Foto: Matea Petrović/Global

Nakon više od desetljeća borbe za uređen i organiziran prostor za nezavisnu kulturnu scenu, neke najave upućuju na to da će do 2021. hrvatska metropola napokon dobiti centar za kulturu – u obnovljenoj tvornici Jedinstvo. Iako je dosad već najavljivano da će alternativna i suvremena kulturna scena dobiti novoobnovljeni prostor, to se do danas nije dogodilo. Obnova Jedinstva sad je postala izvjesnija jer se potkraj ožujka otvara natječaj za povlačenje sredstava iz ITU europskih fondova, a voditelji projekta računaju na nužne desetke milijuna kuna.

Uredit će i nasip

Zasad u toj derutnoj tvornici i vrlo ograničenim uvjetima djeluju Ustanova u kulturi Pogon i Udruženje za razvoj kulture – koje je osnovalo klub Močvaru – i Kuća ekstremnog kazališta Indoš u partnerstvu s Gradom. Trenutačno zgrada vapi za restauracijom, no obećavajuća je najava da će, kad tvornica napokon bude obnovljena, mladi dobiti centar za druženje, izložbe, koncerte i druge kulturne sadržaje.

‘Prostor kakav je sada ne zadovoljava potrebe programa nezavisne kulture i mladih, s prostorne kao ni s tehničke strane’, istaknula je Janja Sesar, predsjednica Pogona

Rekonstrukcija uključuje obnovu vanjskog izgleda tvornice i nadogradnju, ali i plan opremanja postojećih prostora i pozornice na otvorenom. Nova će tvornica imati i proširenu rekreacijsku zonu i javni prostor nasipa Save, a novi će centar osigurati kulturni sadržaj na 3800 četvornih metara.

Foto: Matea Petrović/Global

“Iz EU-ovih fondova očekuje se pokrivanje 85 posto troškova rekonstrukcije i uređivanja okoliša. Prema uvjetima EU-ova natječaja, ostatak sredstava, odnosno sufinanciranje obveznih 15 posto troškova pokrivaju jedinice lokalne samouprave koje su vlasnici objekata, u ovom slučaju Grad Zagreb”, objasnio je pročelnik Gradskog ureda za kulturu Tedi Lušetić.

“Prostor kakav je sada u većini aspekata ne zadovoljava potrebe programa nezavisne kulture i mladih, s prostorne kao ni s tehničke strane. S obzirom na velike potrebe za takvim prostorima u Zagrebu, nova će zgrada osim adekvatnih uvjeta ponuditi i dodatne prostore upravo za ove sadržaje”, istaknula je Janja Sesar, predsjednica Pogona.

Transparentan projekt

“Očekujem da taj projekt bude putokaz za ostvarivanje vrlo smjelih projekata društvenog planiranja u doba kada to nije nimalo lako i kada sve oko nas govori da treba misliti jako kratkoročno, jako individualno”, istaknuo je Boris Bakal, osnivač i voditelj umjetničke platforme Bacači sjenki. Dodao je da je ovdje priča malo drukčija i transparentnija te da u njoj nema prostora za “uhljebljivanje rođaka iz provincije i slične zagrebačke priče”.

Foto: Matea Petrović/Global

“Zato očekujem da ovaj projekt ‘zarazi’ još neke mlade ljude da pokrenu nešto slično, negdje drugdje, u Zagrebu ili u drugim gradovima, da razmisle o upravljanju, o dijeljenju, o sudjelovanju korisnika u osmišljavanju sadržaja”, rekao je Bakal.

Udruga Restrict, jedna od korisnica Pogonovih prostora, projekt vidi izrazito pozitivno jer su to “prostori koje nezavisna scena često koristi i stvarno su aktivni.”

“Obnova će osigurati veće mogućnosti i za nas koji koristimo prostor – nama kao udruzi koja nema svoj prostor to mnogo znači. Pogon služi kao primjer i trebao bi dokazati Gradu da je moguće iskoristiti mnogobrojne prostore koji zjape prazni”, nadodali su iz udruge.

Jedan prostor nije dovoljan

Unatoč dobroj ideji i pozdravljanju projekta, mnoge su udruge i dalje bez vlastitog prostora, a one koje ga imaju također su u derutnim zgradama, koje nisu na popisu prioritetnih projekata Grada Zagreba.

Foto: Matea Petrović/Global

“Mi smo članica platforme koja Pogonom upravlja, prema tome smatramo da je važno da Zagreb ima takav prostor, iako jedino taj prostor nije dovoljan da zadovolji sve potrebe nezavisne kulture i mladih u Zagrebu. Smatramo da bi Grad trebao ugovorima i infrasturukturom omogućiti rad još nizu nezavisnih prostora, među kojima je i prostor Autonomnog kulturnog centra, kako bi mogli nesmetano provoditi svoje programe i biti mjesto za inkubacije novih organizacija i inicijativa”, objasnili su iz Autonomnog kulturnog centra Attack.

Što je bilo?

Nezavisna scena počinje borbu za smještajne kapacitete još 2000-ih, kada sastavljaju točke svojih zahtjeva. Od 2000. do 2008. trajala je prava politička borba, koja je uključivala čak i ilegalna useljenja u stare tvorničke komplekse Badel i Gorica na Kvaternikovu trgu, u dvorište bivše klaonice Zagrepčanke da bi se naposljetku ilegalno naselila i tvornica Jedinstvo. Problemi završavaju 2008. potpisivanjem Ugovora o stvaranju Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade – Pogona, na temelju civilno-javnog partnerstva. Tada je Pogonu dodijeljena tvornica Jedinstvo uz obećanje skore rekonstrukcije. Problemi tu završavaju, ali i počinju. Od obećanja rekonstrukcije do stvarne prijave na natječaj prošlo je gotovo 10 godina, a natječaj još nije ni otvoren. Zamjetna je i situacija iz 2015. godine, kada je javnost pratila „skoru realizaciju projekta“. Novinarka portala Novosti, u svom intervjuu s tadašnjom predsjednicom Pogona, Eminom Višnić, istaknula je kako je izrada arhitektonske dokumentacije u završnoj fazi te se očekuje finalizacija građevine do 2017. Sada, 2018. godine, ponovno se ističe završna faza projektiranja.

Foto: Matea Petrović/Global

Što je sada?

U tvornici Jedinstvo svoj su dom našle udruga, ustanova u kulturi i kuća kazališta – riječ je o Udruženju za razvoj kulture – osnivaču kluba Močvare, Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade – Pogonu te o DB Indošu – Kući ekstremnog muzičkog kazališta. Svaka od njih ostvarila je svoje programe i brojila vlastite uspjehe, ali kod razgovora o kulturi smatraju se partnerima u cilju – žele promovirati alternativnu i suvremenu kulturu te ponuditi što kvalitetniji i raznolikiji sadržaj. Pogon je ustanova koja je pružila prigodu za prezentaciju rada mnogim udrugama, a posebno se posvetila uključivanju zajednice u kulturne sadržaje. Močvara se istaknula koncertima, a publiku privlači i drugim zabavnim i edukativnim sadržajima, kao što su književne ili filmske večeri, fotoizložbe ili sajmovi ploča i stripova.

Što će biti?

Foto: Matea Petrović/Global

Od zatvaranja tvornice do danas, zgrada je stekla status uspješnog promotora nezavisne kulture, a obnovom stare zgrade to bi mjesto trebalo postati centar za kulturu s više prostora, više umjetnika i prihvatilište mladih. Obnovljeni će prostor unaprijediti umjetničku produkciju i predstavljanje radova te omogućiti još bolju međunarodnu kulturnu suradnju, a osim toga ponudit će i obrazovne i informacijske aktivnosti, ističu iz Pogona. Planiraju centar otvoriti za građane i tijekom dana.