Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Roman “Krotitelj vodenjaka”, spisateljice Snježane Babić-Višnjić, uvršten je među 10 najboljih tekstova nagrade “Grigor Vitez”. U konkurenciji s 122 naslova ušao je u uži izbor u kategoriji književnog teksta za djecu.

“Kad vidim kolika je bila konkurencija, osjećam se kao sam dobila nagradu”, s ponosom nam je rekla Babić-Višnjić, spisateljica i također dugogodišnja lektorica Globala.

Roman višestrukog tumačenja

“Među ovim finalistima su i neke knjige koje potpisujem kao suurednica, uz Silviju Šesto, a tiskane su u nakladi Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, te ponosno napominjem da su naše knjige posljednjih godina redovito u finalima svih hrvatskih nagrada za književnost namijenjenu djeci i mladima. Tako da me u ovom finalu ima i na drugi način”, kazala je spisateljica, koja je prije dva mjeseca preuzela i predsjedanje Hrvatskim društvom književnika za djecu i mlade, koje broji oko 180 članova.

Roman “Krotitelj vodenjaka” govori o gradskom dječaku Damjanu koji s majkom odlazi na ljetovanje na udaljeni otok. Dječak je u vrlo osjetljivoj dobi, na pragu puberteta, i suočava se s različitim strahovima i poremećajima.

Da bi njene knjige postale vidljivije počela je nedavno čitati svoje priče na YouTubeu. Kanal se zove ‘CroBook’

“On je zaluđen videoigrama, to je njegov svijet, najsigurnije se osjeća u svojoj sobi s joystickom u ruci”, objasnila je Babić-Višnjić i dodala da se čitanjem pratite njegovi strahovi, poput onog od otvorenog prostora i niza drugih. Svako poglavlje u knjizi predstavlja jedan negativan osjećaj, strah s kojim se lik bori te nudi mogućnost za njegovo razrješavanje.

Djelo se dotiče i aktualnih društvenih tema poput ekologije. Damjan tako rješava problem ekološkog kriminala na otoku, upravljajući mitskim vodenjakom uz kojeg istodobno upoznaje fantastičan mitološki svijet, povezan s našim današnjim. Spisateljica je navela da roman tako nudi mogućnost višestrukog tumačenja, a primjeren je i za djecu i za odrasle.

“Riječ je, zapravo,  o romanu za obitelj. Ja pazim da djeci sa svakom svojom knjigom prenesem i neku važnu poruku i nastojim ih ohrabriti za život. Poenta moga pisanja jest da ništa nije izolirano, sve je povezano i da treba svaki problem sagledati u široj perspektivi”, istaknula je Babić-Višnjić.

Ovogodišnji dobitnici

Ovogodišnji dobitnici nagrade Grigor Vitez su Zoran Ferić za najbolji tekst za djecu u ilustriranoj knjizi “San ljetne noći”, Roman Simić za najbolji tekst za djecu u slikovnici “Jura i gospođica Zavissst” te Nada Mihaljević za najbolji književni tekst za mladež u slikovnici “Putovanje u mjestu”.

Za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi nagradu je osvojio ilustrator Manuel Šumberac za autorsku slikovnicu “Potraga”, a za najbolje ilustracije za djecu starije dobi Vendi Vernić u ilustriranoj knjizi “Sedam mačaka”.

“Moramo se potruditi da što više čitatelja upozna dječju književnost jer je to živa aktivnost čiji autori pišu priče univerzalnog karaktera koje se mogu svidjeti svima”, poručila je Babić-Višnjić i istaknula da je danas ovaj segment književnosti zanemaren u medijima, te da se informacije o nagradama i vrijednim novim naslovima ne uspijevaju probiti do čitatelja.

”Probiju se samo oni koje su napisale neke poznate osobe ili iza njih stoji neka jača marketinška aktivnost ili promocija. U dnevnim novinama gotovo da više nema prostora za objavu prikaza ili objektivnih recenzija recentnih djela namijenjenih djeci i mladima, pa mnoga djela koja bi djeca sigurno obožavala kad bi znaai za njih, kao što su obožavali Harryja Pottera, koji je primjer odlične marketinške kampanje, ostanu nepročitana. Često se nađem pred djecom i ona mi kažu teme o kojima bi rado čitala, a kad im otkrijem da sam već napisala roman s tom temom, zainteresiraju se i požele čitati”, rekla je naša spisateljica.

A da bi njene knjige postale vidljivije počela je nedavno čitati svoje priče na YouTubeu. Kanal se zove CroBook, a čita priče iz serijala o čarobnom šeširu. Ima ih čak 190.