Foto: Pixabay

PONEDJELJAK, 18. svibnja

Međunarodni dan muzeja, 40. po redu, održao se na temu “Muzeji za jednakost: različitost i uključivost”. Zbog epidemiološke situacije, ali i nedavnog potresa u Zagrebu, brojni zagrebački muzeji još uvijek su zatvoreni za javnost pa su prigodne programe održali online.

Ministarstvo kulture objavilo je otvoreni trajni poziv na dostavu projektnih prijedloga ‘Umjetnost i kultura online’ usmjerenih na povećanje socijalnog uključivanja osoba mlađih od 25 i starijih od 54 godine u kulturnim i umjetničkim aktivnostima putem interneta. Za to je predviđeno 25 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a rok za podnošenje projektnih prijedloga je do 31. prosinca, odnosno do iscrpljenja financijske omotnice.

UTORAK, 19. svibnja

Kino Metropolis nakon dva mjeseca otvorilo je vrata za posjetitelje. Na programu su, osim repriznih naslova “Emma”, “Portret djevojke u plamenu”, “Strojovođa u potrazi za ljubavlju” i “Medena zamlja”, tri nova naslova – “Sinonimi”, “Vjeran čovjek” i “Zviždači”. Broj karata je ograničen, a posjetitelji se moraju držati svih mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite.

SRIJEDA, 20. svibnja

Gradonačelnik Slavonskog Broda najavio je početak obnove unutrašnjosti kuće Brlić iz 1885. godine u kojoj je spisateljica Ivana Brlić Mažuranić napisala neka od svojih najpoznatijih književnih djela. Gradonačelnik projekt smatra kapitalnom investicijom u kulturi koja će poslužiti kao potpora razvoju turizma u Slavonskom Brodu.

Društvo prijatelja dubrovačke starine snizilo je cijene ulaznica na dubrovačke Gradske zidine, stonske zidine i Sokol grad u Konavlima u razdoblju od 20. svibnja do 30. lipnja. Cijena za gradske zidine iznosi 50 kuna, a za stonske zidine, Sokol grad, zapadno predziđe gradskih zidina i Knežev dvor u Slanome, 30 kuna. Stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije, uz predočenje osobne iskaznice, imaju besplatan ulaz.

ČETVRTAK 21. svibnja

Nastavak turneje “HNK po vašem kvartu” održao se u parku Ribnjak s nastupom operne solistice Lane Kos i prvaka Opere Ljubomira Puškarića u pratnji Nine Cossetto na klaviru. Koncertima na otvorenom Hrvatsko narodno kazalište zahvaljuje građanima i gledateljima online predstava zbog pokazane društvene odgovornosti u vremenima krize izazvane koronavirusom.

PETAK 22. svibnja

Zagrebačko kazalište mladih omogućilo je prikazivanje predstava na zahtjev na svom Vimeo kanalu za građane. Poznati naslovi poput “Črna mati zemla”, “Hinkemann”, “Dobro je dok umiremo po redu”, “Mi i oni”, “Sherlock Holmes” te brojni drugi, dostupni su za gledanje po cijeni od tri američka dolara. Plaćanjem snimki predstava podržava se rad kazališta koji je pogođen trenutnom kriznom situacijom.

SUBOTA 23. svibnja

Nakon virtualnih izvedbi, Zagrebačka filharmonija održala je koncert na Labuđem otoku u zagrebačkom Maksimiru. Bogat glazbeni program održao se dva dana za redom. Programom “Popularni klasici” izvedeni su svjetski poznati klasični naslovi poput onih od Čajkovskog, Bizeta i Mozarta, a obuhvaćene su i skladbe Beatlesa, The Moody Bluesa, Queena kao i izvedbe “Neka cijeli ovaj svijet” iz mjuzikla “Jalta, Jalta” i “Zagreb je najljepši grad”, Drage Diklića.