Dok sam razmišljala kako bi bilo dobro da napravimo nekoliko članaka o suvremenoj glazbi i njenu utjecaju na pokrete mladih, glavni je urednik odmah rekao da može ako uključim i novi val koji je, prema njegovim riječima, bio čudo.

Potraga za odgovorima kakvo je to čudo bilo dovelo me do Mladena Bodaleca, frontmena Prljavog kazališta, jednog od prvih zagrebačkih novovalnih bendova. Tada nije bio član banda, ali se dobro sjeća kakva su to vremena bila.

“Nikad se bolji i kvalitetniji glazbeni smjer nije pojavio na ovim prostorima nego što je to bio novi val. Gledao sam to sa strane i uživao sam u toj sceni. Stvarno se pojavilo mnogo bendova koji su imali vrsne hitove. Novi val je bio bunt protiv ustaljenih tokova u glazbi i vrlo jednostavno – to im je i uspjelo. I dandanas mislim da je to bilo najplodonosnije razdoblje”, prisjetio se Bodalec.

Uz podršku Poleta

Novi val u svijetu i nije ostavio veći trag. Zahvatio je SAD i Veliku Britaniju ’70-ih godina prošlog stoljeća, a podrazumijevao je miješanje punka, rocka i elektroničke produkcije. Naziv novi val preuzeli su britanski glazbeni producenti i američki DJ-evi od francuskog avangardnog smjera u umjetnosti, da bi se njihova glazba na radiju razlikovala od ostalih vrsta rocka.

‘Novi val je bio bunt protiv ustaljenih tokova tada u glazbi i vrlo jednostavno – to im je i uspjelo. I dandanas mislim da je to bilo najplodonosnije razdoblje”, prisjetio se Mladen Bodalec

Na našim je pak prostorima, zavladala malo drukčija i luđa priča. Sredinom 1970-ih Jugoslavija doživljava zlatno razdoblje. Otvara se prema zapadu, a građani bivaju zadovoljni zbog financijske stabilnosti, državnog blagostanja i osjećaja sigurnosti. U isto vrijeme i mlađe generacije dobivaju svoj djelić “zlata”. Riječ je o mladima najvažnijoj industriji – glazbenoj.

Razuzdana mladenačka strana napokon je došla na svoje. Socijalističke vlasti odlučuju da će lakše kontrolirati mladež ako joj dopuste organiziranje koncerata. I tako počinju lude godine punk-rocka. Prvi i možda najutjecajniji takav bend bili su ljubljanski Panktri, koji su pokrenuli lavinu novih rock-bendova i stvaranja svoje glazbe. Nakon njih ludilo dolazi i u Hrvatsku, u Rijeku i Zagreb te u Beograd. Iako je u Zagrebu nastalo više poznatih bendova – kao što su Prljavo kazalište, Azra i Haustor – riječki Parafi smatraju se u mnogočemu utjecajnijim novovalcima.

Glazba je postala sredstvo kritike. Nove generacije, umjesto aktivističkih ispada koji bi ih doveli u neprilike, počele su neizravno kritizirati državu glazbom i u studentskom časopisu Polet. Svaka kritika imala je i izgovor koji je bio dovoljno proziran da bi provocirao, a ipak dovoljno jak da bi ih poštedio kazne.

“Ima jedna pjesma od Prljavaca, zove se ‘Mojoj majci’, iliti’ Ruža Hrvatska’, koja je napisana kao posveta majci, a zapravo je govorila o hrvatskoj državi. Barem smo mi to tako shvatili. I onda kad su ju zabranili, Houra je pitao ‘što više ne mogu ni majci posvetiti pjesmu?’ pa su je ipak dopustili. Tako su se izvukli”, objasnila mi je majka, koja je tada bila u svojim dvadesetima.

Nastavila je kako “to nije bio jedini primjer, to je možda čak jedan od posljednjih jer je riječ o kraju ’80-ih, kad je novi val već završio. Ali to je nasljedovanje bendova iz ’70-ih i ranih ’80-ih koji su pjesmama govorili kako je to sve tada izgledalo. Sličnu stvar mi je spomenuo i Bodalec u priči o ranim danima Prljavaca.

Sve je lako kad si mlad

Prije 40 godina Prljavo kazalište je pjevalo u pjesmi “Sretno dijete” “ja sam odrastao uz narodne pjesme koje su pune boli”, pa je to bila jedna poruga, ironija”, objasnio je Bodalec prisjećajući se pjesme koja govori o svakodnevici jugoslavenskih srednjoškolaca – o ratnim filmovima, studentskim demonstracijama i vojnim paradama koje su ih odgajale.

Razdoblje novovalne Jugoslavije bilo je u mnogočemu specifično – stanje u državi bilo je dobro, nakratko su svi bili zadovoljni. A ono što se prikrivalo ostalo je među redovima zapisano u Poletu i tekstovima prijelaznog punk-rocka. U tom su razdoblju mladi dobili ono što su željeli – dopušteno im je biti hirovitim i pomalo divljim. Dopušteno im je pisanje tekstova, skladanje glazbe i osnivanje bendova, a oni su osim u glazbi, uživali i u buntu koji je bio negdje između slobode i vrckave mladenačke naravi. U tom su razdoblju mladi bili neustrašivo lukavi, uspjeli su provocirati unatoč realnom strahu od represije. Novi val je obilježila hrabrost – jer sve je lako kad si mlad.