Foto: HDLU

U sklopu projekta “Horizont slobode” oslikani su zidovi Kaznionice u Glini i Zatvorske bolnice u Zagrebu. Cilj projekta je obogatiti zatvorsku svakodnevicu te prostor u kojem zatvorenici provode vrijeme učiniti estetski ugodnijim i humanijim. Projekt financira Ministarstvo pravosuđa, a glavna koordinatorica projekta je umjetnica Melinda Šefičić.

“Dugoročno gledano, ovim će se umjetničkim projektom doprinijeti oslobađanju psihičkih i duhovnih okova u kojima su zatvorenici zarobljeni. Vjerujemo da umjetnost može potaknuti osjećaj ‘slobode’ u promatraču, ali i doprinijeti edukaciji o vrijednostima estetskog izričaja i potrebama umjetničkog oplemenjivanja životnog prostora”, za Arteist poručuju iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Foto: HDLU

Projektom Horizont slobode nastoje se primijeniti umjetničko-terapijske prakse u hrvatskom zatvorskom sustavu. Kreativni angažman, nove ideje i razvijanje komunikacije nastoje se iskoristiti da bi se promijenila slika prostora, ali i predodžbe pojedinaca o samima sebi. Međutim, ove godine iz epidemioloških razloga rad sa zatvorenicima nije bio moguć. Jedan je od ciljeva projekta, uz olakšavanje svakodnevice u zatvorima i poticanje zatvorenika na kreativnost, također i osvještavanje javnosti o važnoj ulozi koju umjetnost ima u društvu.