Ines Zrnc Gregorina, Bojan Valentić, Linda Uran (Foto: Kristina Uremović/Global)

Jedna od čestih žalbi prosječnog studenta nedostatak je praktičnog rada. Mogućnost prakse različita je ovisno o fakultetu, a jedna od najkreativnijih po tom pitanju je Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu koja provodi specifičan način ocjenjivanja – studenti za pojedine ispite i diplomske radove moraju sami proizvesti predstavu. Ta “proizvodnja” često uključuje suradnju više smjerova – od glume do kostimografije – ali i više fakulteta u slučaju većeg projekta. Koliko uspješne predstave mogu biti potvrdio je Bojan Valentić, student druge godine diplomskog studija produkcije koji je svoju diplomu odlučio zaslužiti produkcijom plesne predstave Igra.

Projekt je nastao u suradnji sa studentima Muzičke akademije (MUZA), Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF) te plesnim centrom TALA. Iako će svoju ocjenu dobiti tek kad završi produkcijsku studiju, s obzirom da je dva puta za redom uspio u potpunosti popuniti dvoranu, mladi producent svojim je projektom zadovoljan. Paralelno uz projekt, sniman je i dokumentarni film koji prati cjelokupnu organizaciju projekta, od audicija do izvedbe.

“Ideja za projekt je nastala prije dvije godine kada sam upisivao prijemni ispit za diplomski studij”, objasnio je Bojan. Kao plesač, koreograf i plesni pedagog, odlučio je svoj diplomski projekt napraviti u obliku plesne predstave.

Zbog ‘Igre’ snage udružili ADU, TTF, MUZA i plesni centar TALA

“Ima mnogo dramskih oblika. Plesna se predstava razlikuje od većine njih jer je neverbalna te se temelji na plesu i glazbi”, nadodao je Bojan i objasnio kako je cilj bio prikazati igru kao temelj odrastanja, odakle i istoimeni naziv predstave. Samu ideju o igri osmislila je koreografkinja Tamara Curić, iz plesnog centra TALA.

“Nakon što joj je Bojan iznio svoju viziju predstave, ona je svakog sudionika pitala što za njih znači igra. Ja sam joj odgovorila: sloboda, bezbrižnost, veselje i ples”, objasnila je Ines Zrnc Gregorina, kostimografkinja i studentica TTF-a. Ines je s još četiri kolegice radila na izradi kostima za plesačice. Nastojale su omogućiti što veću slobodu pokreta plesačicama pa su se odlučile za lepršave kostime od rastezljivih materijala.

“Ovo mi je prvi put da sudjelujem u suradnji fakulteta i Akademije. Do sada sam se uglavnom bavila kostimografijom za filmove. Profesorica nas je pitala želimo li se uključiti i nas petero cura smo pristale. Privukao nas je sam naziv projekta”, istaknula je Ines.

Foto: ADU

Uz ples, za predstavu je bila potrebna i glazba za koju je bila zadužena Linda Uran, studentica Muzičke Akademije.

“Glazba započinje oponašanjem zvukova iz prirode – laganim pucketanjem. Postepeno zatim prelazi u dio gdje sam motiv uzela od Gioachina Rossinija. Pri kraju se glazba ponovno vraća zvukovima prirode”, objasnila je kompozitorica i dirigentica orkestra studenata MUZA-e, kojoj je ovo dosad najveća suradnja.

Paralelno uz projekt, sniman je i dokumentarni film koji prati cjelokupnu organizaciju projekta, od audicija do izvedbe

“Cijeli bih proces opisala kao jedan veliki vrtlog pozitivne energije”, nadodala je Linda.

“Pripreme su tekle isprva konfuzno, jer su se trebale realizirati neke ideje s kojima se nismo slagali te zbog broja proba. Doduše, kako je to sve dalje prolazilo bilo je opuštenije i bolje”, opisao je student violončela Tonko Marković i nadodao kako bi rado sudjelovao u još kojem projektu.

„Mislim da svaki rad na ADU otvara nove mogućnosti, ostvaruje nove kontakte, povećava vidljivost umjetnika za našoj sceni i obično dovodi do nekog novog projekta ili suradnje”, zaključio je Bojan koji svoj projekt vidi kao most koji služi studentima kao prijelaz iz učenika prema profesionalcima.

KRADU: Sa šest predstava pokazali što i kako studenti ADU rade

Na Akademiji dramskih umjetnosti početkom travnja održana je 11. Kazališna revija ADU (KRADU), u organizaciji studenata druge godine produkcije. Publika je mogla pogledati šest predstava, od kojih za njih četiri režiju potpisuju studenti Akademije. Cilj je te revije prije svega afirmacija novih kazališnih umjetnika i njihovih percepcija, a svoje iskustvo za Global podijelila je i jedna od organizatorica, Bruna Trze.
“S obzirom na to da smo sve same organizirale, ovo nam je bilo jedno veliko iskustvo jer se naučimo nositi s različitim izazovima koje dobijemo, ali i vidimo što sve ulazi u produkciju jednog takvog događanja. na koliko se različitih stvari mora misliti, kako raditi s ljudima, i slično”, rekla je Bruna.

“KRADU je odlična platforma za upoznavanje i druženje s ljudima koje zanima ono čime se studenti Akademije bave. Osim toga kao studentima nam daje slobodu, ali i odgovornost da se sami upoznamo s time kako samostalno raditi na projektu koji izvodiš i iza kojeg stojiš”, istaknula je Dea Presečki, studentica 2. godine. Nika Korenjak, studentica dramaturgije, istaknula je da je pokazivanje svog rada drugim kolegama odličan način da se polako uđe u svijet kazališta. Kako bi privukle širu publiku, organizatorice su pobrinule za inovativnu promociju putem društvenih mreža. Hashtagom #nemošukrastpredstavu poručile su kako je odlazak u kazalište jedinstveni doživljaj. Dora Trogrlić