FOTO: KARLA JURIĆ

U prosincu prošle godine na Trešnjevci je svoje mjesto dobio novi nezavisni teatar. KunstTeatar, s gledalištem od oko pedeset mjesta, projekt je producentice Romane Brajša, glumca Domagoja Jankovića te redatelja Ivana Planinića. Osim troje osnivača, u stalnoj je ekipi KunstTeatra još petero ljudi, a surađuju i s raznim organizacijama nezavisne scene s kojima koproducira predstave ili, pak, ugošćuje već gotove predstave.

Prostorom na uglu Okićke i Dubrovačke ulice, gdje su od samih početaka, zadovoljni su i ne planiraju se seliti u veći.

“Dvorana je to koja ima sve uvjete za kazališne predstave. Sama lokacija, uvjetno rečeno, jest marginalna s obzirom na uže središte grada, ali je u blizini Cibone i vrlo dobro prometno povezana”, napomenula je Brajša.

Na samu ideju osnivanja nezavisnog kazališta došli su, kako kaže Romana, već potkraj 2015., tijekom Ivanova ispita iz inovativne režije koji se održavao u prostoru današnjeg KunstTeatra.

“Prostor se već tada pokazao zanimljivim za preuređenje u malu komornu kazališnu dvoranu. Potkraj prošle godine registrirali smo se kao udruga te započeli s radom”, objasnila je. Ispričala je da je osnivanje novog kazališta bio pravi izazov s obzirom na sve birokratske i administrativne zavrzlame, ali entuzijazam je ipak na kraju prevladao i doveo do konačnog otvaranja za javnost.

Na samu ideju osnivanja nezavisnog kazališta došli su, kako kaže Romana, potkraj 2015. godine, tijekom Ivanova ispita iz inovativne režije koji se održavao u prostoru današnjeg KunstTeatra

Ekipa KunstTeatra zadovoljna je trenutačnom razinom uspjeha, što se može vidjeti na njihovim predstavama koje su popunjene do zadnjeg reda, a i pokoje rasprodane nekoliko dana unaprijed. Romana je objasnila i zašto.

“S jedne je strane tako jer je dvorana mala, a s druge očito postoji interes zagrebačke publike za ovakvim tipom kazališta.

Sa svakom sljedećom premijerom imamo veću vidljivost u medijima što također pridonosi povećanju publike”, rekla nam je Romana.

Na programu ovog malog kazališta trenutačno je pet predstava, a u pripremi je i nekoliko novih koje su najavili.

U studenom će to biti prezentacija umjetničko-istraživačkog rada dramaturginje Dore Golub, “Girls acting out”, zatim premijera predstave “Bilo bi šteta da biljke krepaju” Ivora Martinića te premijera predstave “Tri mušketira” u režiji Ivana Planinića u koprodukciji s TRAS studijem suvremenog plesa.