Foto: Kristina Uremović/Global

Prilično iznenada, prije samoga zaključenja ovog broja Globala, osvanuo je javni poziv kojim Kultura SC-a poziva “sve studentice i studente, studentske udruge, umjetničke akademije, fakultete u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj, sve mlade ljude – na suradnju pri osmišljavanju i realizaciji kulturnih projekata, programa i srodnih sadržaja”. Rok za predaju prijedloga programa je 17. prosinca.

Prijedloge koji se tiču, kako pišu, festivala, video i filmskih ciklusa, kazališnih (izvedbenih) projekata, koncerata, tribina (književnih, znanstvenih, društveno-kulturološki aktualnih, …), izložbi, performansi, radionica, plesnih projekata multimedijalnih i multidisciplinarnih projekata, dramskih i književnih tekstova, te općenito kulturnih programa svih rodova, vrsta i žanrova, ocijenit će Programsko vijeće za kulturu SC-a. “Odabrani programi realizirat će se u suradnji predlagatelja i SC-a, u prostorima i na lokacijama Studentskog centra u Zagrebu kao dio kulturne ponude i programa Kulture SC-a”, dodaje se u ovom pozivu.

Odbili im projektor

Nakon smjene vršiteljice dužnosti pomoćnice ravnatelja za kulturu Nataše Rajković, sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak rekao je da će novim programom Kultura u SC-u živnuti i vratiti u Savsku 25 studente, a onda i ostale građane. Ovaj poziv pokazuje da nova uprava povlači određene poteze, ali je riječ o prilično uopćenom pozivu, bez jasno definiranih uvjeta natječaja i stručno razrađenih kriterija ocjenjivanja (što inače prati slične natječaje, op.a.) pa je legitimno zapitati se i – ima li novo vodstvo Kulture SC-a jasnu strategiju ili čekaju da im ju svojim prijedlozima i idejama osmisle upravo studenti i institucije kojima su poziv uputili? I ako nisu početku javno definirani kriteriji, kako znati da će na natječaju proći oni najbolji?

Novo vodstvo za staro kaže da je bilo rastrošno i ‘na obodu ukusa i zanimanja sveučilištaraca’, no činjenica jest da je redalo pohvale stručne kulturne javnosti

Kako bilo, kultura u SC-u, prema nekoj logici, trebala bi odgovarati i profesionalnim kriterijima i standardima, ali i studentskim željama i potrebama. No studenti iz Domskog odbora Studentskog doma “Stjepan Radić” smatraju da su ih dosad ignorirali. Kažu da Kultura SC-a nikad nije marila za njihove potrebe, a mnogo više, poučeni iskustvom, ne očekuju ni od novog vodstva.

“Pauk je korišten za probe nekih društava koja nisu bila pod Kulturom, a u Kinu Forum također nikad ništa nisu organizirali”, kažu nam iz Domskog odbora na Savi. Objasnili su i kako je Odbor prošle godine tražio projektor da bi se pokrenule neke filmske projekcije i druženja u Kinu Forum, ali je ta ideja odbijena.

“Razgovarali smo prošle zime s nekom ženom iz Kulture SC-a koja mi je rekla da nije zainteresirana za projekt Kino na Savi, praktički, da ‘što mi sebi umišljamo’. Prekrižili smo si to onda glavi, ali nedavno je kolegica dobila informaciju da bi taj projektor mogao biti omogućen – kupljen ili donijet, ne znamo, pa ćemo vidjeti što će biti od toga”, objasnili su.

“Skrbiti se o kulturi studenata podrazumijeva voditi računa o interesima i potrebama te populacije. Prema mom uvjerenju, ne bi bilo dobro ustrajati na programima koji su svojim svjetonazornim i estetskim profilom na obodu ukusa i zanimanja sveučilištaraca”, rekao je za Global v.d. pomoćnika ravnatelja Kulture SC-a Davor Šišmanović. Dodao je da su programi starog vodstva bili rastrošni i rezultat prilično konfuznog organizacijsko-produkcijskog pristupa te slabo ili nikako posjećeni i gledani.

S druge strane, projekte Nataše Rajković struka je visoko ocijenila i dobivali su godinama nagrade i riječi hvale u kulturnim krugovima.

Što je studentu prioritet?

No ono što ne smije ostati nedorečeno jest – gdje su u cijeloj toj priči studenti, kojima SC, pa i Kultura SC-a trebaju biti “na usluzi”? Prilično pesimističnu sliku statusa kulture u studentskoj populaciji s nama dijele u Domskom odboru na Savi.

“Studentima koji žive u domu na prvom su mjestu stvari vezane uz smještaj i prehranu, zatim sport, a tek onda kultura. Cijelu tu priču vidi i shvaća možda tri posto studenata, a ostali se žale na loše pripremljenu hranu, neobnovljene i loše obnovljene paviljone i nikakva ulaganja u studentski standard. To su promjene u domu koje su zapravo potrebne, a ne kupnja projektora ili česte dramske predstave”, zaključuju. S time se dobar dio studentske populacije može i ne mora složiti, ali Kultura SC-a može samo ostati na marginama ako za nju nije stručno osmišljena strategija i ako od nje koristi nema šira studentska populacija.

 

Mirko Bošnjak: Želimo kontinuitet i raznolikost sadržaja, a oživjet ćemo i SKUC

“Otvoriti kulturne sadržaje studentima i mladima, i za izvođenje i za posjećivanje, a uz to uključiti i obrazovne programe: radionice, seminare, tribine, tečajeve…”, samo je jedna od smjernica koje je za daljnji rad istaknuo sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak. Također, kako ističe, namjera je uspostaviti ravnotežu između alternativnih i klasičnih stilskih pristupa i estetskih postulata, predstaviti SC sveučilišnim fakultetima, akademijama i udrugama kao mjesto gdje će moći stvarati, uvježbavati i javnosti prezentirati svoje kulturne projekte, dok će se, s druge strane, osigurati nastupi već afirmiranih i etabliranih umjetnika za kojima postoji interes šire javnosti. Nadalje Bošnjak ističe da želi uspostaviti prepoznatljivost programa, odmaknuti se od “festivalizacije” kulture i uvesti kontinuitet sadržaja, a posebno mjesto pripast će osmišljavanju i ponovnom pokretanju kulturnih događanja i projekata u prostorima glasovitog SKUC-a.