Foto: Petra Orešković/GLOBAL

Rockmark, prva glazbena knjižara u Hrvatskoj, na svoje police donosi knjigu “Prijatelji – Ona o seriji Friends”, autorice Kelsey Miller, koja iznosi sve detalje o kultnoj američkoj seriji. Autorica, osim što prati nastanak sitcoma, u knjizi istražuje i pitanje popularnosti serije koja je, navodi američki CableTV.com, bila najgledanija serija u SAD-u tijekom karantene izazvane pandemijom koronavirusa.

Kada su se 1994. godine na američkom NBC-u pojavili “Prijatelji”, serija je uskoro postala globalni fenomen koji je pokrenuo brojne poštapalice i kulturološke trendove među kojima se može izdvojiti hit frizura 90-ih koju je proslavila Jennifer Aniston likom Rachel Green. Serija je tako postala važan dio popularne kulture, o čemu se može čitati u novoj knjizi.

Na 180 stranica knjige, autorica daje uvid u zbivanja ispred kamera, anegdote iza njih, ali donosi i priču o prijateljstvu i zajedništvu glumačke postave ovog kultnog sitcoma. Živote, ljubavne zgode i nezgode likova Rossa, Rachel, Monice, Chandlera, Joeyja i Phoebe pratili su milijuni gledatelja, a epizode serije se prepričavaju i 16 godina od posljednjeg emitiranja.

Miller donosi fascinantnu pozadinu priče o probijanju serije na male ekrane, a na Goodreads portalu ističu da knjiga “nije samo za obožavatelje serije, već i za one koji su se ikada pitali što to ima toliko posebno u ovoj emisiji i televizijskoj komediji”.