StoryEditor

KULTURA SC proveo natječaj, ali o selekcijskom povjerenstvu, kriterijima i financijama šuti

‘Kad je riječ o natječajima na kojima se dodjeljuje javni novac, transparentnost procesa je ključna za povjerenje u njegov ishod‘, rekli su iz GONG-a
Autor:
Global.
24/04/2019 u 17:31 h
potplaćeni studenti rade preko studentskog ugovora za minimalac
potplaćeni studenti rade preko studentskog ugovora za minimalacDORIAN VIšNJIć /GLOBAL

Što je Programsko vijeće i tko čini njegov sastav? Pitanje je to koje Studentskom centru u Zagrebu očito stvara muke. Nakon slanja e-poruka, telefonskih poziva i čekanja satima u Savskoj 25 da me prime, Kultura SC-a ignorirala je svaki zahtjev za odgovorima.

To je tijelo prije izvjesnog vremena oformio sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak, koji je naveo da će imati pet članova: sanacijskog upravitelja, predstavnika Kulture SC-a, predstavnika sanacijskog vijeća te predstavnike studentskog zbora i Ministarstava kulture.

Natječaj bez kriterija i bez imenovanog žirija

Potkraj prošle godine Kultura SC-a raspisala je natječaj bez jasnih kriterija selekcije, s vrlo općenitim pozivom na davanje prijedloga i bez točno navedenih predviđenih sredstava koja se dodjeljuju. Rezultati natječaja do zaključenja ovog broja Globala nisu objavljeni na mrežnoj stranici zagrebačkog SC-a.

U pozivu na natječaj navedeno je Programsko vijeće kao komisija koja vrednuje i selektira radove, a za Global je v.d. zamjenika ravnatelja za kulturu Davor Šišmanović izjavio kako je "za ovu selekcijsku prigodu taj sastav bio dopunjen producentskim, financijskim, pravnim i programskim profesionalcima i specijaliziranim službama Studentskog centra".

Tko su ti ljudi, nije otkrio, kao ni prvobitan sastav Programskog vijeća za koji smatra da je javno objavljen i dostupan svima koje to zanima. Na upit o detaljnim upućivanjima na to "javno objavljeno" mjesto nije bilo odgovora.

Propozicije natječaja zadovoljilo je 15 prijedloga, ali oko mnogih od selektiranih programa još traju dogovori pa je teško u ovom trenutku reći koji su programi prošli natječaj, objasnio je v.d. zamjenika ravnatelja za kulturu Davor Šišmanović. Podsjetimo, kriteriji natječaja pri objavi nisu bili naznačeni

Dražen Hoffman iz GONG-a ipak smatra da su u pitanju informacije važne za javni interes.

"Kada se radi o natječajima na kojima se dodjeljuje javni novac - a javni novac natječajima raspodjeljuju najrazličitija tijela javne vlasti - transparentnost procesa je ključna za povjerenje u njegov ishod. Uvjeti i ishodi natječaja za javno financiranje bez ikakve su sumnje podaci od javnog interesa i trebaju biti proaktivno učinjeni javnima, i prije nego bi medijske redakcije to zatražile", rekao je Hoffman i nadodao kako bi "konkretno, veličine fondova, kriteriji i rezultati natječaja te iznosi dodijeljenih potpora na natječajima za javno financiranje morali biti proaktivno objavljeni, sa svim relevantnim informacijama".

Prijedlozi koji su prošli

Iako kriteriji nisu odmah naznačeni, prema njima, 15 je prijedloga zadovoljilo propozicije, ali oko mnogih od selektiranih programa još traju dogovori pa je teško u ovom trenutku reći koji su programi prošli natječaj, objasnio je Šišmanović.

"Trebali su biti zanimljivi i privlačni studentima i općenito mladim ljudima. Trebali su biti detektirani kao prijedlozi koji trenutačno nedostaju ciljanim korisnicima Kulture SC-a. A, naravno da je i svaka originalnost i inovativnost bila dobrodošla. U konačnici, trebali su biti usklađeni s realizacijskim mogućnostima i potencijalima Kulture SC-a i njenom programskom orijentacijom", objasnio je kriterije natječaja šef Kulture SC-a i istaknuo kako je ključno bilo da programe predlažu i realiziraju studenti ili njima bliske udruge.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U te programe, prema njemu, pripadaju prijedlog za održavanje scenarističke radionice; projekt poj. poezija, jednostavno - program s ciljem razvijanja čitateljskih i interpretacijskih kompetencija mladih; projekti studentica diplomskog studija Dramaturgije na ADU u Zagrebu MENZA i Putopisi; projekt preispitivanja "sreće" prvostupnice glume i lutkarstva Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku; Performans KRUGOVI autorskog tima koji čini glumica Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, diplomirani glumac Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka i magistar psihologije FFK-a Zadar.

Iako Kultura SC-a izbjegava odgovore, Global će na njima i dalje ustrajati

Ni imena tih studenata, koji su sigurno prošli na natječaju, Šišmanović nije htio otkriti.

"Neki od programa već su krenuli s realizacijom, primjerice scenaristička radionica i projekt Poezija jednostavno. Neki će krenuti s realizacijom uskoro ili na jesen. A, neki, prema svemu sudeći, tek sljedeće akademske godine", rekao je Šišmanović.

Natječaj nema proračun?

Što se tiče financiranja programa, nije unaprijed određen proračun nego će SC potpuno financirati manje projekte, a oni veći će biti prijavljeni na natječaje Grada Zagreba i Ministarstva, rekli su u Kulturi SC-a. Što točno takvo financiranje znači, na koji će se način određivati koji projekti su manji ili veći i hoće li to sve biti dostupno javnosti, još nije poznato. Iako kulturno središte u Savskoj 25 izbjegava odgovore, Global će na njima i dalje inzistirati.

"Transparentnost u radu tijela javne vlasti je iznimno važna, a s obzirom na to da o transparentnosti i otvorenosti tijela javne vlasti izravno ovisi i mogućnost građana da ostvare svoja prava te poslovnih subjekata da uspješno posluju sukladno pravilima igre. Transparentnost je ujedno i jedan od najboljih signala predvidivosti procedura i funkcionalnosti pravne države", objasnio je Hoffmann iz GONG-a.

19. travanj 2024 09:02