Foto: Promo

Zagrebački plesni zabilježio je još jednu premijeru, i to predstave “Nedostupno”, 26. travnja 2018. Plesni centar, koji se smatra središnjim prostorom suvremenog plesa u Hrvatskoj, u suradnji s dubrovačkim kazalištem Marin Držić i produkcijom Plešimedo, napunio je dvoranu i zaslužio srdačan aplauz.

Renomirani plesači Kasija Vrbanac, članica Zagrebačkog plesnog ansambla, Dora Kokolj i Marin Lemić, koji je surađivao s autorima kao što su Matija Ferlin u njegovoj uspješnoj predstavi Staging a play: Tartuffe, zanimljivom i dinamičnom izvedbom publici su suvremenim plesom dočarali sve motive predstave. Sklad duha i disciplina tijela glavne su karakteristike suvremenog plesa, pa su tako i u ovom slučaju plesači pokretima tijela i dinamikom izrazili osjećaje i doživljaje onog skrivenog u čovjeku.

Bujice svjesnog i nesvjesnog, bijeg iz podzemlja te vječni sukob u čovjeku simbolično su prikazani plesom uz glazbu Damira Šimunovića.  Scenografiju i svjetla, kojom su zanimljivo i zorno prikazane tama i strah, potpisuju Majda Džanić Bogojević i Marino Frankola. Zatamnjen prostor, svjetlosni efekti i dim stvorili su mističan prikaz podzemlja na sceni te s apstraktnom izvedbom plesača uveli publiku u tematiku predstave – “podzemlje i sukob onog skrivenog u čovjeku”. “Nedostupno” se, prema ideji i koreografiji Zrinke Lukčec, bavi svim onim skrivenim u čovjeku, vječnom sukobu Erosa i Thanatosa te pokušajem svakodnevnog i osobnog tumačenja podzemlja i što nam ono znači.

Zagrebačka plesna scena još jednom je dokazala prednosti moderne umjetnosti i suvremenog plesa koji se razvija u sve boljem smjeru i potiče mlade umjetnike na nove projekte uz edukativnu i kulturnu ulogu.