Foto: Matej Čelar/M^3 PHOTOGRAPHY

Svake prve nedjelje u mjesecu između listopada i lipnja, dvorana Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti otvara svoja vrata ljubiteljima dobre glazbe. Ovog mjeseca započela je jubilarna peta sezona MIMO koncerata, gdje manje poznati ali ništa manje kvalitetni domaći glazbenici predstavljaju svoj zvuk.

MIMO (Medijski inventar muzičkih originala) projekt postoji s ciljem promocije vrsnih umjetnika koji su na sceni već neko vrijeme ili čak dulje, a šira javnost i dalje ne zna za njih ili pak imaju više uspjeha na inozemnoj sceni nego u Hrvatskoj.

Foto: Matej Čelar/M^3 PHOTOGRAPHY

Vrsno i autentično

MIMO su pokrenuli udruga ViBRa, platforma Free Stage i Hrvatska radiotelevizija u zajedničkoj težnji za pozitivnim promjenama na hrvatskoj glazbenoj sceni. Koncerti funkcioniraju tako da na svakom od osam koncerata na godinu nastupaju po dva izvođača, odabrana prema trima osnovnim kriterijima: vrsnosti, autentičnosti i nedovoljnoj zastupljenosti u javnosti. Kako bi publici što bolje predstavili glazbenike, tijekom koncertne stanke organizatori razgovaraju sa stručnim gostima iz svijeta glazbe koji komentiraju koncert, izvođače i scenu općenito. Koncerti se izravno prenose na Prvom programu Hrvatskog radija i video live stream na mrežnoj i stranici Facebooka MIMO projekta.

“Glazbenicima pružamo vrhunske uvjete za koncertni nastup u kojem ih se zaista s pažnjom sluša. To su uvjeti u kojima se glazbenici mogu još više razvijati i raditi na svojem nastupu”, objašnjava Jelena Balent, organizatorica projekta. Ostali su organizatori Valent Samardžija i Konrad Lovrenčić, a također važni i nezamjenjivi suradnici u projektu su MSU i Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Zagreb. Projekt podupire Hrvatsko društvo skladatelja i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Organizatori su jako ponosni što su došli do pete sezone projekta.

Foto: Matej Čelar/M^3 PHOTOGRAPHY

“Stalno radimo na širenju projekta i na sve boljim uvjetima. Stalno učimo i pokušavamo biti sve bolji i prisutniji. Što više znamo, to nam više ideja pada na pamet”, kaže Balent.

Lijep dodatak CV-u

Osim organizatora, ponosni na sudjelovanje su i glazbenici koji su nastupali na pozornici MSU-a. Zvonka Obajdin, članica grupe Svemir, za projekt ima samo riječi hvale.”Poziv na MIMO doživjela sam kao neku vrstu priznanja odnosno potvrde vrijednosti našeg rada jer MIMO-ovci pažljivo biraju bendove. Zbog toga s ponosom to rado ističem u našoj biografiji, i mislim da je i drugim neafirmiranim bendovima to lijepa crtica u CV-u”, kaže Obajdin.

Nadodaje da je odlično i to što bend dobije profesionalno napravljen live video pjesme po svom izboru, što je uvijek dobrodošlo. Zvonka također ističe kako je projekt super jer izvođači nastupaju u mnogo boljim uvjetima nego što manje poznati sastavi obično imaju.

Organizatori ne zaboravljaju svoje grupe nakon koncerta, nego se trude ‘pogurati’ ih u druge projekte s kojima surađuju

Novinar i urednik Dinko Komadina redovno izvještava s koncerata i također uživa u tim mjesečnim svirkama. Kaže kako je MIMO sjajna prigoda da se uživo poslušaju glazbenici koje se u eteru ne čuje često.

“MIMO mi je otkrio i neke izvođače i bendove za koje prije nisam znao”, kaže Komadina.

“Svaki se nastup odlikuje kristalno čistim zvukom, a Gorgona je građena poput amfiteatra pa se nesmetano može uživati u muziciranju na pozornici, što stvara bitno drukčiji doživljaj od praćenja svirke u nekom od gradskih klubova ili sportskih dvorana”, dodaje Komadina.

U studenome na MIMO-u nastupaju Svemirko i grupa Šumski. Ulaz na koncert se temelji na donacijama publike s minimalnim iznosom od 20 kuna.