Foto: Pixabay

PONEDJELJAK, 14. rujna

U Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda održava se donatorski festival BEETHOVENplus namijenjen obnovi zgrade i koncertne dvorane koje su stradale u potresu u ožujku. U sklopu festivala obilježava se i 250 godina od rođenja glazbenika Ludwiga van Beethovena. U bogatom festivalskom programu publika ima priliku uživati u dvorani, ali i online do 24. rujna.

UTORAK, 15. rujna

Peto izdanje Međunarodnog festivala ilustracija “36 Mountains” održao se u galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Formu festivalske glavne izložbe činilo je ilustriranje blokova japanskog stila. Predstavljeni su radovi 24 mladih ilustratora u zamračenoj galeriji gdje su radovi izloženi i osvijetljeni na policama, stvarajući tako levitirajući efekt.

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu obilježava jubilarno 25. izdanje Edukativne muzejske akcije (EMA) na temu “ljubav”. Programima za mlade do 25 godina iz Muzeja pozivaju da zavolimo sebe, kroz sve životne nedaće, da bi naučili voljeti druge. EMA traje do 15. listopada.

SRIJEDA, 16. rujna

Četverodnevni program 29. Dana hrvatskog filma (DHF) održani su u kinu Tuškanac. Selektirano je 78 filmova koji su se natjecali za dodjelu nekoliko nagrada – Grand Prix Dana hrvatskog filma, nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara, nagradu Jelena Rajković Hrvatskog društva filmskih redatelja, nagradu Vladimir Vuković Hrvatskog društva filmskih kritičara te Nagradu publike.

ČETVRTAK, 17. rujna

Projekcijom filma “Dani”, kultnog tajvanskog redatelja Tsai Ming-Lianga i dodjelom nagrada završen je 25. jubilarni Splitski festival filma u Ljetnom kinu Bačvice. Grand Prix nagrade podijeljene su u konkurenciji dugometražnog i kratkometražnog filma, a osim njih dodijeljena je i nagrada Ivan Martinac te posebna priznanja i nagrade festivala za izuzetan doprinos.

PETAK, 18. rujna

Sedmodnevni 53. Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF održava se u Zagrebu do 24. rujna. Festival će se održati na nekoliko lokacija – u Kulturnom centru Travno gdje će biti predstavljena izložba “Kipari i PIF – 100 godina lutkarstva u Hrvatskoj”, u Glazbenom paviljonu Zrinjevac, Kulturno informativnom centru, Zagrebačkom kazalištu mladih te Zagrebačkom plesnom centru. Program se sastoji od 16 lutkarskih predstava i tri radionice namijenjene za sve uzraste.

U sklopu jubilarnih 50. Varaždinskih baroknih večeri održat će se čak 11 koncerata u Varaždinu i pet koncerata u Križevcima, Prelogu, Ludbregu, Belcu i Varaždinskim toplicama. Najdugovječniji festival barokne glazbe održat će svoj kontinuitet i zlatni jubilej uz nastupe isključivo domaćih umjetnika. Posebnost ovogodišnjeg Festivala čini i izložba fotografija iz arhive Varaždinskih baroknih večeri postavljena na pročelju zgrade varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta. Festival traje do 27. rujna.

SUBOTA, 19. rujna

Animafest Zagreb je, u suradnji sa Zagreb Prideom, u sklopu 19. Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji, pripremio program prikazivanja animiranih filmova u Art Parku na Ribnjaku. Cjelovečernji program sastoji se od pet nagrađivanih filmova na teme srodne misijama zagrebačkog Pridea. Filmski program započeo je prikazom filma “Purpleboy” Alexandrea Siqueirea, a prikazat će se i “Ljepotica” Diëga Nursea, “Sve te senzacije u mom trbuhu” Marka Dješke, “Meso” Camile Kater te “Slučaj muškarac-žena” Anaïs Caure.