Foto: Marija Edita Feldi/Global

Meštovićev je paviljon, nakon višemjesečnih radova, osvanuo u novom svjetlu. Smješten je na Trgu žrtava fašizma, koji je gotovo neprepoznatljiv – teren je očišćen od sveg bilja i drveća pa sada paviljon dolazi do punog izražaja. I Paviljon i novoobnovljena fontana osvijetljene su višebojnim svjetlima.

Javnost je podijeljena – neki favoriziraju novi izgled, dok se drugi zgražaju. Struka i dalje nije zadovoljna. Podsjetimo, ispred Paviljona, 26 tjedana, svaku srijedu u 18 sati, zagovornici Inicijative “Vratite magnoliju” okupljali su se u znaku prosvjeda i upozoravali javnost i građane na nelegalnost radova, netransparentnost projekta i ignoriranje struke.

Ispred Paviljona, tijekom 26 tjedana, svaku srijedu u 18 sati, zagovornici Inicijative ‘Vratite magnoliju’ okupljali su se u znak prosvjeda

Povod osnivanju inicijative bilo je uklanjanje magnolije, koja simbolizira zelenilo usred betona. Poslije su uklonjena i posljednja dva drveta, javora, što je također izazvalo negodovanje. Na 25. sastanku gradonačelniku su dodijelili Zlatnu sjekiru i diplomu “za hortikulturno uređenje grada, za nemjerljiv doprinos devastiranju i sječi odraslog zdravog drveća diljem Zagreba”. Na sljedećem susretu, 3. listopada u već završenom i novoobnovljenom parku oko Paviljona, raširen je transparent “Totalna prevara”.

Foto: Marija Edita Feldi/Global

Rad inicijative i prosvjednika javnost je pratila od samih početaka, a podršku su joj izrazile brojne kulturne ustanove i uvažene osobe: 21 institucija, javna osoba i osoba iz struke očitovala se o problemu nenajavljenih radova na Paviljonu – neki objavom priopćenja na svojoj internetskoj stranici, neki slanjem svog očitovanja Inicijativi, a neki komentiranjem putem medija.

Svi su tražili isto – obustavu rada i uključivanje struke. Odgovora nije bilo. Gradonačelnik Milan Bandić nekoliko je puta posjetio gradilište, od čega su ga dva puta dočekali prosvjednici s transparentima i izravnim pitanjima.

Tako je bilo i na samom prvom košenju travnjaka, kada je gradonačelnik u radnoj odjeći Zrinjevca i sam primio kosilicu u ruke. Nije dugo trajalo, uz glasne prosvjednike i zvižduke brzo je napustio mjesto svoje “pobjede”.