Foto: Nika Beluhan

Da je sve manja zastupljenost kulture u medijima trend ne samo u Hrvatskoj već i diljem svijeta, istaknuto je na okruglom stolu “Kultura u medijima” održanom u četvrtak u prostorima Matice hrvatske povodom obilježavanja 150. obljetnice Vienca.

Glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić u uvodnom je izlaganju istaknuo da kultura nije jedina koja ima loš položaj u medijima te da je važna suradnja kulture s ostalim društvenim segmentima.

“Mi iz kulture zaboravljamo da gotovo identične prigovore na položaje u medijima imaju i znanost, obrazovanje, crkva, sindikati, branitelji”, rekao je.

Foto: Nika Beluhan

O kulturi je govorio i Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture, koji je projekte koji se tiču kulture i medija i naglasio važnost borbe za kreativne autore i ulaganja u kulturu, što je važno za privlačenje nove publike.

“Dogodio nam se taj neki sudar da je paradoksalno da kulture ima puno, da se lakše probija u medije, ali ne u one medije u koje mi očekujemo”, istaknula je urednica trećeg programa Hrvatske radiotelevizije Vlatka Kolarović te dodala da je kultura prisutna, samo na drugim platformama i drugim medijima.

Urednica redakcije Kultura HRT-a Zrinka Turalija Kurtak osvrnula se na način dovođenja mlađe publike do kulture, koju ne bi trebalo samo informirati, već i educirati. Također je napomenula da za kulturu nema mjesta u prime timeu, a nekad čak ni u običnim vijestima.

Svjetlom na kraju tunela pokazala se kulturna emisija koja je svoj prostor dobila baš u prime timeu – emisija “Kultura s nogu”

“Ako sport ima svoj dio kolača u Dnevniku, zašto i kultura ne može imati svoj dio kolača”, zapitala je Turalija Kurtak. Navela je i da je glavni problem na kojem počivaju mediji “politika, politika i samo politika”.

Ipak, svjetlom na kraju tunela pokazala se kulturna emisija koja je svoj prostor dobila baš u prime timeu – emisija “Kultura s nogu”, čiji je urednik Dražen Ilinčić ugodno iznenađen činjenicom da je emisija kulture prvi put u povijesti emitirana nakon Dnevnika.

Siniša Kovačić, glavni urednik Hrvatske katoličke mreže, smatra da je ključan problem prezentacija sadržaja vezanih uz kulturu te površnost i srozavanje kriterija pri praćenju događaja. Urednice rubrike Kultura, Milena Zajović, Romina Peritz i Kim Cuculić složne su da kultura ne prodaje novine.

Zajović smatra da su građani dosta konzervativni u poimanju kulture te navodi da je potrebno uključiti što više tema koje zanimaju mlade ljude. Peritz se pak pribojava da bismo uskoro mogli ostati bez kritičara, budući da je zainteresiranost za kulturu vrlo mala, ali smatra pomakom to što je u Jutarnjem listu česta pojava da kultura nosi naslovnicu.