Foto: Pixabay

PONEDJELJAK, 21. rujna

Objavljeno je Rockmarkovo izdanje biografije Johna Lennona na hrvatskom pod nazivom “Tko je ubio Johna Lennona? Životi, ljubavi i smrti najveće rock zvijezde”. Britanska novinarka i autorica Lesley-Ann Jones, uz pomoć brojnih sugovornika, opisala je Lennonov život na 390 stranica. Ove se godine obilježava 80 godina od rođenja Johna Lennona, 40 godina od njegove smrti, 60 godina od formiranja The Beatlesa te 50 godina od njihova razlaza.

UTORAK, 22. rujna

Na konferenciji za novinare najavljen je program 30. svjetskog festivala animiranog filma Animafesta. S više od 300 filmova iz 40 zemalja, festival će se održati od 28. rujna do 3. listopada na više zagrebačkih lokacija, među kojima su Kino SC, Teatar&TD te Kinoteka. Jubilarno 30. izdanje donijet će vrhunske filmove aktualne svjetske produkcije.

SRIJEDA, 23. rujna

Operna kuća Metropolitan u New Yorku zbog pandemije koronavirusa otkazala je sve predstave za sljedeću sezonu i objavila da će ostati zatvoreni do rujna 2021. godine. Prema podacima na službenoj stranici Metropolitana, godišnje se prikaže više od 200 predstava, a posjetitelja bude preko 800.000.

ČETVRTAK, 24. rujna

Započelo je 16. izdanje 25 FPS-a, internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa. Festival će u zagrebačkom Kinu SC-a trajati do 27. rujna, a potom će preseliti u Art kino u Rijeci. Natjecateljski program sastoji se od 29 filmova iz cijelog svijeta, a natječu se za tri Grand Prix nagrade.

PETAK, 25. rujna

Dokukino KIC-a, kino za dokumentarce u Zagrebu, otvorilo je novu sezonu prikazom filmova proslavljenih na međunarodnim festivalima – pobjednika prošlogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu, “Kordiljeri snova” čileanskog redatelja Patricija Guzmána i nordijskog dokumentarca “Spuštanje u vrtlog” Jana Vardoena.

SUBOTA, 26. rujna

Centar za kulturu Trešnjevka i njihov projekt “Mapiranje Trešnjevke” pripremili su niz aktivnosti vezanih uz Tratinsku ulicu s ciljem njezinog oživljavanja. Program pod naslovom “Jane’s Walk u Zagrebu: Tratinska se budi!” sastojat će se od vođenih šetnji, radionica, igara i raznih drugih aktivnosti. Zamisao koju imaju kao mogućnost u budućnosti je ona da se Tratinska ulica pretvori u pješačku zonu, čime bi se aktiviralo mnoštvo danas zapuštenih lokala i trgovina.