Foto: Pixabay

Hrvatsko narodno kazalište prilagodilo se trenutačnoj situaciji te je nakon zatvaranja vrata za publiku odmah raspisalo natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta pod geslom “Ostani doma i piši tekst za HNK”. Prvotni rok za natječaj bio je 1. travnja, ali je pomaknut na 15. svibnja.

Pravila glase – autor mora imati prebivalište u Hrvatskoj ili hrvatsko državljanstvo, tekst mora biti na hrvatskom jeziku te ne smije biti ranije izveden.

Dramaturginja i članica žirija Mirna Rustemović otkrila nam je da su, potaknuti činjenicom da publika dolazi u velikom broju i prepoznaje suvremenu domaću dramu, odlučili pozvati sve pisce da napišu komad koji će biti izveden na velikoj pozornici najpoznatijeg hrvatskog kazališta. Zadnji ovakav natječaj bio je prije 50 godina povodom otvorenja novoobnovljene zgrade, a pobjedu su odnijeli” Noć štakora” Zore Dirnbach i “Puntari, hahari i jen šašavi pop” Ante Krpotića.

Pobjednički tekst za 50.000 kuna otkupit će HNK te će ga premijerno izvesti ansambl Drame HNK tijekom sezone 2020/2021.

Ocjenjivački sud Drame HNK-a uključuje ravnatelja Drame Ivicu Buljana, intendanticu Dubravku Vrgoč i dramaturginju Mirnu Rustemović. Pobjednički tekst za 50.000 kuna otkupit će HNK te će ga premijerno izvesti ansambl Drame HNK tijekom sezone 2020/2021.

“Odaziv je za sada veliki, a rok natječaja je pomaknut. S novim datumom priliku i vrijeme dobili su i mnogi pisci koji možda nisu stigli poslati svoje tekstove na prvi rok, te neki novi koji su se tek odlučili na pisanje. Tako da nam svaki dan stižu novi tekstovi”, rekla nam je dramaturginja Rustemović.

“Jako smo zadovoljni reakcijama jer, kako smo već spomenuli, ovo je prvi put u posljednjih 50 godina da HNK u Zagrebu raspisuje natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta. Raduje nas što nam pristižu vrlo tematski raznoliki tekstove, te da se prijavljuju i mladi pisci”, poručuju iz HNK.