Foto: Pixabay

PONEDJELJAK, 16. ožujka

Udruga HDLU Zagreb, u jeku otkazivanja događanja diljem Hrvatske, na portal Zagrebački likovni umjetnici redovito postavlja virtualne izložbe, a najnovija je “Duhovnost i umjetnost”. Nakon izložbi na temu plesa i apstrakcije u fotografiji, predstavljaju se slike umjetnika kojima se izražavaju njihove duhovne težnje, simboli, likovi i stanja koja ih nadahnjuju na putu samospoznaje, kao i spoznaje cjelovitosti svijeta. Odnos duhovnosti i umjetnosti obrađen je s različitih gledišta i uvjerenja, vjernika i onih koji slijede različite neinstitucionalne duhovne i filozofske prakse. Među okupljenim umjetnicima su Anđelko Brkić, Vedran Bukovina, Ana Cerovski, Jasna Dapas, Andreja Dujnić Žmirić i brojni drugi.

UTORAK, 17. ožujka

Mozaik knjiga objavila je u hrvatskom prijevodu novo izdanje jednog od najpopularnijih romana za djecu svih vremena, riječ je o romanu “Matilda” proslavljenog britanskog književnika Roalda Dahla. Ovaj klasik dječje književnosti govori o važnosti čitanja i učenja, prijateljstva i ljubavi, kao i važnosti prihvaćanja sebe i drugih, a Dahl poručuje djeci kako uz pomoć ljubavi, ljubaznosti i pameti mogu pobijediti svaku grubost, glupost i neljubaznost. Magazin The Times proglasio je priču o Matildi jednom od najboljih dječjih knjiga svih vremena.

SRIJEDA, 18. ožujka

Hrvatsko društvo pisaca pokrenulo je projekt “Dnevnik iz karantene” u sklopu kojega će na web stranici Društva objavljivati tekstove i video priloge svojih članova, u prvom redu samostalnih umjetnika. Tekstovi će uključivati klasične dnevničke zapise, prozu i poeziju, a tematski će biti posredno ili neposredno vezani uz nove okolnosti života, ističu iz HDP-a. Za uređivanje Dnevnika iz karantene zaduženi su Katarina Luketić, Marko Pogačar i Kruno Lokotar.

ČETVRTAK, 19. ožujka

Nagradu “Zagrepčanka godine” osvojila je dramska umjetnica, glumica, redateljica i humanitarka Marija Sekelez za doprinos afirmaciji žena u kulturi i društvu, odlučili su zastupnici zagrebačke Gradske skupštine. Nagrada će joj biti uručena na Dan Grada Zagreba, 31. svibnja. Sekelez je popularizirala kazalište među djevojačkom publikom i afirmirala snagu iznimnih djevojčica predstavama “Dnevnik Pauline P.”, “Duga”, “Ronja, razbojnička kći”, “Lažeš, Melita”, “Heidi”, “Tonkica Palonkica” i drugim.

PETAK, 20. ožujka

Organizatori Filmskoga festivala u Cannesu odlučili su, zbog situacije izazvane koronavirusom, odgoditi festival, koji se trebao održati od 12. do 23. svibnja. Razmatra se njegovo održavanje krajem lipnja ili početkom srpnja, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar. Konačna odluka bit će donesena u dogovoru s vlastima, dodali su organizatori. HAVC je podsjetio kako su otkazani ili odgođeni i ostali filmski festivali diljem svijeta, kao što su SXSW festival u Austinu (Texas, SAD), Međunarodni filmski festival Febiofest u Pragu, 44. izdanje Međunarodnoga filmskog festivala u Hong Kongu, njujorški Filmski festival u Tribeci kao i SEEfest, filmski festival jugoistočne Europe.

SUBOTA, 21. ožujka

Ljubiteljima kazališnih predstava zagrebačko kazalište “Mala scena” omogućilo je uživanje u izvedbama iz sigurnosti vlastitog doma. Jučer u 17 sati, u sklopu inicijative “Mala scena online”, uživo je prikazana predstava “Iglica”, nastala u suradnji s Triko Cirkus Teatrom. S inicijativom su započeli 12. ožujka i od tada se svakodnevno, prije i poslije podne, uživo uključuju preko Facebook i Instagram profila kazališta. Priče za djecu, koje svakodnevno u 10 sati čita Buga Marija Šimić, pogledane su više od 11 tisuća puta, a priče, anegdote i iskustva Vitomire Lončar i Ivice Šimića u Kini, imaju su više od 20.000 pregleda.