Foto: KL Maribor

U subotu počinje 51. međunarodni festival kazališta lutaka – PIF. U sedam dana u službenom programu festivala nastupit će 16 kazališta iz 13 zemalja svijeta dok će popratni program biti ispunjen radionicama, izložbama, predstavljanjem knjiga, povorkom namijenjenom za sve uzraste.

“Misao vodilja jednog od najdugovječnijih kazališnih međunarodnih festivala u Hrvatskoj širenje je granica lutkarstva, kako bi se uz već klasične lutkarske predstave, prikazale i one ‘s druge strane lutkarstva’, koje obogaćuju i redefiniraju taj specifični umjetnički medij”, rekla je umjetnička selektorica festivala Livija Kroflin.

Najstariji međunarodni lutkarski kazališni festival u Hrvatskoj službeno će otvoriti Gradsko kazalište Zorin dom u subotu 15. rujna izvedbom predstave “Fantazija”, koja je nastala iz želje da se pokaže da je u lutkarskom kazalištu moguće sve što čovjek može zamisliti, ako se usuđuje maštati.

Foto: Golden Delicious Ensemble

Predstava je namijenjena svima koji su spremni maštati, svima koji žele proživjeti ljubav života u jednom trenu, svima koji su spremni dopustiti tankim koncima svoje duše da zatitraju vođene spretnim prstima kraljice Fantazije kako je to u svom filmu “Fantazija” želio učiniti i Walt Disney kome je ova predstava posvećena.

Dolazak lutkara i lutaka u grad najavit će dobroćudni div Pifko i tradicionalna Pifkova povorka koja kreće 15. rujna u 11 sati iz Tkalčićeve ulice, preko glavnog trga i Cvjetnog trga do paviljona na Zrinjevcu.

Organizatori i ove godine najavljuju bogat ‘off program’ u sklopu kojeg će biti održane kreativne radionice, stručne edukacije, projekcije animiranih filmova, izložbe i predstave na gradskim ulicama i trgovima.

“Svake godine PIF-ova događanja u našemu gradu prati oko 10.000 malih i velikih gledatelja, što pokazuje da lutkarstvo nije dobna, već umjetnička kategorija”, poručio je ravnatelj kulturnog centra Travno Josip Forjan.

Festival se službeno zatvara 21. rujna na Sceni Travno svečanom dodjelom nagrada i posljednjom lutkarskom predstavom “Manto” u izvedbi kazališta iz Švicarske.

Detaljan raspored predstava, kao i informacije o izvođačima, popratnom programu i ulaznicama nalaze se na službenim stranicama PIF-a.