Foto: Pixabay

PONEDJELJAK, 11. svibnja

Grički top zapucao ponovno je zapucao, nakon što je zbog posljedica potresa odlučeno da se njegov rad privremeno zaustavi. Pucnjevi su stvarali vibracije štetne starijoj gradnji kule Lotrščak i okolnim zgradama Starog grada te su stvarali dodatan strah uznemirenim građanima. Grički top prvi je put zapucao 1877. godine, a njegov je rad privremeno bio zaustavljen i prilikom Prvog svjetskog rata.

Nakon dvomjesečne stanke, kazališta diljem Hrvatske započela su s probama u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio je da se probe mogu održavati, sukladno rasporedu uz obaveznu evidenciju o nazočnima, te uz održavanje minimalne fizičke udaljenosti od 1,5 metra i pridržavanja ostalih higijenskih uputa.

UTORAK, 12. svibnja

Ovogodišnji, sedmi po redu, festival povijesti “Kliofest” održao se od 12. do 15. svibnja i to virtualno preko YouTube kanala. Organizatori su pripremili online razgovore s povjesničarima o aktualnim temama, kratke osvrte na nove knjige, predstavljanje projekata novih povijesnih izdanja, intervjue, preporuke stručnih literatura, kratke povijesne dokumentarne filmove i slično. Zbog pandemije koronavirusa, dio je programa ipak odgođen za jesen.

SRIJEDA, 13. svibnja

Gotovo 390.000 eura potpore iz Potprograma MEDIA otišlo je hrvatskim korisnicima. Tako su za razvoj pojedinačnih projekata u ukupnom iznosu od 135.000 eura potporu dobila tri projekta: animirani projekt “Nutz”, igrani projekt “Jimmy L” te kreativni dokumentarno-igrani projekt “Fiume o Morte!”. U kategoriji za potporu festivalima Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb dobio je potporu vrijednu 41.000 eura. U kategoriji automatske potpore distribuciji, hrvatski su distributeri 2i Film, Blitz film i video distribucija, Discovery, Festival mediteranskog filma Split i Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival dobili potpore u iznosu od 213.852 eura.

ČETVRTAK, 14. svibnja

Iako je zaključak o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi i pokrivanju troškova najma, kao i materijalnih troškova prostora za rad prihvaćen prije dva mjeseca, Gradska skupština je na novoj sjednici prihvatila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o ukidanju financiranja kulturnih projekata za 2020. godinu.

PETAK, 15. svibnja

Ministarstvo kulture uspostavilo je poseban fond kojim će se honorarnim umjetnicima, zbog onemogućenih ili otežanih okolnosti rada uvjetovanih koronavirusom, isplatiti jednokratne potpore u iznosu od 5000 odnosno 2500 kuna. Sredstva će se dodijeliti za glazbeno, audiovizualno, vizualno, književno i scensko umjetničko područje, a isplaćivat će se tijekom svibnja putem umjetničkih strukovnih udruga. Prijave su otvorene do 29. svibnja.

SUBOTA, 16. svibnja

Filmsko-glazbeni kulturni projekti, Drive-in Kultura i Drive-in Kino, održani su nakon nekoliko odgađanja zbog vremenskih neprilika. Gledatelji su iz vlastitih automobila putem radio frekvencija i velikog ekrana pratili projekcije domaćih i stranih filmova. Za svaku projekciju osigurana su mjesta za 300 automobila. Oba projekta humanitarnog su karaktera.