Foto: Kristina Uremović/Global

Zabrinut što mladi uče zanate koji im neće biti korisni u životu, poznati umjetnik Siniša Labrović toj je temi posvetio priručnik samopomoći mlađim generacijama kriminalaca, pod nazivom “Postdiplomsko obrazovanje”, koji je pretočen u istoimenu monokomediju.

Predstavu je režirao Borna Armanini, a protagoniste glumi Vilim Matula u suradnji s glazbenikom Igorom Pavlicom, koji dodaje životnost određenim trenucima i situacijama u predstavi. Svoju 121. izvedbu predstava je “odradila” u Vinylu.

Foto: Kristina Uremović/Global

Bar je bio prepun, unatoč malom kapacitetu, te je predstava popraćena smijehom i pozitivnim komentarima publike.

“Reakcije mlađe publike su više optimistične, shvaćaju to kao komičan prikaz s dozom stvarnosti, za razliku od starije publike koja predstavu promatra kroz satiru društvene situacije”, ističe Matula.

U predstavi se predstavlja pošteni odvjetnik Joža Horvatić koji dolazi u probleme s kriminalcem Flaksijem i njegovim plaćenicima, Dugim i Gedorom, koji rade prljave poslove za svoga šefa pod krinkom poduzetničkoga, dobrostojećeg poslovanja. Publici se prikazuje i potplaćeni državni službenik i odnos unutar državnih službi i kriminalaca.

Matula navodi da primjere temelji na stvarnim događajima, s eventualno izmijenjenim imenima, da mu se “krimosi ne bi pojavili”. S druge strane, smatra da bi upravo kriminalce predstava nasmijala jer im ne bi predstavljala nikakvu opasnost.

Predstava se izvodi od 2012., a počeli su u kinu Grič. “U Vinylu izvodimo predstavu već dugo, a sve je pokrenuo Armanini u sklopu svog postdiplomskog rada na ljubljanskoj akademiji. Predstava se više širi usmenom predajom što je za kazalište jako važno”, kaže Matula.