Foto: Petra Kovačević

Bolest može pročistiti, ona počinje prije boli u tijelu, a tijelo je zadnja stanica, poručuje Irma, središnji lik “Anafilakse”. Predstava je to koja progovara o temi koju nismo navikli gledati na kazališnim daskama – o zdravstvenim problemima.

Istinitom pričom nadahnuta interaktivna drama govori o djevojčici Irmi koja je nakon doživljenog anafilaktičkog šoka ostala bez ijedne dlake na tijelu, a nakon bolesti snašla ju je još jedna velika borba, ona s neprihvaćanjem društva.

Premijerom interaktivne drame “Anafilaksa” u srijedu 18. prosinca otvoreno je nezavisno kazalište A teatar, projekt glumice i redateljice Ane Merlin, koja u predstavi igra nekoliko uloga te je u neprestanoj komunikaciji i interakciji s vlastitim likovima. Da bi bila omogućena komunikacija među likovima koje Merlin tumači, u središte je zbivanja smješteno projekcijsko platno, time je predstava poprimila nesvakidašnju, multimedijsku razinu.

Anafilaksa briše granicu kazališta i kina, pretače jednu umjetnost u drugu i to čini uspješno – na sceni ostane samo platno, likovi s platna preuzmu uloge protagonista, doživljaj kazališta se gubi, a publika ima osjećaj da je na projekciji filma. Radnja ima nekoliko planova te zbog toga predstava iziskuje visok stupanj koncentracije.

Scenografija je minimalistička, a isti je slučaj i s kostimografijom. Glavnu razliku među likovima čini kosa, svaki lik koji Merlin tumači ima drugu vlasulju. Ovim jednostavnim trikom jasno se daje do znanja koliko je frizura, nebitno ima li na glavi kose ili nema, važan dio identiteta svake osobe. Upečatljivi zvučni efekti također igraju važnu ulogu. Zvuk koji asocira na otkucaje srca upotpunjuje prazan hod dok se u mraku odvija promjena scenografije i radnje.

Predstavu na trenutke ispunjavaju komični elementi, a kao lajtmotiv ponavlja se da “sve je ovo suludo”, poruka koju su u različitim trenucima izgovorili svi likovi koje je utjelovila Merlin. Poruka koja se želi poslati, rekla je Merlin za HRT je da “trebamo biti onakvi kakvi jesmo i trebamo prihvatiti sebe i druge onakve kakvi jesu”.