Foto: Pexels

Pad povjerenja, tužbe kao oblik zastrašivanja novinara, prekarni rad, maltretiranja novinara, položaj neprofitnih i lokalnih medija koji su izloženi snažnim pritiscima lokalnih vlasti. To su samo neki od problema hrvatskog novinarstva koje ističu predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (SNH), Maja Sever i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), Hrvoje Zovko.

Upravo da bi stanje u medijima i položaj novinara bio bolji i da bi se popravila slika slobode medija u Hrvatskoj, potrebno je donesti medijsku strategiju. Riječ je o dokumentu koji bi institucionalizirao i zacrtao daljnji razvoj medijske politike, a na kojem se u Hrvatskoj radi “uvijek i oduvijek”, kaže Sever, ali dosad bez vidljivih rezultata. Promjena naziva mjerodavnog ministarstva u Ministarstvo kulture i medija daje naslutiti da će se u novom mandatu ministrice Nine Obuljen-Koržinek veća pozornost posvetiti upravo medijima.

Kokoš pa jaje ili obratno?

“Isticanjem medija u imenu Ministarstva naglašava se dio resora, u kojem će se angažiranije pristupiti artikuliranju medijske politike i reviziji medijskog zakonodavstva”, na upit Globala poručuju iz Ministarstva kulture i medija. Napominju da je Zakon o elektroničkim medijima u procesu usuglašavanja s drugim ministarstvima, a paralelno se priprema rasprava o Zakonu o medijima.

“Ovo što radi Ministarstvo kulture i medija kad ide u izmjene i dopune nekog zakona, to je kao da gradite kuću od krova, a ne od temelja”, smatra predsjednik HND-a i objašnjava da bi medijska strategija kao temeljni dokument trebala biti preduvjet za donošenje čitavog seta medijskih zakona, poput Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima.

Više od 1000 tužbi protiv novinara podneseno je u Hrvatskoj u 2019. godini

Budući da Hrvatska već ima donesene zakone o medijima iako nema medijske strategije, Sever smatra da će medijska strategija biti “podloga za zagovaranje i borbu promjene medijske politike, promjene medijskih zakona koji su uglavnom zastarjeli i trebaju promjene”.

Unatoč izdvajanju medija u imenu ministarstva “konkretne poteze Ministarstva u tom smjeru tek trebamo vidjeti”, kaže predsjednica SNH i dugogodišnja novinarka Hrvatske radiotelevizije. Dodaje da su razgovori s predstavnicima Ministarstva započeli i da je u planu stavljanje medijske strategije na dnevni red.

Predizborna obećanja

“U svakoj predizbornoj kampanji kandidati obećavaju da će donijeti medijsku strategiju, ali do današnjeg dana ništa od toga”, komentira Sever, a da se na donošenje strategije čeka predugo smatra i predsjednik HND-a.

“Zapravo godinama slušamo o tome da će biti donesena, a od toga se još ništa nije dogodilo”, kaže Zovko. HND je, tvrdi, s Ministarstvom imao niz razgovora u kojima su upozoravali i inzistirali na donošenju i izradi medijske strategije.

‘Jasno u kakvom društvu živimo i radimo, a premijer može i dalje nastaviti govoriti da je situacija s medijima u najboljem redu’, kaže Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

“Od svega, za sada su ostala samo obećanja”, kaže Zovko, a iz Ministarstva poručuju da imaju redovitu i dobru komunikaciju s HND-om i SNH-om.

Profesorica s Fakulteta političkih znanosti i medijska stručnjakinja Viktorija Car upozorava da se prva ideja o potrebi donošenja medijske strategije pojavila na početku 2000-ih. Posljednji pokušaj njezina donošenja bio je za mandata vlade Zorana Milanovića, a u prvom mandatu aktualne ministrice Obuljen-Koržinek na pitanju medijske strategije Ministarstvo kulture nije radilo.

“Odjednom se, dosta neočekivano, dogodila promjena naziva Ministarstva. Iz toga zaključujem da će se ipak intenzivnije započeti s radom na pitanjima medijske politike”, kaže profesorica Car i napominje da je skeptična u vezi s time tko će raditi na strategiji.

‘Treba točno znati tko su profesionalni novinari, a ne da bilo tko može piskarati i zvati se novinarom’, smatra medijska stručnjakinja Viktorija Car

“Strategiju ne može napisati jedna ili dvije osobe. Treba angažirati više stručnjaka”, napominje Car i objašnjava da nije dovoljno da se radu na medijskoj strategiji posvete pravnici i zaposlenici ministarstva koji će zadovoljiti samo formu strategije, nego na njoj moraju raditi medijski stručnjaci da bi se zadovoljio sadržaj.

Artikuliranje problema

Profesorica Car smatra da je Hrvatskoj nužno promišljanje i glasna javna rasprava o tome kakve medije želimo imati, “posebno u ovim godinama kad je novinarstvo kao struka u velikoj krizi”.

“Vjerujem da će objava jednog takvog dokumenta otvoriti raspravu, a svaka rasprava je dobra za društvo, pa tako i za naše novinarsko društvo”, tvrdi predsjednica SNH. Car pak kaže da se, dugoročno gledano, trebaju osigurati uvjeti za razvoj profesionalnog novinarstva, kao i sustav financijske podrške za razvoj malih nezavisnih medija.

“Treba se točno znati tko su profesionalni novinari, a ne da bilo tko može piskarati i zvati se novinarom”, smatra Car i upozorava da je takozvano građansko novinarstvo velika prijetnja povjerenju u medije i novinarskoj profesiji. Izvješće Europske komisije o vladavini prava u Hrvatskoj, objavljeno početkom listopada, ističe da su novinari u Hrvatskoj izloženi prijetnjama i tužbama s ciljem zastrašivanja, a spominje se i više od 1000 tužbi protiv novinara u 2019. godini.

“Kad sve to pročitamo onda je jasno u kakvom društvu živimo i radimo, a premijer može i dalje nastaviti govoriti da je situacija s medijima u najboljem redu”, poručuje Zovko i dodaje da najviši predstavnici države na dnevnoj bazi otvoreno prozivaju novinare i medije.

“To je užasno, neprimjereno i za svaku osudu. No borba se nastavlja”, kaže predsjednik HND-a.

View this post on Instagram

Autor: Nikola Šolić #Ninanana #novinarstvonedamo

A post shared by HND (@hrvatsko_novinarsko_drustvo) on