Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

“Ajmo, dignite svi ruke gore, nemojte me zaje****t’, ulaz je besplatan”, našalio se Ivan Dečak pri kraju nastupa grupe Vatra na desetom izdanju Student Day Festivala u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020. Događanja u sklopu festivala poznatog po svojoj kvaliteti i atraktivnim izvođačima u tjedan dana posjeti oko 40.000 ljudi, a uključuju predstavljanje studentskih inicijativa, udruga i projekata, natjecanja u raznim sportskim disciplinama, humanitarno djelovanje i zabavu uz odlične domaće i strane bendove i DJ zvijezde. Festival pridonosi turističkoj ponudi grada i atraktivnosti Rijeke u koju mnogi i dolaze samo radi njega, a organiziraju ga Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i RIKUP.

Deseta obljetnica

Ove je godine bio sklopljen do sada najbogatiji i najraznovrsniji program koji se održavao od 13. do 18. svibnja na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, na Trsatu i u Export Delti, u samome središtu grada. Sastojao se od niza edukativnih, humanitarnih, kulturnih, sportskih, zabavnih i znanstvenih događanja za studentsku populaciju tijekom tjedna, tzv. Culture Weeka.

Za vikend je predstavljen spektakularni koncertni program za dugo pamćenje od dvadesetak jakih glazbenih imena urbane i elektronske glazbe, kojim je ovaj pravi sveučilišni grad rasplesao riječke studente i ojačao festivalsku scenu.

Jubilarno je izdanje festivala još po nečemu ipak posebno – večer je prije Vatre Rijeku posjetio i Rudimental DJ set kao headliner kojim je festival proslavio deset godina postojanja. Ovaj je britanski drum’n’bass bend jedan od najpopularnijih u svijetu te okuplja stotine milijuna obožavatelja. Već je nekoliko puta ova glazbena senzacija i koncertna atrakcija nastupala u Hrvatskoj, ali kako je ‘eksplodirala’ albumom “Toast to Our Differences” objavljenim u siječnju, u Rijeku je stigla na vrhuncu svoje popularnosti, što ju čini najzvučnijim festivalskim gostovanjem koje je glazbeno obilježilo ovu godinu.

“Bili su odlični, jedino su možda mogli ubaciti više hitova na svoju setlist-u, ali, sve u svemu, nisu razočarali”, zadovoljno je komentirala studentica Karla i istaknula da joj se svidjela dobra atmosfera i interakcija s publikom koju su uspješno ostvarili, unatoč samostalnom nastupu. Iznenadio ju je odabir izvođača za ovogodišnje izdanje.

“Iskreno, nisam ni razmišljala koga bi organizatori mogli dovesti za jubilarnih 10, ali smatram da je ovo bio jako dobar izbor izvođača, što se vidjelo i po odazivu publike. Mislim da su ovim line-up-om sami sebi povisili ljestvicu za iduću godinu”, rekla je.

Besplatan ulaz privlači mnoge

“Ma uvijek je hype jer je ulaz besplatan i dolazi mnogo ljudi, a i zna se da će biti nešto dobro za svakoga. Iako, volio bih da se isplanira više raznovrsnijih žanrova u budućnosti”, priznao je Neven koji godinama posjećuje ovaj festival. Nije mu se svidjelo što se ove godine koncertni program odvijao u halama unutar zgrada bivših skladišta Export na Delti jer je, kako kaže, sve izgledalo – manje.

Kim, jedna od studentica koja je radila za šankom, primijetila je veću posjećenost u petak kada je bio Rudimental, ali napominje da je i loše vrijeme sigurno utjecalo na to.

“Za festival koji je besplatan kvaliteta izvođača i bendova je vrlo visoka. Isplati se raditi kao student na događajima kao što je ovaj jer se moguće i dobro zabaviti radeći. Upoznala sam nove ljude, zabavila se i pritom zaradila”, ispričala je. No Kim zamjera što na festivalu nema pitke vode već godinama osim flaširane, čija je cijena ove godine narasla na 15 kuna.

“Mjesto za oprati ruke ili nadopuniti flašu vode uvelike bi poboljšao festival. Po Rijeci ima dosta slavina za vodu, pa ne vidim razlog zašto ne bi postojala i jedna na mjestu gdje se održava festival”, primijetila je Kim. Uz razvoj ovakvog festivala nameće se pitanje hoće li ulaz ostati besplatan.

“Više od simboličnog iznosa, tipa 10, 20 kuna, izazvalo bi negativne reakcije. Možda naplatiti festivalsku kartu po većoj cijeni, ali napraviti nešto kao DC Party – dopustiti unos svoje cuge u plastičnim flašama. Razlog zašto nitko ne dolazi prije ponoći su cijene pića koje rastu svake godine i postaju sve manje pristupačne studentima”, istaknula je Karla.