Foto: Lara Paša

Povodom 100. obljetnice Učiteljskog fakulteta u Zagrebu te 350 godina Sveučilišta u Zagrebu, u kazalištu ‘Komedija’ održana je svečana izvedba mjuzikla ‘Šuma Striborova’. Iako je mjuzikl potekao kao ideja s Učiteljskog fakulteta, ostvarena je suradnja više sastavnica Sveučilišta – Akademije dramske umjetnosti, Muzičke akademije, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti- smjer novinarstvo.

Moderna verzija

Sve je počelo idejom profesora s Učiteljskog fakulteta koji su stoljeće fakulteta htjeli obilježiti mjuziklom, a njihov dekan, Siniša Opić, dao im je u tome podršku.

“Sve ono što je barem jedan posto šanse da uspijemo, idemo krenuti u to”, rekao je dekan. Rezultat svega su zajednički projekt i izborni kolegij Glazbeno-scenska obrada književnog djela, zahvaljujući kojim su studenti različitih smjerova kreativno i umjetnički pogurani.
Zahvala ide i našoj hrvatskoj spisateljici, Ivani Brlić-Mažuranić, koja je u svoju zbirku bajki ‘Priče iz davnine’ smjestila i ‘Šumu Striborovu’, bajku koja je dovoljno čarobna da postane glazbeno – scensko djelo.

Ovo je prikaz ‘Šume Striborove’ koji je popraćen suvremenijom glazbom, komičnim i modernim motivima te songovima koji se pjevuše i nakon izvedbe. Suradnja tri fakulteta i dvije akademije pokazala je što je moguće napraviti zajedničkim radom gdje svatko pridonosi svojim područjem, a dobiveni je rezultat, opisao je dekan Opić, “na razini hollywoodske produkcije”.

Svaki list na kostimu šivali su studenti TTF-a, a svaku notu odsvirali i dirigirali glazbenici s Muzičke akademije uz buduće učitelje

Mjuzikl izvode studentice i studenti uz mentorstvo svojih profesora, a s pripremama za izvedbu počeli su još početkom prošle akademske godine. Svaki list na kostimu šivali su studenti TTF-a, a svaku notu odsvirali i dirigirali glazbenici s Muzičke akademije i budući učitelji. Studenti Akademije dramske umjetnosti, osim što su glumili, režirali su i oblikovali svjetla za nastup, novinari s FPZG-a pratili su, snimali i pisali o mjuziklu, ali u konačnici studentice UF-a svojim pjevanjem, glumom i plesom vladale su scenom.

Za studenticu 5. godine Učiteljskog fakulteta, Helenu Galovac, mjuzikl je prekrasno iskustvo, ‘jedna stepenica više’, a dojam je na nju ostavila i povezanost te suradnja koju su sastavnice Sveučilišta ostvarile na cijelom projektu. Ovim mjuziklom studentice Učiteljskog fakulteta pokazale su koliko mnogo za njih znače predmeti glazbenog i dramskog odgoja.

“Na neki način mi moramo imati sve te kompetencije da bismo bili jednog dana dobri učitelji i zapravo nas na našem fakultetu jako dobro pripremaju za to”, ističe buduća učiteljica.