Foto: Ognjen Karabegović

Rock-mjuzikl “Antigona – Prockletstvo Roda”, u produkciji nezavisnog Medley teatra, pokazao je kako originalna rock glazba spojena s grčkom mitologijom, uz mlade pjevače i glumce može izmamiti golem aplauz i ovacije publike. I to već petu godinu za redom. Tako je ovaj veliki ansambl s početkom proljeća još jednom uživo izveo “Antigonu” u prepunoj Tvornici Kulture i time obilježio ovaj veliki jubilej, jer predstavu koja je sastavni dio lektire do danas je pogledalo više od 10.000 ljudi, neki i po nekoliko puta.

Ono što u produkciji ističu, “Antigona” svakako nije samo kulturni, nego i obrazovni projekt. Što ovakav projekt znači za našu scenu objasnila nam je Marijana Matešić Jerković iz Madley Teatra, koja je “Antigonu” režirala, dramatizirala te je zvođače “brusila” i kao vokalni pedagog.

“Ideja o stvaranju Medley teatra proizišla je iz unutarnjeg poriva za spajanjem svih mojih strasti koje živim i kao umjetnik i kao pedagog. Meni osobno Sofoklova Antigona predstavlja ideal za kombiniranje svih elemenata – ton, riječ, dekor i pokret – koji objedinjeni čine savršen spoj. Smatram da je Antigona u našem, ‘medleyističnom’ izričaju upravo ono što privlači brojnu mladu publiku i kao takva im olakšava njeno shvaćanje”, istaknula je te dodala kako sama činjenica da su jedno drevno djelo pretočili u projekt koji već petu godinu puni dvorane, dovoljno govori o njegovoj vrijednosti i važnosti za obrazovanje i kulturu. “Bez educiranosti nema kultiviranosti”, zaključila je.

Foto: Ognjen Karabegović

Naravno, mjuzikla ne bi bilo kad ne bi bilo vrsnih izvođača. Tea Zec, koja je utjelovila Antigonu i čiji je nastup u predstavi također nagrađen burnim aplauzom, objasnila nam je što za nju cijeli ovaj projekt znači.

“Utjelovljivanje Antigone kao lika te sudjelovanje u projektu kroz godine donijeli su mi ponajviše iskustvo, dali motivaciju za daljnji rad na sebi kao mladom izvođaču i umjetniku, a najvažnije bi bilo spomenuti da sam kroz taj projekt i samu ulogu zapravo sazrela iz jedne obične tinejdžerice, koja je oduvijek maštala o sceni i pjevanju kao životnom pozivu, u djevojku koja ozbiljno shvaća svoj životni poziv i posvećuje se toj ljubavi maksimalno”, zaključila je.

Autor glazbe Trpimir Jerković istaknuo je da se pri skladanju držao principa koji je vladao i u Antici – jednostavnosti.

“S obzirom na to da sam u životu podjednako posvećen kako klasičnoj tako i pop-rock glazbi, ovaj spoj nekakvog progresivnog rocka ustvari je vrlo prirodan. Jednostavno rečeno, pisao sam glazbu kakvu bih ja volio čuti i zato u njoj ima svega pomalo – i rocka, i klasike, i zbora, i violine, i starih modusa. S druge strane, grčka tragedija kao baza jako je inspirativna u pogledu stvaranja glazbenih kulisa i neki su songovi nastajali relativno brzo”, zaključio je Jerković.

Foto: Ognjen Karabegović

Inače, u ovoj izvedbi  u glavnim ulogama nastupili su Taher Sanuri, Tea Zec, Irena Curić, Adalbert Turner – Juci, Marin Bukvić, Asad Sanuri, Željko Zubović, uz pratnju live benda kojeg čine renomirani hrvatski glazbenici – Toni Lović (gitarist grupe Zabranjeno Pušenje), Berislav Blažević (klavijaturist grupe Parni Valjak), Nenad Borić (bubnjar grupe Crno Perje), Romeo Krželj, Mario Vincek i Dinko Janković

Proslavom pete godišnjice igranja “Antigone”, kako sami kažu, Medley Teatar obilježava jedno poglavlje svog predanog rada na kreativnim projektima i kulturnoj edukaciji te, kako to priliči prvom danu proljeća, okreće novi list i u skoroj budućnosti donosi nove projekte koji će obogatiti kulturnu ponudu Zagreba i Hrvatske. Ovaj mjuzikl će, zbog konstantne velike potražnje, nastaviti igrati kako bi je mogla pratiti i nova, a i stara publika.

Foto: Ognjen Karabegović