Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kultura SC-a je potkraj prošle godine raspisala natječaj u kojem poziva mlade i studente na ‘suradnju pri osmišljavanju i realizaciji kulturnih projekata, programa i srodnih sadržaja’, ne navodeći pritom jasne kriterije selekcije niti predviđen novac koji se dodjeljuje. Rezultati su došli, ali nisu ni objavljeni na stranici zagrebačkog SC-a. Mnogi su detalji natječaja netransparentni, a kako je riječ o javnom novcu, Global već mjesecima ustraje na tome da dobije odgovore koje mjerodavni u SC-u ne daju.

Nakon nekoliko e-poruka i svakodnevnih poziva uoči izdavanja ovog broja Globala, uspjeli smo kontaktirati zamjenika ravnatelja za kulturu Davora Šišmanovića, u nadi da će nam napokon dati odgovor na sva naša pitanja.

Izbjegavanje ili nemar?

Međutim, Šišmanović nam se nije pojavio na sastanku u dogovoreno vrijeme, a nakon nekoliko bezuspješnih poziva bilo je jasno da i ne namjerava doći, iako je rok za tekst bio jasno naveden.

To nije prvi put da se ovo dogodilo, stoga je teško povjerovati da je u pitanju još jedna slučajnost. Naime, prije gotovo dva mjeseca novinarki Globala nije davao konkretne odgovore telefonski pa joj je na kraju rekao da dođe osobno u njegov ured. Kada je došla tamo ostavljena je da čeka jer je on bio nedostupan i tako – pet sati! Naravno, novinarka je na kraju otišla bez odgovora.

Ovog je puta Šišmanović, nekoliko sati nakon “propalog” sastanka, povratno nazvao i rekao novinarki da dođe idući tjedan. Naravno, tada će novine već biti tiskane, i to bez odgovora koje Global čeka mjesecima.

Imena članova Programskog vijeća, konkretna imena studenata čiji su radovi na natječaju priznati, kriteriji prema kojima su radovi birani, kao i detaljno financiranje programa stoga i dalje ostaju tajna. Pitamo se postoji li itko tko zna bilo što o Programskom vijeću i njegovu sastavu, jer nam nitko nije mogao dati nikakve informacije? Skriva li se to, ili jednostavno nikog ne zanima?

Imena članova Programskog vijeća, imena studenata čiji su radovi na natječaju priznati, kriteriji prema kojima su radovi birani, kao i detaljno financiranje programa stoga i dalje ostaju tajna

Podsjetimo, Šišmanović je za prošli broj spomenuo da je sastav Programskog vijeća nadopunjen profesionalcima iz struke za potrebe ovog natječaja. Međutim, nije otkrio tko su ti ljudi, kao ni sastav Programskog vijeća, koji je, kako navodi, javno objavljen i dostupan, iako na pitanje gdje se to može pronaći nije bilo odgovora.

A kako ni kriteriji natječaja nisu jasno označeni, pitanje je prema kojim je to kriterijima 15 prijedloga prihvaćeno. Šišmanović je pojasnio kako su programe trebali predložiti studenti, a trebali su biti zanimljivi mladim ljudima, originalni i inovativni, ali i u skladu s mogućnostima Kulture SC-a.

Valja napomenuti da je pri raspisivanju natječaja u kojima se raspolaže novcem poreznih obveznika uobičajeno pri njihovu raspisivanju napisati o kojim je iznosima riječ, tko će imenom i prezimenom sjediti u komisijama i vijećima koja o prijedlozima odlučuju, te koji se konkretni kriteriji moraju zadovoljiti – i to je jedna od osnova transparentnog upravljanja javnim novcem.

“Kada je riječ o natječajima na kojima se dodjeljuje javni novac – a javni novac natječajima raspodjeljuju najrazličitija tijela javne vlasti – transparentnost procesa je ključna za povjerenje u njegov ishod. Uvjeti i ishodi natječaja za javno financiranje bez ikakve su sumnje podaci javnog interesa i trebaju biti proaktivno objavljeni, i to prije nego bi medijske redakcije zatražile”, rekao je nedavno za Global Dražen Hoffman iz GONG-a.

SC mora dati odgovore

Šišmanović nedavno našoj novinarki nije mogao reći točno koji su programi prošli natječaj, a nije htio ni otkriti imena studenata koji su sigurno prošli na natječaju jer su se neki od njih već počeli realizirati.

Naveo je samo da među te programe pripadaju prijedlog za održavanje scenarističke radionice; projekt poj. poezija, jednostavno – program s ciljem razvijanja čitateljskih i interpretacijskih kompetencija mladih; projekti studentica diplomskog studija Dramaturgije na ADU u Zagrebu MENZA i Putopisi; projekt preispitivanja “sreće” prvostupnice glume i lutkarstva Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku; Performans KRUGOVI autorskog tima koji čini glumica Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, diplomirani glumac Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka i magistar psihologije FFK-a Zadar.

Iz Kulture SC-a za pretprošli su se broj kratko oglasili i o financiranju programa te otkrili kako proračun nije unaprijed određen. Rekli su da će SC potpuno financirati manje projekte, a da će veći biti prijavljeni na natječaje Grada Zagreba i Ministarstva. Zasad još nije poznato kako će takvo financiranje funkcionirati.

Zašto SC konkretne i nedvosmislene odgovore na pitanja o natječaju skriva kao zmija noge ne zna se, ali Global će i dalje ustrajati na odgovorima. U svakom slučaju, Kultura SC-a u svom odnosu prema medijima pokazala je izrazitu – nekulturu.