Foto: Teatar EXIT

“Puno puta mi je to prošlo kroz glavu. Stvarno te dovede do pitanja što bi ti napravio u tim situacijama”, rekla nam je Petra, učenica Opće gimnazije u Zaprešiću koja je u društvu svojih prijatelja iz razreda pogledala novu predstavu ‘Dvije crte plavo’ čije je pretpremijera bila ovoga tjedna na kazališnim daskama Teatra EXIT.

I dok su njenim vršnjacima glavni problemi vezani uz školu i maturu koja ih čeka, srednjoškolka Vita saznaje da je ostala trudna i brine ju kome se obratiti. Kako prići roditeljima, dečku ili prijateljici i zatražiti njihov savjet na temu o kojoj se još uvijek ne govori dovoljno, problem je o kojem je odlučila progovoriti Rosie Kugli, autorica istoimene knjige koja je u cijeli kazališni proces bila uključena od samog početka.

Naša svakodnevica

“Ova tema u suvremenom hrvatskom romanu nije niti dodirnuta. Volim teme o kojima se ne progovara, a naša su svakodnevica”, ističe Kugli koja nije skrivala oduševljenje predstavom čiju režiju i dramaturgiju potpisuje Frana Marija Vranković, autor glazbe je Lazar Novkov, a kostime je izradila Anamarija Filipović Srhoj. Glavne likove utjelovile su glumice Sara Moser kao tinejdžerica Vita te Svetlana Patafta koja se pojavljuje u više uloga.

“Dugo i studiozno smo je radili, u mnogim fazama je dolazilo do novih pitanja i baš smo sretne. Rosie Kugli je spisateljica koja razumije mladost i rječnik mladih, njihova razmišljanja i dileme”, kaže Patafta.

Predstava je nastala u koprodukciji Teatra EXIT, Teatra Puna kuća i Gradskog kazališta Sisak u svrhu podizanja svijesti o odgovornom spolnom ponašanju u prevenciji maloljetničkih trudnoća.

“Mislim da je ovo predstava nakon koje odete doma i puno razmišljate. U ovoj predstavi mi ne dajemo nikakve gotove odgovore, niti savjete kako bi nešto trebali uraditi. Svatko ima pravo odlučiti onako kako hoće. Ako odu doma i razmisle i kažu sebi kako će biti odgovorniji i koristiti kontracepciju,  onda smo nešto napravili”, napominje Patafta. Jedan od sponzora predstave je i tvrtka koja proizvodi prezervative koje su, nakon predstave, besplatno dijelili za sve posjetitelje.

Mlade sputava okolina

Kugli se prisjetila svojih srednjoškolskih dana kada su dvije djevojke iz škole koju je pohađala ostale trudne i naišle na osude okoline. Kako je i sama majka te prati probleme djece, Kugli kaže da se pronašla u knjigama za mlade i kroz njih želi naglasiti da je prekasno kada se to već dogodi, isto kao i s drogom, alkoholom ili maloljetničkim nasiljem, problemima koje je obradila u svojim prijašnjim djelima. Smatra da mladi žele pričati o tome, ali trebaju poticaj.

“Oni bi toliko pričali, ali sputava ih okolina. Kada smo u razredu, to im je poznata okolina onda su puno slobodniji nego kad su na organiziranim književnim susretima”, primjećuje Kugli i nadodaje kako je potrebna edukacija i prevencija.

“Na ovaj način smo otvorili neke dodatne kanale komunikacije s našom djecom i mladima. Smatram da edukacija putem kazališta, knjiga, filma – da je to to. Samo nešto što je prošlo kroz naše emocije da nas je dirnulo, samo to nas može mijenjati i nečemu naučiti”, zaključuje Kugli.

Predstava za sve uzraste

Nakon predstave održana je i rasprava sa psihologinjom Silvijom Stanić, stručnom suradnicom na predstavi iz udruge ‘Korak po korak’ gdje su se mogla čuti razmišljanja na temu maloljetničke trudnoće. Profesori su podijelili svoja iskustva u takvim situacijama, učenici podijelili svoje stavove o edukaciji u školama, a svi prisutni imali su mogućnost reći svoje mišljenje. Iako je u publici prevladavao ženski dio, predstava je podjednako namijenjena za muškarce, žene, tinejdžere i roditelje. Glavna glumica Patafta ispričala je za Global i svoje iskustvo razgovora s majkom.

“Majka mi je u jednom trenutku rekla da joj je teško razgovarati o seksu i ja to nikada neću zaboraviti zato što sam tad shvatila da je i ona ljudsko biće i da ima neke svoje limite, ali mi je to vrlo iskreno rekla i nakon toga smo počeli razgovarati o tome zato što meni to nije bio problem”, kaže Patafta.

Kako razmišljaju mladi?

Na pitanje kako im se svidjela predstava, grupa učenika iz jedne opće gimnazije složila se da ih je potaknula na razmišljanje. Jedna od djevojaka priznala je kako svaka rasprava na temu pobačaja posvađa cijeli razred. Iako ih se doživljava kao djecu, čvrsti stavovi koje imaju o ovoj temi pokazuju da imaju što za reći.

“Ja ne bih nikad curi dao da pobaci jer to je za mene ubojstvo”, kaže Josip, a njegova kolegica Iva potvrđuje kako većina muškog društva dijeli takvo razmišljanje. Ipak, ne dijele svi isto mišljenje. Hariett ima potpuno drukčije razmišljanje i smatra da bi podršku za pobačaj imala od svojih roditelja i najbližih prijatelja. Smatra da je najbitnije da je ona sigurna u svoju odluku i ne opterećuje se komentarima društva.