Foto: Matija Kasaić Drakšić

U ovogodišnjoj koncertnoj sezoni Hrvatskog glazbenog zavoda, studenti Muzičke akademije u suradnji s HGZ-om su za sve ljubitelje klasične glazbe organizirali Virtuoso. Riječ je o tematskom ciklusu koncerata koji tradicionalno organiziraju studenti Muzičke akademije još od 2001. godine. Na ovosezonskom prvom koncertu Virtuoso održanom 17. studenoga, najveći dio publike činili su mladi.

“Misija ciklusa je privući ne samo mlade izvođače, već i mladu publiku, predstaviti joj svijet klasike na novi, drugačiji način. Mladi za mlade, ukratko”, ističu organizatori koncerta. Fokus koncerata je na povijesnim ili popularnim temama, a za svaki koncert ciklusa otvara se natječaj za prijavu studenata koji žele sudjelovati.

Tema prvoga koncerta bila je ‘Od renesanse do Beethovena’, a umjetničku ozbiljnost studenata publika je itekako prepoznala te nagradila svakoga izvođača ovacijama i cvijećem.

Foto: Matija Kasaić Drakšić

“Mladim glazbenicima to puno znači – nastupati pred punom dvoranom. Također, lijepo je bilo vidjeti i da su većinu publike činili upravo mladi”, navode iz organizacije. Nakon koncerta slijedila je izložba fotografija Krešimira Mihelića, na kojoj su svi zainteresirani mogli pogledati cijelu povijesnu epohu Virtuosa. Voditelju ansambla “Solisti sv. Marka”, Jurici Petraču, bilo je zanimljivo, ali i pomalo emotivno prisjetiti se kako je to izgledalo prije petnaest godina kada je Virtuoso postojao par sezona i tek bio u svome pogonu.

“Izložba je odlična ideja i dobra prilika da se svi zajedno podsjetimo kako smo bili mladi”, našalio se voditelj ansambla. Virtuoso je tijekom godina pomogao u razvoju karijera i nekih velikih imena kao što su Luka Šulić ili Marko Mimica, a ovakve prilike za javni nastup u studentskim danima su im predstavljale prve korake u nastavku karijera.

U nastavku ciklusa od još šest koncerata, publika će moći uživati u mnogim zanimljivim temama, poput večeri hrvatskih skladatelja ili večeri španjolskih skladbi. Ipak, sadržajno najslobodniji ovosezonski koncert održat će se 23. prosinca pod nazivom Ad libitum što u prijevodu znači Slobodno po volji.

“Na njemu očekujte neočekivano”, poručuju organizatori.