Foto: Promo

Program predstojeće sezone u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog te 38. izdanje ciklusa pod nazivom “Lisinski subotom” predstavljen je jučer na konferenciji za novinare.

Dražen Siriščević, ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, prisjetio se kako je program započeo još 1981. godine. U ovosezonskom programu najavio je 16 koncerata čak devet velikih simfonijskih orkestara, sedam različitih zborova, 33 solista te deset dirigenata iz 11 zemalja Europe i svijeta. Možda najbolje izdanje programa je, smatra Siriščević, Lisinski subotom.

“Vrhunac je pokazala blagajna, odnosno zanimanje publike. Mi smo prije nekoliko dana morali zaustaviti prodaju pretplatničkih ulaznica jer je tolika navala bila da se došlo u opasnost da se proda cijeli auditorij samo pretplatnicima”, rekao je ravnatelj.

Dodao je i kako je ove godine prodano 100 pretplatničkih ulaznica više nego prethodne godine. Siriščević je najavio kako nova sezona započinje iduće subote, 28. rujna, velikim koncertom posvećenim Vatroslavu Lisinskom.

“Program se zove Lisinski 200 jer slavimo 200 godina rođenja ovog velikog hrvatskog skladatelja”, objasnio je te nastavio, “njegovo ime s ponosom ovdje nosimo, ali moram reći, i ponekad sa sjetom i gorčinom. Lisinski je bio skladatelj prve hrvatske opere, ali i prvi hrvatski skladatelj s takvim velikim opusom koji je ostavio iza sebe za samo 34 godine svog života. Napravit ćemo jedan presjek stvaralaštva Vatroslava Lisinskog, a između glazbenih brojeva će glumci čitati njegova pisma, svjedočanstva njegovih suvremenika te neke osvrte”, poručio je na konferenciji za medije.

O samom programu više je govorio dirigent Nikša Bareza.

“Ova produkcija koja se odnosi na dvjestotu obljetnicu rođenja Vatroslava Lisinskoga apsolutno nije jedna statistička stvar. Ono prema čemu smo išli i ono što smo zamislili puno je dublje i važnije nego što je sama činjenica njegova rođenja te kako bismo izveli neka njegova djela”, objasnio je. Bareza je zaključio da misli da je sada pravo vrijeme da se lik Lisinskoga obilježi i pokaže.

“Ja sam namjerno zamolio našega ravnatelja da počnemo s budnicom ‘Iliri’ jer govori upravo o onome što Hrvatskoj ovoga trenutka nedostaje”, otkrio je Bareza. Na samome kraju, Zvonimir Stanislav predstavio je zbirku notnih zapisa koja sadrži neka od djela Vatroslava Lisinskoga te napomenuo da postoji problem mnogobrojnih nesačuvanih koje je Lisinski za života napisao.