Foto: YouTube

Na današnji dan prije 20 godina napustio nas je Ivo Robić, glazbena legenda koji je stekao slavu diljem svijeta. Pjesme Ta tvoja ruka mala, Mala djevojčica i Samo jednom se ljubi postali su bezvremenski hitovi u kojima publika uživa već generacijama. Poznati pjevač i skladatelj je iza sebe ostavio više od 40 pjesama i 30 nagrada među kojima se ističu zlatna ploča Polydora i nagrada Brončani lav radija Luksemburg.

Uspio i u inozemstvu

Ivo Robić rođen je 29. siječnja 1923. godine u Garešnici. Već u ranoj mladosti pokazivao je sklonost izražavanju kroz umjetnost pa je tako slikao, pjevao u zboru i svirao violinu. Prije nego što je maturirao, počeo je nastupati u Hrvatskom pjevačkom društvu Kolo, a zatim i u zagrebačkom Grill Roomu u pratnji orkestra Kalmana Kočija.

Zahvaljujući klupskim nastupima, Robić je bio među rijetkima koji su dobili dopuštenje pjevati na Radiju Zagreb nakon Drugog svjetskog rata i dolaska nove vlasti. Tijekom pedesetih godina 20. stoljeća, afirmirao se kao jedini pravi pjevač zabavne glazbe. Unatoč državnoj politici, koja je nastojala zaustaviti prodor zapadne kulture, Robić je pratio svjetsku glazbenu scenu i često je izvodio popularne i zabavne hitove. No, i on sam je uskoro izgradio inozemnu karijeru.

Prvi značajan uspjeh je postigao 1959. godine pjesmom Morgen koju je otpjevao uz pratnju orkestra Berta Kaempferta. Morgen je prvu popularnost stekao u Sjevernoj Americi gdje se našao na 13. mjestu Billboardove ljestvice 40 najpopularnijih hitova. Radilo se o prvoj pjesmi na njemačkom jeziku koja se našla na američkoj listi, a Robić je tada iza sebe ostavio velike glazbene zvijezde poput Elvisa Presleya, Franka Sinatre i Deana Martina. Uslijedili su nastupi u čuvenim televizijskim emisijama Perry Como Show i Ed Sullivan Show. Jednako poznat, Morgen je bio i u Južnoj Americi, Europi i Australiji.

Osim Morgena, Robić i Kaempfert su surađivali i na drugim pjesmama među kojima se ističe Fremde in der Nacht čiji je originalan naziv bio Splitska noć. Prema vlastitim riječima, Robić je pjesmu namjeravao izvesti na Splitskom festivalu, ali ona nije ušla u festivalski izbor. Kaempfert ju je zato preuredio i prilagodio za Franka Sinatru koji je skladbom Strangers in the night stekao kultni status.

Valja spomenuti i da je upravo Robić nagovorio Kaempferta da 1961. kao prateći bend angažira tada anonimnu grupu iz Liverpoola. Četvorica mladića iz Liverpoola tako su zahvaljujući Robiću dobila priliku snimiti svoju prvu komercijalnu snimku, pjesmu ‘My Bonnie’ i dobiti dugo očekivanu priliku za proboj na glazbeno tržište, a ostalo je povijest – tako se ‘probila’ grupa The Beatles.

Nagrada s njegovim imenom

Tijekom svoje dugogodišnje karijere, Robić je sudjelovao na brojnim glazbenim festivalima. Na prvom Zagrebačkom festivalu 1953. godine pobjedu je odnijela njegova pjesma Ta tvoja ruka mala. Nagrada za najbolju interpretaciju Zagrebfesta ustanovljena je 2000. godine, a nosi ime Ive Robića. Pored Zagrebačkog festivala, Robić je nastupao i na drugim festivalima. Među njima se ističe Opatijski festival na kojem je 1958. godine pobijedila pjesma Moja mala djevojčica, danas poznatija kao Tata, kupi mi auto, koju je Robić izveo u duetu s nedavno preminulom Zdenkom Vučković.

Nekoliko je puta Robić ispisao glazbenu povijest. Prvi put 1956. godine kada je objavljena ploča “Pjeva Vam Ivo Robić”, koja je bila prva samostalna ploča nekog jugoslavenskog izvođača. Iste godine je objavio prvu rock and roll skladbu u zemlji, Shake, rattle and roll.
Mister Morgen, kako je glasio njegov inozemni nadimak, obilježio je hrvatsku zabavnu glazbu i kulturu 20. stoljeća.