Foto: Privatna arhiva

“Vjenčanja su pornografija za žene”, smatra Sean i time vrlo brzo izaziva bijes svoje djevojke Amy. Upravo u nastaloj prepirci nalazi se srž dramskog sukoba koji će se zapetljavati i raspetljavati tijekom čitave šezdesetominutne izvedbe, odnosno cijele noći i dijela jutra, koliko traje radnja predstave Bračni (s)provod.

Predstava je nastala prema drami All Aboard the Marriage Hearse suvremenog njujorškog redatelja, filmaša i humorista Matta Morilla. Morillo piše uglavnom za kazalište, a kreirajući svakodnevne životne situacije na komičan način obrađuje ozbiljnu tematiku. Redatelj Ivan Đuričić i u drugom je ostvarenju predstave uspješno kod publike izazvao preispitivanje vlastitih uvjerenja. Đuričić je naime istu predstavu režirao i 2015., također u produkciji Aplauz Teatra, tada je uz Lanu Blaće glavni protagonist bio Slavko Sobin, danas omiljeno glumačko lice malih ekrana. Uloga Seana ovog je puta zapala glumca Stipu Kostanića.

Ova duhovita ljubavna komedija ostvaruje se kroz dijalog, konstantno nudi dinamičnu i zanimljivu radnju unatoč ponavljaju sadržajno istih stavova protagonista. Zanemarivanje glazbenih i svjetlosnih efekata, koji inače pridonose dinamičnosti prozora, poručuju da se pozornost treba usmjeriti isključivo na dijalog. Da je naglasak upravo na samoj raspravi naglašava i minimalizam scenografije koja prikazuje svega nekoliko predmeta u čijem su središnjem planu kauč, tepih i vino.

Glavnu riječ vode argumenti, napete epizode svađe i strasti te gotovo poetske, lako pamtljive metafore i replike. Tvrdoglavom raspravom u kojoj se Amy vodi emocijama, dok Seanovi argumenti proizlaze iz činjenica, pokušavaju jedno drugo uvjeriti u ispravnost svojih stajališta. Dok njeni očajnički pokušaji da pojasni ljepotu braka publiku potiču na smijeh, Sean gledatelje naprosto tjera da se zapitaju je stvarno brak “Djed Mraz za odrasle”.