StoryEditor

KUĆNO KINO Neizvjesna budućnost kina prigoda je za VOD platforme

‘Sadržaj je golem za relativno malo novca, konkurencija je žestoka, ali bez nje kvaliteta ne bi bila moguća‘, ističe osnivač filmskog portala GOODtalking Tihomir Polančec
Autor:
Tekst: Matija Petek
18/05/2020 u 12:47 h
Streaming servisi pružaju utočište za one koji vole pogledati dobar film u udobnosti vlastitog doma
Streaming servisi pružaju utočište za one koji vole pogledati dobar film u udobnosti vlastitog domaPIXABAY
Iako su se posljednjih tjedana među ljubiteljima filmova intenzivirale rasprave o ponovnom otvaranju njima omiljenih okupljališta, kinodvorane ostat će zatvorene do daljnjega. Razlozi za to nisu isključivo sigurnosne naravi, s obzirom na to da pandemija koronavirusa poprima obrise ublažavanja i kontrole, a javna okupljališta kao što su kafići ili crkve, ponovno dišu. Kako kinoprikazivači ne kroje sami svoju sudbinu nego ovise o sadržaju koji nude filmski studiji, nepostojanje bilo kakve ponude sprečava CineStare, Cineplexxe i ostala kina da otvore svoja vrata.

Nedostatak filmskog sadržaja

I nakon ukidanja zabrane rada, kina očekuju izazovi i teškoće u poslovanju, ne samo zbog mjera koje će biti aktualne u tom trenutku ili poslovanja sa smanjenim kapacitetom dvorana, nego primarno zbog nedostatka filmskog sadržaja, poručuju iz CineStara. Filmski studiji su, naime, odgodili početak prikazivanja svojih filmova ili za kraj ove godine ili za iduću godinu, a neki čak i na neodređeno vrijeme. Stanje otežava i to da su trenutačno sve nove produkcije filmova ili otkazane ili odgođene. "Očekivano je da studiji neće krenuti s prikazivanjem svojih filmova dok ne bude otvoreno barem 80 posto svjetskih tržišta, bez ograničenja vezanih uz pandemiju", komentiraju iz CineStara, uz naglasak na to da nekoliko zagrebačkih kina trenutačno prolazi i sanaciju štete prouzročene potresom. Nakon što je postalo jasno da filmsku i kinoprikazivačku industriju očekuje zastoj, britanska filmska kompanija Eon Productions prva odgađa premijeru najnovijeg filma o agentu 007, "No Time to Die", s travnja na kraj studenoga. Taj primjer slijede konglomerati Disney i Warner Brothers sa svojim vrijednim superherojskim vlasništvom predvođenim ženskim heroinama Black Widow i Wonder Woman. Na prvoj crti i dalje suvereno stoji ugledni filmaš Christopher Nolan s namjerom da upravo njegov sljedeći projekt, znanstveno-fantastična akcijska drama "Tenet", sredinom srpnja otvori kina i pokaže svjetlo na kraju tunela.

Uzdizanje VOD platformi

No dok se jednom ne smrkne, drugom ne svane, izreka je koja se i u ovim okolnostima pokazala istinitom. Dvomjesečni sumrak kinodvorana otvorio je neočekivanu prigodu VOD (video on demand) platformama. Netflix, Disney Plus i Amazon, nakon što su proteklo desetljeće strpljivo vrebali iz prikrajka, nakratko su zauzeli tron na tržištu zabave i dobili prigodu da potencijalno kapitaliziraju na krilima preporučene kućne karantene. "U ovakvim vremenima raste popularnost VOD platformi, ali ne gledamo na te platforme kao na konkurenciju u pravom smislu riječi jer one prikazuju filmove tek nakon kina, a podižu interes publike za filmsku zabavu", napominju iz CineStara. Pozivaju se na istraživanja koja pokazuju da publika koja koristi Netflix također redovito posjećuje kino.
Netflix, Disney Plus i Amazon, nakon što su prošlo desetljeće strpljivo vrebali iz prikrajka, nakratko su zauzeli tron na tržištu zabave
Kao i u svakoj industriji, najsnažniji glas imaju upravo korisnici, u ovom slučaju to su filmofili prema čijoj potražnji veliki studiji filtriraju sadržaj za kinodvorane, a online konkurenti na njihov zahtjev kreiraju ponudu. "VOD je izvrsna mogućnost iz više razloga. Prije svega zbog velike ponude, ne samo serija nego i filmova, što mnogima može približiti i kinematografije odnosno filmove koje nisu imali prigodu gledati. Sadržaj je golem za relativno malo novca, konkurencija je žestoka, ali bez nje kvaliteta ne bi bila moguća", ističe Tihomir Polančec, osnivač filmskog portala GOODtalking, istoimene grupe na Facebooku i Udruge Filmofil.

Budućnost platna je na ekranu?

"Netflix postaje sve ozbiljniji igrač kada su filmovi u pitanju, mnogo ulaže, i to se može vidjeti na dodjelama filmskih nagrada i gledanosti njihovih filmova. Kino će ostati i opstati, ali dobiva sve jaču i ozbiljniju konkurenciju", nastavlja Polančec i ističe da će kino za njega uvijek biti prvi izbor. Povećana prisutnost online platformi u svijetu glavešina industrije najbolje se zrcali kroz prethodne dvije svečanosti najprestižnije filmske nagrade Oscar, gdje je Netflixova meksička drama "Roma" režisera Alfonsa Cuarona trijumfirala u konkurenciji za najbolji strani film i donijela prvi kipić kao naslov koji svjetsku premijeru nije doživio na velikim platnima. Prošlogodišnji kriminalistički ep "Irac" Martina Scorsesea, također u okrilju Netflixa, zaslužio je nominacije u čak deset kategorija. Ako angažman legendarnog Martyja kao režisera nije dovoljno pokazivanje mišića, vrijedi istaknuti da proračun filma seže do 200 milijuna dolara.
I nakon ukidanja zabrane rada, kina očekuju izazovi i teškoće u poslovanju, primarno zbog nedostatka filmskog sadržaja, poručuju iz CineStara
Najveća je prednost takvih kompanija mogućnost koketiranja s velikim ulaganjima, uz pretpostavku da će se eventualni gubitak vratiti s pretplatama, a broj pretplatnika iz godine u godinu raste zavidnim tempom. Financijska fleksibilnost, uz to da se streaming platforme ne moraju brinuti o vremenskom ograničenju, dovodi do toga da ambiciozniji i samim time riskantniji projekti, kojima studiji pretpostavljaju jednobojne blockbustere, završavaju na Netflixu, HBO-u i sličnim pozornicama. "VOD je odličana baš zbog ljudi poput mene. I dalje njegujem sedmu umjetnost, a da ne moram ništa žrtvovati. Kad poželim nešto pogledati uvijek mogu pronaći vremena to učiniti iz udobnosti vlastitog naslonjača", kaže ljubiteljica filmske umjetnosti, Mihaela Peranović.

Zdravo rivalstvo

Da ljubitelji filmova iz topline vlastitih domova pogledaju brojne hitove, prvi je omogućio Universal premještanjem tri najveća projekta - "The Invisible Man", "The Hunt" i "Emma" - na male ekrane, nakon što su u kinima proveli nepunih mjesec dana. Ponuda svakim tjednom raste, iTunes, Amazon i Vudu nude naslove poput "Birds of Prey", s Margot Robbie u ulozi Harley Quinn, po simboličnoj cijeni od 20 dolara. "Živimo u predivnom svijetu naprednih tehnologija i kino neće odumrijeti zato što nudi stvari koje online i tv streaming ne mogu zamijeniti. Mislim da će se samo nadopunjavati i, u najgorem slučaju, podijeliti publiku", smatra još jedan filmofil, Mustafa Sejdinović. Podsjeća da je i izum televizije prijetio da će uzdrmati kina pa se to nije dogodilo. Konkurencija kinoprikazivača i VOD platformi s vremenom izrasta u zdravo rivalstvo iz kojega najviše dobra mogu izvući upravo filmoljupci. Osim obogaćivanja dostupnog sadržaja, proširuje se izbor načina konzumacije. Svaki od aktera posjeduje prednosti koje ga diferenciraju i čine posebnim u odnosu prema drugom. Bogata tradicija, socijalna komponenta i jedinstveni audiovizualni doživljaj ulijevaju sigurnost da će kinodvorane iz krize izaći neokrznute, dok servisi pružaju utočište onima koji vole pogledati dobar film u udobnosti vlastitog doma. Iz CineStara se nadaju da će uvjeti za otvaranje biti zadovoljeni do kraja lipnja pa će se štovatelji sedme umjetnosti vrlo brzo vratiti u omiljene hramove.
25. travanj 2024 04:55