StoryEditor

NOĆ KNJIGE Razgovori s autorima, promocije, priče na daljinu i popusti

Osmo izdanje Noći knjige, a prvo koje se održava online, vrvi sadržajima za sve knjigoljupce
Autor:
Tekst: Patricija Turkalj
18/04/2020 u 10:42 h
ilustracija noć knjige 2020.<br />
foto: PR
ilustracija noć knjige 2020. foto: PRPR
"S knjigom nisi izoliran!", poručuje patuljak Čituljak, zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige, koja će se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige obilježiti 23. travnja. Baš kao i druga kulturna zbivanja koja su se prebacila u virtualno okruženje i deveta Noć knjige održat će se online te će obuhvatiti gotovo 200 programa i sadržaja posvećeno aktualnim promjenama u svijetu i društvu. "Noć knjige istupa u trenutno vladajući sumrak nudeći čitanje kao poželjnu i korisnu aktivnost u vrijeme socijalne izolacije, čije prednosti će se bez sumnje osjetiti u danima kada ponovno otvorimo vrata svojih domova i zakoračimo u svijet", istaknula je članica Organizacijskog odbora, Dobrila Zvonarek u službenom priopćenju.

Bogati online programi

Umjesto grada domaćina Rijeke, Noć knjige otvorit će specijalna emisija na Trećem programu HRT-a i društvenim mrežama koja će predstaviti rezultate istraživanja hrvatskog tržišta knjiga. Gosti emisije bit će Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i doc. dr. sc. Zoran Velagić, voditelj Katedre za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku. Foto: PR Bogatom programu pridružit će se i brojne knjižnice, kazališta, pisci, ilustratori i drugi umjetnici iz svih dijelova Hrvatske. Tako zagrebački dječji Teatar Poco Loco organizira priču na daljinu - Cvrčak i mrav, dok će ZKM na svojoj Facebook stranici ugostiti pisce Tomislava Zajeca i Kristijana Novaka. Institut Plavi svijet iz Velog Lošinja priprema posebnu fotografsku i video priču o knjigama koje mijenjaju odnos prema prirodi i moru, Društvo hrvatskih pisaca donosi virtualnu participativnu izvedbu "Ježenja", a Društvo hrvatskih književnih prevodilaca priprema Prevoditeljsko-pjesničku večer "Stihom na stih". Neki od pisaca koji će se uključiti u Noć knjige su i Miro Gavran, Julijana Adamović, Sanja Polak i Jurica Pavičić. Pored toga, sve knjigoljupce očekuju popusti u web trgovinama, promocije knjiga, kvizovi, natječaji, nagradne igre i drugi zanimljivi sadržaji. Učenici osnovnih i srednjih škola mogu sudjelovati u nagradnom natječaju "Posadi priču!" koji u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara provodi organizacijski odbor Noći knjige. U proznoj formi do 100 riječi, učenici trebaju ispričati svoju priču o odgovornosti, dobroti, poštovanju, suosjećanju, humanosti, pravednosti, ustrajnosti i ljubavi. Nagrađeni radovi 23. travnja bit će objavljeni i predstavljeni na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Sjećanje na velikane

Ovogodišnje izdanje Noći knjige organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruga Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara. Podsjetimo, Noć knjige je pokrenuta 2012. godine s ciljem poticanja kulture čitanja i razgovora o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod osnivanju bili su Dan hrvatske knjige koji se obilježava 22. travnja i Svjetski dan knjige i autorskih prava koji se obilježava 23. travnja. Svjetski dan knjige i autorskih prava proglašen je na Općoj konferenciji UNESCO-a u Parizu 1995. godine, a obilježava se u spomen na dan kada su preminuli velikani svjetske književnosti Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.
25. travanj 2024 12:54