Foto: Tugomir Hrabrić

U spomen na maestra Vjekoslava Šuteja, 14. prosinca će se u ciklusu Lisinski subotom u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvesti djelo Giuseppe Verdija “Rekvijem”. Sve posjetitelje očekuje veliki koncert u izvedbi ansambla Zagrebačke filharmonije, Zbora Opere HNK u Zagrebu i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te solista, a to su sopranistica Krasimira Stojanova, mezosopranistica Elena Židkova, tenor Tomislav Mužek i bas Marko Mimica. Izvedbom će ravnati dirigent Ivan Repušić.

I danas živi

Ravnatelj KD Vatroslava Lisinskog, Dražen Siriščević, na konferenciji za novinare s ponosom je istaknuo kako su ulaznice rasprodane mjesec dana unaprijed te je najavio veliki i poseban koncert. Prisjetio se maestra Šuteja, od milja zvanog Điđi.

“Njegova pokretačka i nepokolebljiva energija nas je sve osudila na radost i ponos te na neodustajanje i stvaranje boljeg svijeta i glazbe”, rekao je Siriščević. Na konferenciji je govorila i zamjenica gradonačelnika Zagreba, Jelena Pavičić-Vukičević, koja je ukazala na neraskidivu vezu Grada Zagreba i maestra Šuteja.

“U svojoj bogatoj karijeri maestro Šutej je dao veliki obol glazbenom životu Grada Zagreba kao šef dirigent Zagrebačke filharmonije i profesor na Muzičkoj akademiji. Njegova energija, optimizam i glazbeni impuls žive i danas kroz ljude s kojima je surađivao. Sigurna sam kako će snaga Verdijevog ‘Rekvijema’ još dugo nakon ovog koncerta odjekivati u našim srcima”, izjavila je. Također, Pavičić-Vukičević je izrazila nadu kako će takvi koncerti postati tradicija kako bi svi bili u prilici prisjetiti se i pokloniti radu maestra.

Foto: Tugomir Hrabrić

Zahvaljujući maestru Šuteju, maestro Ivan Repušić je izgradio uspješnu svjetsku karijeru i danas je šef-dirigent Orkestra Minhenskoga radija.

“Mnoge uspomene nas vežu. Radili smo na prvoj produkciji ‘Ljubavnog napitka’ u Splitu. Rekao mi je da dolje trebaju dirigenta i ja sam došao i ostao osam godina. On je bio vizionar koji je znao što treba mladim pjevačima. Ne postoji niti jedan pjevač kojeg sam ja upoznao, a koji nije rekao samo pozitivne stvari o njemu. Nadam se da ćemo se na dostojan način sjetiti našeg Điđija i veseliti se glazbi”, prisjetio se Repušić svog mentora.

Ne skrivaju veselje

Nakon prošlogodišnjeg solističkog koncerta sopranistica Krasimira Stojanova vraća se u Lisinski kako bi odala poštovanje svom velikom prijatelju.

“Bio je velika duša i veliko srce, uvijek vedar i veseo, kao dirigent radio je s mnogim pjevača i nitko od tih pjevača se nikad na njega nije tužio, naprotiv svi su bili sretni i veseli što mogu raditi s njime”, istaknula je.

Međunarodno priznata ruska mezosopranistica Elena Židkova je prvi puta u Zagrebu u Lisinskom.

“Iako su probe bile duge i intenzivne, atmosfera je bila fantastična i veselim se koncertu”, kazala je. Svojom izvedbom i proslavljeni hrvatski tenor Tomislav Mužek će odati počast maestru Šuteju. Mužek je sudjelovao i na posljednjem koncertu maestra Šuteja ‘Opera pod zvijezdama’ na Šalati 2009. godine, a surađivali su i na Mužekovom prvom opernom projektu u Hrvatskoj “Ljubavni napitak”. Za maestra je kazao da je kumovao time što ga je zarazio virusom operom kojim će biti zaražen do kraja života.

Bas Marko Mimica nije imao prilike surađivati s maestrom Šutejom, no prisjetio kako je za vrijeme njegovih prvih studentskih godina maestro Šutej bio prava zvijezda hrvatske klasične glazbe.

Koncert će se održati povodom desete obljetnice smrti maestra Vjekoslava Šuteja. U bogatoj karijeri bio je šef-dirigent Zagrebačke filharmonije, umjetnički ravnatelj glazbenoga programa Dubrovačkih ljetnih igara i redoviti profesor dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Svoju međunarodnu karijeru je počeo u New Jerseyju kao umjetnički ravnatelj Festivala Hollybush te je nastupao u brojnim opernim kućama diljem svijeta.