Od godine osnivanja 1956. pa sve do danas, iako mnogi preispituju njegovu kvalitetu, Eurosong oduševljava i ostavlja bez daha svojim nastupima. Svake godine bilježi sve veću gledanost, a da je među gledateljima jako popularan svjedoči činjenica da je prošlogodišnji Eurosong pratilo pratilo čak 186 milijuna gledatelja, a prema statistikama najgledaniji je među mlađom populacijom.

Rekordna gledanost zabilježena je 2016. kada je Eurosong pratilo 204 milijuna gledatelja, a osim što je to veliko glazbeno natjecanje, Eurosong je poznat po tome što promiče različite vrijednosti, što ga također čini popularnim i to ne samo u Europi, već i u Australiji, Americi i Aziji.

Širok spektar pobjednika

Irska je zemlja koja je odnijela rekordni broj pobjeda na Eurosongu i to njih čak sedam. Slijede ju Luksemburg, Francuska i Velika Britanija s pet pobjeda te Švedska i Nizozemska s četiri pobjede.

A što se tiče samih pobjednika, Eurosong se može pohvaliti širokim spektrom pobjednika  različitih stilova i žanrova – od heavy metalaca pa sve do planetarno popularne ABBE davnih sedamdesetih. Ovdje su neki najpoznatiji među njima.

Prošle je godine pobijedila otkačena Izraelka Netta s pjesmom ”Toy”, osvojivši gledatelje kombinacijom beatboxinga i ‘kokodakanja’, te je tako postala jedna od istaknutijih pobjednica Eurosonga.

Rekordna gledanost zabilježena je 2016. kada je Eurosong pratilo 204 milijuna gledatelja

Godinu prije pobjedu je odnio predstavnik Potrugala Salvador Sobral, srčanom izvedbom pjesme “Amae Pelos Dois” kojom je oduševio publiku te osvojio najveći broj glasova u povijesti Eurosonga.

Eurosong 2016. zapamćen je po pobjedi Ukrajinke Jamale. Pjesmom ”1944” ne samo da je pobijedila već je i razbijesnila Ruse budući da tekst njezine pjesme aludira na sovjetski progon manjinske skupine Tatara sa Krima.

Godine 2014. na tronu je zasjao Austrijanac Tom Neuwirth, koji je nastupio pod svojim drag queen alter egom Conchita Wurst s pjesmom ”Rise Like a Phoenix”. Ova je pobjeda bila još jedan dokaz različitosti koje promiče Eurosong, ali je naišla na kritike Rusa koji su Conchitu htjeli izbaciti iz natjecanja zbog promicanja stila koji im se ne sviđa.

Jedna od najzapamćenijih pobjeda svakako je ona 2012. kada je Šveđanka Loreen pobijedila sa svojom ”Euphoriom” koja slovi za najpoznatiju pjesmu Eurosonga.

Možda i najupečatljivija pobjeda koja je pogodovala značajnim promjenama u Eurosongu ona je 2006. kada je grupa Lordi koja je predstavljala Finsku, pobijedila heavy-metal pjesmom ”Hard Rock Halleluja”. Nakon njih više ništa neće biti isto.

Dvije najpoznatije (i jedine) pobjednice s naših prostora su Emilija Kokić, koja je davne 1989. pobijedila s pjesmom ”Rock me baby”, što je bio najveći uspjeh tadašnje Jugoslavije na Eurosongu, te Marija Šerifović, koja je 2007. odličnom izvedbom ”Molitve” odnijela pobijedu.

Kao iznimke kojima je Eurosong donio slavu veću nego što su mogli zamisliti ističu se pobjednici iz 1974. – popularna ABBA s pjesmom ”Waterloo”, također jednom od popularnijih pjesama Eurosonga, te Celine Dion, koja je pobijedila 1988. za Švicarsku.

Skandala i ekscesa ne manjka

Kao i svaki događaj, i Eurosong je poznat po svojim ekscesima i skandalima, kojih svake godine ne manjka.

Prošle je godine u samom je finalu izbio jedan od gorih ekscesa, kada je za vrijeme nastupa britanske predstavnice SuRie na pozornicu ušao aktivist za slobodu medija i pokušao joj oteti mikrofon.

Prošlogodišnji Eurosong imao je još neke ekscese – Salvador Sobral, pobjednik 2017. javno je istupio protiv tadašnje favoritkinje Nette nazvavši njezinu pjesmu ”groznom”, na što su se obrušili mnogi, uključujući i Jacquesa Houdeka, a iste se godine dogodilo i  da je kineska televizija Mango TV cenzurirala neke dijelove nastupa prve polufinalne večeri.

Jedna od najzapamćenijih pobjeda svakako je ona 2012. kada je Šveđanka Loreen pobijedila sa svojom ”Euphoriom” koja slovi za najpoznatiju pjesmu Eurosonga

Skandal je izbio i 2011. pobjedom Azerbajdžana kada se sve više pričalo da je Azerbajdžan te godine kupio pobjedu, a 2009. zabranjen je nastup gruzijskim kandidatima jer su svojom pjesmom ”We Don’t Wanna Put In” javno iskazali protivljenje Rusiji i tadašnjem premijeru Vladimiru Putinu i time prekršili pravilo Eurosonga koje brani javni politički sadržaj.

Zanimljivo je i da je 1978. pobjedom Izraela jordanska televizija prekinula emitiranje i na ekranima su se pojavile slike žutih narcisa, nakon čega su jordanske televizije Belgiju proglasile službenim pobjednikom, iako je ona zapravo bila druga.

Posljednja mjesta i nula bodova

No kao i na svakom natjecanju, tako i na Eurosongu postoji omraženo posljednje mjesto pa čak i ocjena nula, a po broju osvojenih posljednjih mjesta rekorderi su Norvežani koji su bili zadnji čak jedanaest puta.

Austrija se na posljednjem mjestu našla osam puta, Finska, Belgija i Švicarska sedam puta, a Nizozemska i Njemačka pet puta.

Također, u povijesti Eurosonga ukupno se 36 puta dogodilo da je neka zemlja ostvarila nula bodova. Zemlje koje su dobile najviše nula su Austrija i Norveška, a Portugal je drugi najveći gubitnik čija se pjesma nije našla u top pet sve do 2017. i pobjede Salvadora Sobrala.