StoryEditor

U VRTLOGU VJENČANJA Knjiga o savjetima za fotografe, ali i mladence

‘Sva iskustva koja sam skupio kroz godine su doslovno pretočene u knjigu, uz izvorne fotografije s vjenčanja‘, rekao je Tolić
Autor:
Global.
18/06/2020 u 09:52 h
Pandemija koronavirusa obustavila je brojna društvena događanja, ali ne i ambicioznog fotografa Vedrana Tolića da završi pisanje svoje prve autorske knjige "U vrtlogu vjenčanja". Iako je knjigu počeo pisati početkom prošle godine, prve primjere tiskanog izdanja mogli bi dočekati već ovog rujna.

Sve zbog korone

"Virus je učinio svoje, tako da sam još aktivnije krenuo raditi na materijalima dok su svi poslovi stali. Fotografiranje ne volim nazvati poslom, jer je to za mene prvo velika ljubav, a potom sve onda ostalo. U svemu tome se treba dobro snaći, naučiti kako plivati kroz svakodnevicu posebno dok shvatimo da je fotografiranje samo jedan od segmenata", pojasnio je fotograf. U knjizi se može pronaći velik broj savjeta za sve one koji bi se željeli okušati u fotografiranju, a naglasak je stavljen na fotografiranje vjenčanja. "Sva iskustva koja sam skupio kroz godine su doslovno pretočene u knjigu, uz izvorne fotografije s vjenčanja", rekao je Tolić. Uz preko 200.000 pregledanih fotografija i 300.000 napisanih znakova, koji se nalaze u knjizi, autor Tolić objasnio je i koji će savjeti posebno koristiti čitateljima. Foto: PR "Sve je unutra - od same pripreme za fotografiranje, do sastavljanja ugovora i naplaćivanja posla, kako doći do mladenaca, kako zabilježiti ključne trenutke, ali i sama knjiga može pomoći mladencima u tome kako pozirati", pojasnio je. Proces tiskanja knjige prepune fotografija kao što je ova jako je skup pa je tako na internetskoj stranici otvorena crowdfunding kampanja na kojoj svatko zainteresiran može uplatiti određeni iznos u sklopu paketa koji se nude do 10. srpnja te će biti potpisani na kraju knjige kao osobe koje su podržale projekt. Kad izađe, knjiga će se prodavati po cijeni od 180 kuna. Cilj je prikupiti 10.000 kuna.

Posao i zadovoljstvo

Iako je ideja potpuno njegova, uz autora Vedrana Tolića na projektu važnu ulogu ima i glavni urednik Davor Žerjav. "Iz mnogih vrtloga svojega posla, on je uspio isplivati kao bolji fotograf i sad je na pragu izdavanja svoje prve knjige u kojoj će bez zadrške progovoriti o svim konkretnim profesionalnim izazovima vjenčane fotografije. Vjenčanje je za mnoge mlade fotografe privlačno područje rada zbog izazovne kompleksnosti i kreativnog potencijala, pa im je često i potonji profesionalni odabir. Knjiga obuhvaća sva područja te vrste fotografije i sigurno će biti od velike koristi", poručio je Žerjav. "Nisam najbolji fotograf na svijetu, ali nisam i najlošiji i uvijek sam spreman podijeliti neke savjete koji će drugima pomoći", bila je glavna nit vodilja autoru pri pisanju knjige. Tijekom studija na Fakultetu političkih znanosti otkrio je ljubav prema fotografiji, krenuo od nule i sve učio u hodu. Iako se u njegovu opusu može pronaći pregršt zanimljivih fotografija, fotografiranje vjenčanja mu je posebno drago. Priznaje da je posebno sretan jer radi i živi od onoga što najviše voli.
23. travanj 2024 13:17