Foto: Damil Kalogjera

Regoč, Kosjenka, Potjeh i Neva Nevičica – imena koja prepoznajemo kao likove iz zbirke “Priče iz davnine” slavne hrvatske dječje spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, čiji će bezvremenski likovi oživjeti u novom ruhu na pozornici kazališta Trešnja, u režiji Paola Tišljarića i dramatizaciji Lade Kaštelan. Premijerna izvedba predstave “Priče iz davnine”, realizirane u suradnji s Gradskim kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika, održala se 13. veljače u kazalištu Trešnja.

“Predstava je koncipirana u dva dijela. U prvom dijelu Ivana Brlić-Mažuranić dolazi u jednu suvremenu obitelj iz 2020. godine i raspituje se o svojim pričama, koliko su djeca upoznata s njima, dok u drugom dijelu igramo jednu od priča”, govori nam mlada glumica Dubravka Lelas, koja je u predstavi utjelovila djevojčicu Zdenku i dodaje kako sva djeca u predstavi nose imena djece Ivane Brlić-Mažuranić.

“U 2020. godini djeca, a tako i Zdenka, opsjednuta su tehnologijom koja im odvlači pozornost, no kad dođe jedna osoba iz prošlosti ona će im oduzeti puno više pažnje”, objašnjava Dubravka. Motiv užurbanog svijeta u kojem se djeca umjesto dobroj slikovnici radije okreću sadržaju s ekrana poslužio je za osvještavanje važnosti umjetnosti.

Foto: Kristina Uremović

“Kazalište, književnost, bilo koja vrsta umjetnosti je presudna. Ako nudiš samo loše stvari ljudi će se na to naviknuti i biti time zadovoljni. Ljestvicu treba stalno držati i dizati”, smatra glumica Ivana Bakarić, koja u predstavi glumi našu poznatu spisateljicu, koja svojom pojavom povezuje suvremenu stvarnost i magični svijet.

“Njezin je život stvarno bio fascinantan, udala se s 18 godina i rodila sedmero djece, dvoje je vrlo brzo umrlo. Njezina potreba za pisanjem je bila toliko ogromna pa se počela dopisivati s majkom i prijateljima, a ta pisma su nevjerojatno zanimljiva jer ocrtavaju tadašnje vrijeme, odnose i položaj žena u društvu”, ističe Ivana. No, slika Ivane Brlić Mažuranić kao divne gospođe koja je pisala krasne bajke je bila tek površina, napominje, jer je često prolazila kroz depresivne epizode. Ipak, smatra glumica, u pozadini svih njezinih priča kriju se čistoća i ljubav.

Iako se radi o predstavi za, prije svega, osnovnoškolsku djecu, i odrasli se mogu pronaći i poistovjetiti s maštovitim likovima te njihovim pričama. Ivana i Dubravka slažu se da ne postoji razlika u pristupu prema dječjoj i odrasloj publici, no ističu kako su djeca ipak iskrenija.

“Oni ti daju do znanja ako ih se nešto dojmilo, isto tako ako nešto ne razumiju. Stvarno će reagirati”, kaže Dubravka i napominje da kazalište igra veliku ulogu u odgoju i obrazovanju publike te stoga ono ne smije biti samo zabava već više od toga.

“Mi smo pozvani da potičemo djecu da propitkuju stvari koje nas okružuju, naravno na razini koju oni mogu razumjeti”, smatra Dubravka.