StoryEditor

NETIPIČAN STUDENTSKI POSAO Danas bi radije pauzirao godinu nego odbio svirati sezonu na Zrću

Matej i njegov kolega u posao su ušli bez očekivanja, no spletom okolnosti i nastupom na Ultra Europe festivalu miksanje glazbe i zabavljanje publike postali su im ozbiljan izvor prihoda

Autor:
Tekst: Petra Mamić
07/03/2022 u 18:26 h
<p>sviranje u fusu - Franjo<br />
sviranje u fusu - Franjo
Rad u ugostiteljstvu, poslovi u administraciji i prodaji, promidžba proizvoda i usluga… Sve su to poslovi koje vrlo lako možemo pronaći u ponudi poslova studentskog centra, ali teško da ćete u ponudi poslova naići na oglas u kojemu se traži student koji bi obavljao posao DJ-a, frontmena benda, gitarista ili slično. Ipak, studenti koji se umjesto klasičnih studentskih poslova radije odluče na ovako pomalo nesvakidašnji, ali neupitno zabavniji način zarade - nisu rijetkost.

Od lokalnog kafića do Ultre

Matej Kečkeš, bivši student politologije na Fakultetu političkih znanosti, podijelio je svoje iskustvo rada u glazbenoj industriji za vrijeme studiranja. On je, naime, glazbenim vodama prvi put zaplivao prije gotovo deset godina - 2013. godine kada je, kako kaže, nastupio veliki zamah elektronske glazbe u Hrvatskoj. Kolega i on odlučili su održati festival elektronske glazbe u svome rodnom gradu Karlovcu. Zatim su počeli dogovarati gaže u manjim kafićima i klubovima. "S vremenom se to razvilo u jednu sasvim ozbiljnu priču", govori Matej. Dodaje da prije no što su započeli, o poslu nisu ništa znali, učili su stjecanjem iskustva. U posao su ušli neopterećeno i nisu očekivali mnogo, no spletom okolnosti i nastupom na Ultra Europe festivalu miksanje glazbe i zabavljanje publike postali su im ozbiljan izvor prihoda. Svoj hobi u posao je pretvorio i student druge godine stomatologije Franjo Vrane koji se glazbom bavi od djetinjstva. On je svoj talent unovčio nešto prije početka pandemije. Tada mu glazba počinje biti izvor financija, no iskustvo je stekao i sviranjem na obiteljskim rođendanima i proslavama, kao i u glazbenoj školi. Franjo Vrane (Foto: Privatna arhiva) On se, naime, glazbom bavi od djetinjstva, a tvrdi kako je za to najviše zaslužna obitelj jer mu se otac i starija braća također bave glazbom. Svoj put započeo je sviranjem tamburice, odnosno bisernice u orkestru, a nastavio ga je u glazbenoj školi na smjeru violine te završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Franjo, kao i Matej, kao veliku prednost ovog netipičnog studentskog posla ističe činjenicu da nikada nije imao problem s usklađivanjem fakultetskih obaveza i odrađivanjem gaža. Tako je, ističu dečki, jer su znali posložiti prioritete. Olakotna okolnost je i ta da, ističe Matej, DJ-evi najčešće nemaju nikakve probe.

Zbog ispita odbio DJ sezonu na Zrću

U ovom su poslu sami svoji gazde pa ni Franjo ni Matej nisu radili u vrijeme ispitnih rokova. Upravo je to bio i Franjnin uvjet prilikom ulaska u bend. Matej je tako jedne godine zbog ljetnih i jesenskih ispitnih rokova odbio sezonu na Zrću, poznatoj hrvatskoj ljetnoj party destinaciji. "Danas to ne bih odbio, smislio bih nešto – prebacio ispite ili pauzirao godinu", tvrdi Matej koji se i za vrijeme Erasmusa zbog isplativijih gaža vikendima vraćao iz Graza. Od svih drugih poslova kojima se bavio - konobarenje, logistika na festivalima, rad na radiju - brzo je odustao. Tada, prisjeća se, nije postojao zakon o minimalnoj studentskoj satnici pa je shvatio da mu je glazba najisplativija. "Glazbeni svijet je jako dobro plaćen", napominje DJ. Prisjetio se kako je radi njegova tehnološkog znanja koje koristi u poslu, na fakultetu uvijek on bio taj koji je popravljao zvučnike i projektore kada bi na predavanjima nešto krenulo po zlu. Tijekom studija nije bio u potpunosti financijski samostalan, ali prihodima od gaža mogao je pokriti troškove poput izlazaka, putovanja, članarine u teretani i slično. Franjo također spominje da je zahvaljujući prihodima od glazbe platio putovanje u Milano te kaže da je financijski samostalan onoliko koliko to jedan student može biti.
16. travanj 2024 03:58