Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Često bih se ulovila kako vizualiziram pozornicu, publiku i atmosferu u Tvornici, ali nijedna vizualizacija nije bila tako lijepa i intenzivna kao trenutak kad sam napokon stala pred publiku. Jako sam zadovoljna kako je sve prošlo, opisala nam je Lucija Ćustić (29) osjećaj kada je stala na pozornicu tijekom svog najvećeg solističkog koncerta.

Pjevačica poznatija kao Luce, u zagrebačkoj Tvornici kulture sredinom listopada promovirala je prvi album “Susret”. Za šest je pjesama sama napisala tekst i glazbu. Iako je više izvođača kojima bi voljela napisati pjesmu, najdraže bi joj bilo učiniti to za Josipu Lisac.

Prvi i zadnji ton

“S obzirom na to da me Josipa već nekoliko puta zvala da joj budem gošća na koncertima, a na koncertu za Karlu Metikoša 2014. i zapjevala je sa mnom moju pjesmu ‘Možda mi’, svojevrsna suradnja s njom je već ostvarena. Duet bi bio još bolji, ali ne želim biti nezahvalna, već mi je i ovo je bilo važno”, kaže pjevačica i dodaje da bi joj bilo zabavno ostvariti neku neočekivanu i suludu suradnju.

“Recimo Luce i Vojko V. Tako nešto bi bilo ili najgore ili najbolje ikad”, kaže mlada pjevačica. Ipak, da joj netko od glazbenika odbije suradnju, Luce bi se, kako objašnjava, zahvalila i nastavila svojim poslom.

‘Ne kopiraj, ne uspoređuj se s drugima, ego spremi u torbu i baci ga u potok, okruži se suradnicima kojima vjeruješ i imaj hrabrosti svako malo izlaziti iz zone sigurnosti jer izvan nje nastaju velike stvari’, savjetuje mlada pjevačica

“Nažalost, i sama sam morala odbiti neke ponude i pjesme, ali mislim da tu nema mjesta egu i uvredi. Nekad jednostavno druga osoba ne čuje i ne vidi kao ti, i to treba poštivati. Mnogo pjesama koje sam dobila bile su odlične, ali nisam sebe čula u toj priči, a bilo bi pogrešno i lažno od mene prihvatiti nešto u što se ne mogu dati cijela”, izjavila je Lucija kojoj su važni i savjeti starijih kolega, posebno Josipe Lisac.

“Dala mi je mnogo savjeta, a izdvojila bih onaj da su prvi i zadnji ton u pjesmi najvažniji, mislim da je primjenjivo i na život, važno je kako počnemo, ali i završimo”, objašnjava Luce. Stekla je diplomu Agronomskog fakulteta, ali u budućnosti se ne vidi u toj struci.

“Sudeći prema trenutačnim okolnostima, željama i ciljevima, ne vidim se kako radim u vinarskoj struci osim eventualne degustacije vikendima”, uz smijeh kaže glazbenica koja je prvi novac za spotove prikupljala radom u očevoj tvrtki.

“To je biznis za krajobraznu arhitekturu pa sam dio plaće izdvajala za to, a za neke stvari mi je i on pomogao koliko je mogao. Teško je i dalje, mnogo je tu troškova, ali ne dam se”, rekla je pjevačica. Mladim glazbenicima savjetuje da tjeraju svoje.

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

“Ne kopiraj, ne uspoređuj se s drugima, ego spremi u torbu i baci ga u potok, okruži se suradnicima kojima vjeruješ i imaj hrabrosti svako malo izlaziti iz zone udobnosti jer izvan nje nastaju velike stvari”, smatra Luce.

U početku karijere pjevala je prateće vokale prijateljici i kantautorici Ireni Žilić, koja ju je uvjerila da se mora pokrenuti, ali nije znala kome se obratiti.

“Preko sestre Maje, koja je osobna trenerica, upoznala sam menadžericu Emu Gušavac kojoj sam poslala svoje snimke i njoj se to jako svidjelo. Šest mjeseci poslije objavila sam prvi singl ‘Možda mi’, a nakon toga više nije bilo stajanja”, izjavila je pjevačica. Prošla je srednjoškolske bendove, fakultetsku mješovitu klapu i godinu dana pjevanja na Rock Akademiji. Prijavila se i na dva talent natjecanja, ali to iskustvo ipak ne bi voljela ponoviti.

Izazov je opstati kvalitetom

“Sada bih jedino željela sjediti u žiriju”, kaže Luce koja smatra da mladim glazbenicima za uspjeh nije potreban samo glas.

“Ono što te izdvaja iz mase način je na koji ćeš prenijeti poruku. Treba se dosta toga poklopiti, ali i biti uporan, hrabar, čvrst i samouvjeren, a istodobno senzibilan, empatičan, samokritičan”, objašnjava. Ne može se zamisliti da mora pjevati nešto što ne osjeća i što nije ona, jer glazbu, kako je rekla, prije svega smatra pozivom, a onda tek poslom.

“Da mi je isključivo do novca, bavila bih se nekim unosnijim, sigurnijim, manje stresnim i zahtjevnim poslom s manje odricanja i nepredvidljivosti”, kaže pjevačica i dodaje kako je svjesna da njezina vrsta glazbe nije baš hit za radiopostaje i da njezin put zahtijeva više vremena i strpljenja.

“Izazov je i treba znati i moći opstati kvalitetom, a ne praćenjem trendova, pogotovo kad istodobno od nečeg trebaš živjeti, ali ne odustajem”, zaključila je Luce.