Foto: Pixabay

PONEDJELJAK, 15. lipnja

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) ponovno nudi uslugu večernjeg rada na nultoj razini Knjižnice od 21 sat do ponoći za maksimalno 65 korisnika, ali uz prethodnu najavu. Također su otvorene i čitaonice na prvom, trećem i četvrtom katu te čitaonice u zbirkama građe posebne vrste. Broj korisnika koji istovremeno mogu boraviti u NSK je 240. Korisnički prostori na nultoj razini i polukatu do daljnjeg ostaju zatvoreni.

Filmom “Gospoda” Guya Ritchieja započeo je prikaz nove serije filmova u programu riječkog ljetnog art-kina. Novi krug sadrži poznate svjetske naslove poput Eastwoodova filma “Slučaj Richarda Jewella”, Tarantinova “Bilo jednom u… Hollywoodu”, Porumbuiuova filma “Zviždači”, Waititijev “Jojo Rabbit” i Johnsonov “Nož u leđa”. Projekcije filmova održavaju se svaku večer u 21:30 u dvorištu Samostana Gospe Lurdske, a u slučaju lošeg vremena u dvorani kina.

UTORAK, 16. lipnja

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata obilježio je 15 godina djelovanja i arhivskog znanstveno-istraživačkog rada. Godišnjica je obilježena predstavljanjem knjige “Domovinski rat i zločini nad Hrvatskima u Bosni i Hercegovini 1991. – 1995.”. Centar je utemeljen kao specijalizirani arhiv za prikupljanje, sređivanje i čuvanje stručnoga i znanstvenog istraživanja i publiciranja gradiva iz Domovinskoga rata.

SRIJEDA, 17. lipnja

U sklopu trodnevnog projekta “Fil(m)harmonija”, u dvorani Hrvatskog doma u Vukovaru, održane su projekcije kultnih nijemih filmova Charlieja Chaplina “Pasji život” i “Mališan” uz popratnu izvedbu orkestra Zagrebačke filharmonije.

ČETVRTAK, 18. lipnja

Drugo izdanje festivala Baš Naš na zagrebačkom Gornjem gradu započeo je koncertom Matije Cveka & The Funkesteinsa. Tijekom 18 dana festival će ugostiti brojne hrvatske glazbenike poput Nene Belana & Fiumensa, grupe Pavel, Vinka Čemeraša & Talvi Tuulija te mnogih drugih. Sva događanja za posjetitelje su besplatna, a raspored je objavljen na službenoj Facebook stranici.

Zagrebačko kazalište mladih zatvorilo je kazališnu sezonu izvedbom predstave “Eichmann u Jeruzalemu”, predstavom koja je proglašena najvažnijim kulturnim događajem u zemlji u 2019. godini. Iako su ovom izvedbom simbolički završili sezonu, očekuje se premijera predstave “Monovid-19”, nastale za epidemiološki krizne situacije.

PETAK, 19. lipnja

Ovogodišnje sedmo izdanje manifestacije “Glazba i grad” zbog epidemioloških mjera premješteno je s Trga kralja Tomislava na južni travnjak, takozvanu “sunčanu stranu” zgrade Hrvatske radiotelevizije. Manifestacijom je započeo tromjesečni bogati ljetni open-air projekt koji će do 20. rujna obuhvatiti glazbene nastupe, kulturne i zabavne programe, ali i poneke sportske događaje uz razna iznenađenja.

SUBOTA, 20. lipnja

Predstavom “Uspavanka za mišića” na Ljetnoj pozornici kod katedrale sv. Jakova u Šibeniku otvoren je 60. Međunarodni dječji festival. Program koji obuhvaća preko 100 izvedbi, predstava i nastupa, zbog pandemije koronavirusa siromašniji je nego prethodnih godina, a prvi je festival takve vrste koji se održava usprkos zabranama i ograničenjima. Program traje do 4. srpnja kada će se simbolički otvoriti “Spomenik djetetu”, djelo kipara Kažimira Hraste.