Foto: Pixabay

PONEDJELJAK, 9.ožujka

Izdavačka kuća “Indigo knjiga” prva je u Hrvatskoj pokrenula izdavački podcast i u svojoj premijernoj epizodi donosi triler “Izgubljena noć” američke debitantice Andree Bartz. Osnivač “Indigo knjige” i jedan od voditelja podcasta, Ervin Felić smatra kako je ta forma najbolji način da s čitateljima podijele razloge zbog kojih su objavili pojedine knjige, uključe ih u razmjenu mišljenja i ideja te im daju priliku da saznaju više o procesima prevođenja i izdavanja knjiga. Podcasti će izlaziti paralelno s novim izdanjima, na platformi Soundcloud, a tema prvog podcasta uz sam roman su i žanrovske značajke trilera, 2009. godina i supkulturu hipstera te proces gentrifikacije koji mijenja velike gradove. Suvoditeljica podcasta, Tena Dobranić ističe kako im je cilj u svakoj epizodi predstaviti knjigu i autora, ali i povezati ih sa suvremenim društvenim temama i pitanjima koje knjiga otvara.

UTORAK, 10. ožujka

Pjevačica Izeta Beba Selimović, koja je slovila za jednu od najboljih interpretatorica tradicionalnih bosanskohercegovačkih sevdalinki, umrla je u Sarajevu u 82. godini. Beba Selimović rođena je u Trebinju 1939. godine, a kao djevojčica s roditeljima je doselila u Sarajevo. Pjevačku karijeru započela je još 1957. godine nastupima na Radio Sarajevu. Tijekom karijere, za diskografsku kuću Jugoton snimila je četiri studijska i tri kompilacijska albuma, a posljednji među njima 1988. godine. Nastupati je prestala 2005., a pratio ju je glas samozatajne osobe za koju se nikada nisu vezali skandali.

SRIJEDA, 11. ožujka

Na 38. izdanju Međunarodnog festivala URTI Grand Prix for Author’s Documentary u Parizu, dokumentarni film “Pouke o čovječnosti”, redatelja Branka Ištvančića osvojio je Brončanu medalju, jednu od četiri glavne nagrade za autorski dokumentarac. Film je nastao prema istoimenoj knjizi Veljka Đorđevića, a govori o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su 29. rujna 1991. godine, uz pomoć medicinskog osoblja, evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz bolnice u Pakracu, većinom srpske nacionalnosti.

URTI je filmsko udruženje koje organizira dodjelu nagrade za Radio Grand Prix i Grand Prix za autorski dokumentarni film. Oba žirija sastoje se od petnaest do dvadeset stručnjaka iz cijelog svijeta, zaduženih za izdvajanje radova koji su svojom kvalitetom i originalnošću privukli najviše pažnje.

ČETVRTAK, 11. ožujka

Knjiga “Herceg- Bosna, kulturni, politički i državnopravni identitet ” u kojoj autor, publicist Mate Kovačević analizira položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kroz višestoljetnu povijest, predstavljena je u Splitu. Autor je istaknuo kako je njegova knjiga “osobna iskaznica Hrvata u BiH, njihovog duhovnog, političkog i državno-pravnog identiteta kroz povijest”. U posljednjih dvadesetak godina, smatra autor, hrvatska komponenta u BiH je zanemarena te svojatana od srpske i bošnjačke strane. Knjigu je izdao ogranak Matice hrvatske iz Čitluka.

PETAK, 12. ožujka

Članovi umjetničkog udruženja “Kreativni sindikat” proizveli su deset kratkometražnih animiranih filmova namijenjenih djeci u onkološkom liječenju. Filmovi imaju za cilj oboljeloj djeci, na njima razumljiv način, pomoći u suočavanju s izazovima bolničkoga okruženja. Nastali su u sklopu projekta “Mladi umjetnički savjetnici pomažu mladima u bolnicama”, provedenog u suradnji s udrugom Krijesnica. Priča prati put dječaka od njegove hospitalizacije, preko pretraga i faza liječenja koje prolazi, do odlaska iz bolnice, odnosno ozdravljenja, a sve je prožeto socijalnim kontekstom bolničkog života.

Serijal je, osim djeci na liječenju, dostupan i na YouTube kanalu Kreativnog sindikata, a pojedine epizode mogu se koristiti i van konteksta onkološkog liječenja te poslužiti psihološkoj pripremi i ostale hospitalizirane djece. Filmovi se prikazuju i u školama u sklopu inicijative senzibiliziranja djece čiji su školski kolege oboljeli, sa svrhom demistifikacije bolničkog života te lakše integracije onih koji se nakon izbivanja iz školskih klupa zbog procesa liječenja vraćaju među vršnjake.