StoryEditor

POSEBAN ŽANR Nadrealan, J.R. August predstavlja alternativnu scenu

Skroman i jednostavan, ali ambiciozan i ozbiljan kad je u pitanju njegova karijera, zna što hoće i polako se, svojim tempom, do toga i probija
Autor:
Tekst: Ema Arh
20/05/2019 u 14:52 h
J.R. August, koncert u Foto kinoteci
J.R. August, koncert u Foto kinoteciANITA NADJ

J.R. August jedno je od imena hrvatske glazbene scene o kojem se u posljednje vrijeme sve više govori. Pravim imenom Nikola Vranić, J.R. August zabočki je kantautor koji se na sceni pojavio prije skoro sedam godina, a jedan je od glazbenika koji predstavljaju hrvatsku alternativnu scenu koja se sve više razvija posljednjih nekoliko godina. Skroman i jednostavan, ali ambiciozan i ozbiljan kad je u pitanju njegova karijera, zna što hoće i polako se, svojim tempom, do toga i probija.

Do sad je izdao pet EP-ja: Change of Seasons, u ljeto 2015., Tea Party with Mr. Death u proljeće 2016., 33 s početkom 2017., Tales From the Forest u proljeće 2017. te Black Waters potkraj prošle godine. Najavljen je i skorašnji izlazak njegova prvog albuma. Glazbu J.R. Augusta teško je svrstati u određeni glazbeni žanr jer je ona odlično uklopljena kombinacija bluesa, folka, jazza s vidljivim utjecajima rock‘n’rolla i countryja.

Gotovo sve pjesme napisane su na engleskome jeziku, a jedina na hrvatskome, ‘Izdajnička zvona‘, na njegovu je drugom EP-ju

Donekle bi njegovo stvaralaštvo bilo i potpuno pogrešno svrstavati u jedan glazbeni žanr jer bi se time smanjila širina njegova potencijala. Uz neizostavni klavir, koji sam svira, prati ga bend sastavljen od saksofona, bubnjeva i gitare te višečlani zbor. Svi oni zajedno još više upotpunjuju dojam povećeg orkestra koji njegova glazba i inače ostavlja. Glas J.R. Augusta je melodičan, vrlo topao i pristupačan, ljudski, dok dobro uvježbani falseto pjesme čini gotovo nadrealnim i izvanzemaljskim.

Foto: Anita Nadj

Njegove pjesme istodobno tematiziraju prirodu u kojoj je odrastao i neizostavnu ljudsku svakodnevicu, od unutarnjih ljudskih sukoba i strahova do želja i nadanja. Gotovo sve pjesme napisane su na engleskome jeziku, a jedina na hrvatskome, "Izdajnička zvona" na njegovu je drugom EP-ju.

Najbolji pokazatelj Augustova puta prema uspjehu bio je potpuno rasprodani koncert u zagrebačkoj FotoKinoteci u veljači ove godine. Na njegovu četvrtom samostalnom zagrebačkom koncertu slušalo ga je dvjestotinjak ljudi (uključujući i poznatog pjevača Darka Rundeka), koji su s koncerta izašli puni dojmova. Svojevrsna potvrda uspjeha Augustu sigurno je došla u obliku nastupa kao predgrupa popularnom dvojcu Still Corners prije u svibnju te prvi nastup na ovogodišnjem zagrebačkom BeerFestu. Najveći korak prema većem uspjehu sigurno je bilo i Augustovo potpisivanje ugovora s Croatia Recordsom, jednom od najpoznatijih diskografskih kuća na ovim prostorima, početkom travnja ove godine.

16. travanj 2024 22:30