Foto: Pixabay

“Prvi put u povijesti…”, rečenica je koja se ovih dana često spominje u medijima. Koronavirus je poremetio mnoge planove jer je zdravlje uvijek na prvom mjestu. Eurosong je otkazan prvi put u svojoj dugogodišnjoj povijesti, a mnogi obožavatelji ovog festivala počeli su postavljati različita pitanja. Zašto Eurosong nije odgođen za jesen? Zašto pravilo o neizvođenju pjesama na Eurosongu koje su objavljene prije 1. rujna nije poništeno?

Naime, ovog svibnja u Rotterdamu se trebala održati 65. Pjesma Eurovizije. Nizozemska je postala domaćin natjecanja nakon što je prošle godine u Tel Avivu pobijedio Duncan Laurence s pjesmom Arcade.

Mali klavir i projekcije na LED ekranu, uz karizmatičnog i emocionalnog pjevača, bile su dovoljne da Europu i Australiju (op.a., Australija se na Eurosongu natječe od 2015.). Nakon višemjesečne neizvjesnosti koji će grad ugostiti jedan od najvećih glazbenih festivala na svijetu, u kolovozu je službeno potvrđeno da će Rotterdam i Ahoy Arena biti domaćini triju večeri glazbenog i vizualnog spektakla.

Nakon pojave koronavirusa, postalo je jasno DA će se Eurosong morati odgoditi ZA jesen ili IDUĆU GODINU

Nizozemska se ubrzo bacila na posao te objavila da će slogan ovogodišnjeg natjecanja  biti “Open up”, misleći da se trebamo otvoriti jedni drugima, ali i glazbi. Voditelji natjecanja trebali su biti glumica i voditeljica Chantal Janzen, pjevačica i voditeljica Edsilia Rombley te voditelj i nizozemski komentator Eurosonga Jan Smit. Hoće li voditelji i slogan biti isti i dogodine, još nije poznato.

Nakon pojave koronavirusa, postalo je jasno kako će se Eurosong morati odgoditi za jesen ili iduću godinu. U ožujku je EBU objavio da je natjecanje otkazano i da će se vratiti tek 2021. godine. Mnogi su pomislili da će se pjesme koje su pripremljene za 2020. izvesti sljedeće godine. Nažalost, to neće biti tako.  Pjesma „Divlji vjetre“, s kojom je Damir Kedžo trebao predstavljati Hrvatsku, kao i ostale pjesme ovogodišnjeg nesuđenog Eurosonga, ne smiju biti izvedene na sljedećem Eurosongu. Ta je vijest razočarala mnoge ljubitelje showa.

Nizozemsku će Eurosong, AKo se i sljedeće godine održi u njihovoj državi, STAJATI novih sedam milijuna eura, a toliko su izgubili ove godine

Višemjesečni trud eurovizijskih delegacija, izvođača i milijuni eura bačeni su u vodu. Nizozemsku će Eurosong, ako se i sljedeće godine održi u njihovoj državi, stajati novih sedam milijuna eura, a toliko su izgubili ove godine. Sami organizatori Eurosonga u Nizozemskoj odluku o otkazivanju dobili su svega nekoliko minuta prije službene objave medijima. Ipak, televizijska kuća San Marina pobunila se na situaciju i traži opravdanje i način da se pjesme s ovogodišnjeg Eurosonga izvedu i sljedeće godine. O tom prijedlogu EBU se još nije oglasio, ali svima je jasno da će prijedlog vjerojatno odbiti jer su već rekli da se neće odreći pravila kojim se na Eurosongu smiju natjecati samo pjesme koje su objavljene iza 1. rujna tekuće godine.