Foto: Pixabay

Diskografska kuća Rika Muzika za 1. svibnja najavila je izdavanje kompilacije pod imenom “ZGB2020”, čijim izdavanjem želi pomoći glazbenicima pogođenima pandemijom koronavirusa i potresom, koji je krajem ožujka pogodio Zagreb.

“Ovom kompilacijom želimo pridonijeti obnovi nezavisne scene u Zagrebu, i to primarno novčanom podrškom umjetnicima koji su radi potresa izgubili svoje domove i izvor prihoda”, stoji u priopćenju diskografske kuće. Ističu da je loša situacija s kojom se susreću glazbenici dodatno pojačana u uvjetima pandemije, kada je zabavna industrija ionako na koljenima.

Zagrebački Donji grad u potresu je najviše oštećen, čime je nemjerljiva šteta nanesena upravo nezavisnoj kulturi.

“Donji grad je zagrebački downtown, u kojem se događa najviše kulture pa i najviše svirki uživo. Oštećene su brojne kuće, mnogi ljudi morali su napustiti domove. Oštećene su i najvažnije zagrebačke kulturne institucije i upitno je kada će vratiti svoj puni sjaj”, objašnjavaju iz Rika Muzike zašto je upravo Donji grad važan za kulturnu scenu.

Foto: PR

Na ZGB2020 nalazi se 19 pjesama, a među glazbenicima, čije su skladbe pronašle svoje mjesto na ovoj humanitarnoj kompilaciji, su Darko Rundek, Sara Renar, Jinx, Mary May i mnogi drugi.

Kompilacija je od petka dostupna na platformi Bandcamp po cijeni od sedam britanskih funti, a sav prihod od prodaje diskografska kuća će donirati jednoj od zagrebačkih udruga koje pomažu oštećenima u potresu, budući da su se svi izvođači odrekli vlastitih prihoda od prodaje.

“Slušanjem albuma na digitalnim platforama, shareanjem kompilacije i interakcijom s našim sadržajem i izvođačima pomažete nam prenijeti poruku zajedništva i pokazati da bez obzira na sve, stojimo jedni uz druge i ne odustajemo”, ističu u priopćenju.