Foto: Pixabay

PONEDJELJAK, 22. lipnja

“Librić u Maloj loži” petodnevni je program Sajma dječje knjige koji se održao na ovogodišnjem jubilarnom 60. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku. Sajam u organizaciji Monte Librića iz Pule posjetiteljima je pružio mogućnost sudjelovanja u radionicama, upoznavanja preko 2000 naslova nove recentne hrvatske književnosti i praćenja glazbeno-scenskih nastupa i performansa.

UTORAK, 23. lipnja

Trotjedna manifestacija “Zvjezdano ljeto” u Karlovcu tradicionalno je započela paljenjem Ivanjskog krijesa. Manifestacija koja obuhvaća 70 kreativnih autohtonih programa s bogatim sadržajem održava se na otvorenom, u skladu s epidemiološkim mjerama i orijentira se na lokalne vrijednosti.

Programom “Muzeji u muzeju”, Tehnički muzej u Zagrebu okupio je sedam zagrebačkih muzeja koji su stradali u potresu u ožujku – Arheološki muzej, Hrvatski školski muzej, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski prirodoslovni muzej, Muzej Prigorja, Muzej za umjenost i obrt i Tiflološki muzej. Zajedno s njima pripremio je 23 kreativne radionice raznolikog sadržaja prepoznatljivog za svaki od muzeja.

SRIJEDA, 24. lipnja

Projekcijom filma “Mamac” britanskog redatelja Marka Jenkina u sklopu filmskog programa “Srijedom po svijetu” započelo je peto izdanje ljetnog kina pod zvijezdama na Tvrđavi Barone u Šibeniku. Programom se svake srijede prikazuje novi nezavisni i umjetnički film, a program je financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

ČETVRTAK, 25. lipnja

Na konferenciji za novinare u Vestibulu Dioklecijanove palače najavljen je program 66. Splitskog ljeta. Na programu će se naći operne, dramske i baletne premijere uz gostujuće i reprizne izvedbe te izložbeni program. “Splitsko ljeto” tradicionalno se održava od 14. srpnja do 14. kolovoza.

PETAK, 26. lipnja

U sklopu Bjelovarskog kulturnog ljeta, koje traje do 6. rujna, najavljeno je 90 kulturnih događaja glazbenog, filmskog, kazališnog i umjetničkog sadržaja većinom bjelovarskih umjetnika. Manifestacija je svojevrsna zamjena za događaje poput Terezijane i BOK festa, koji su otkazani zbog pandemije koronavirusa.

Ministarstvo kulture povećalo je sredstva za otvoreni trajni Poziv na dostavu projektvnih prijedloga “Umjetnost i kultura online” na 35 milijuna kuna. Time utječu na bolju socijalnu uključenost osoba mlađih od 25 i starijih od 54 godine u okolnostima gdje su socijalni kontakti i fizičko sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima ograničeni.

SUBOTA, 27. lipnja

Tradicionalnim običajem paljenja ivanjskih krijesova započelo je 14. Ivanje u Kupinečkom Kraljevcu. Manifestacija ima bogat program s ciljem očuvanja narodnih običaja i zajednice. Iako se Dan svetog Ivana slavi 24. lipnja, zbog epidemiološke situacije je slavlje odgođeno za subotu.