Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Tko bi rekao da će se kazališne predstave moći gledati iz kreveta i besplatno? Zbog pandemije koronavirusa, kazališta diljem svijeta morala su zatvoriti svoja vrata, a da ne bi izgubili svoju publiku, ubrzo su se dosjetili ideje prikazivanja predstava online. Niti hrvatska kazališta nisu zaostala za tim trendom i ubrzo su brojke pokazale da, unatoč koronavirusu, postoji interes za kazališnu umjetnost – i to veći nego prije.

Novo doba, novo kazalište

Prvo kazalište koje je započelo s trendom online nije bilo neko od javnih institucionalnih kazališta, već je to bilo nezavisno kazalište Mala scena, koje je već 14. ožujka jednu svoju predstavu za djecu prenosilo uživo. Nekoliko dana kasnije na trend se nadovezalo Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, ali ne prijenosom predstave uživo, već snimkom popularne predstave “Tko pjeva zlo ne misli”, koja na YouTubeu ima više od 120.000 prikaza. Vrlo su brzo trend prepoznala i ostala javna i nezavisna kazaišta.

Već nakon prvih nekoliko online predstava, publika rasuta diljem Hrvatske i inozemstva javljala im se s upitima za još takvih sadržaja jer su se djeca jako zainteresirala za predstave. Za Global su rekli da je situacija u kojoj su se našli zbog pandemije pokazatelj da postoji interes za kazalištem, ali ipak su svjesni da ništa ne može zamijeniti živo kazalište.

Prvo kazalište koje je započelo s trendom online predstava bilo je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu sa snimkom popularne predstave ‘Tko pjeva zlo ne misli’, koja na YouTubeu ima više od 120.000 prikaza

“Online kazalište nikada neće moći biti nadomjestak kazališnom iskustvu uživo, ali smatramo da će se zadržati u nekoj formi, treba prihvatiti ovo novo doba i ići naprijed, svjesni da je kazalište susret živih ljudi, zajedno, bez posrednika, ali i svjesni da živimo u tehnološkom dobu”, poručuju iz Male scene.

Slično razmišljaju i u Zagrebačkom kazalištu mladih, gdje su započeli online prikazivanje predstava da publika ne bi zaboravila na kazalište.

“Želimo pokazati da mislimo na publiku te im omogućiti da se prisjete nekih predstava koje su gledali i da u konačnici ne zaborave kazalište za vrijeme korone”, kažu iz ZKM-a.

Zarada ili publika?

No neka kazališta nemaju pozitivna iskustva proizišla iz rada u novim uvjetima. Teatar Exit samo je jedan u nizu kazališta koja se nisu odlučila na prikazivanje online predstava iz jasnog razloga – snimke su samo za internu uporabu i nisu adekvatne za online prikazivanje te bi time prouzročili pad popularnosti.

“Razmišljali smo hoćemo li pustiti neke naše predstave online, ali zaključili smo da bi to bilo kontraproduktivno i da bi neadekvatne snimke narušile percepciju kvalitete naših predstava kod gledatelja, a posebno kod onih koji možda i nisu naša publika”, smatraju iz Teatra Exit.

Iz Male scene objašnjavaju da online kazalište nije isplativo no, u ovoj situaciji, zarada im nije primarna, već naglasak stavljaju na zadaću koje kazalište ima – da bude uz publiku kada je najpotrebnije. Da im se ne isplati prikazivati besplatno pokazatelj je i to da se predstave mogu odgledati na zahtjev, odnosno kada ih se plati, pa čitava obitelj može gledati predstavu za cijenu jedne ulaznice.

Kazališni redatelj Krešimir Dolenčić, čijih je 14 predstava prikazano online za vrijeme krize, pohvaljuje inicijativu kazališta te potvrđuje da je “interes za kazališne predstave porastao, što se može vidjeti po broju pregleda na portalima”. Ugodno ga je iznenadio takav odaziv koji ukazuje na činjenicu da se privlači publika koja si možda ne može priuštiti kazališnu ulaznicu ili je iz dalekog kraja Hrvatske.

Poanta nije u tome je li se kazalištima isplatilo prikazati snimke predstava, već je riječ o ulozi umjetnosti u društvu, poručuju iz kazališta Mala scena te dodaju da je “dužnost umjetnika u ovakvim vremenima još više djelovati, podizati, tješiti, uljepšavati. Pružiti kvalitetne umjetničke sadržaje, nešto što će pružiti i utjehu i skrenuti misli sa situacije”.