Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Opuštena atmosfera, druženje s prijateljima i prilika da se pokaže znanje, faktori su koji čine pub kvizove iznimno privlačnima velikom broju ljudi. Situacija s koronavirusom onemogućila je bilo kakav oblik javnih okupljanja pa je Hrvatski kvizaški savez morao pronaći alternativan način kako kvizove i dalje održati aktualnima. Tako su se, kao i brojne predstave, izložbe i koncerti, i pub kvizovi preselili na razne društvene mreže i platforme na kojima se kviz igra uživo, kao što je Facebook ili Twitch, objašnjava za Global dopredsjednica Hrvatskog kviz saveza, Petra Lypolt.

Nema granica

“Kvizovi se najave na mjestima gdje su se i inače to radili, obično Facebook ili web stranica, svi se priključe i kviz počinje”, kaže Lypolt i dodaje kako online pub kvizovi funkcioniraju na način da voditelj čita pitanja koja se vide na prezentaciji, a zatim ekipe odgovaraju ili porukom ili na predviđene online obrasce.

“Ekipe međusobno najčešće komuniciraju video pozivom što može biti jako zabavno”, primjećuje.

Ovakav pristup kvizu pridonio je povećanju broja sudionika, djelomično zbog više slobodnog vremena, ali i zbog toga što online kvizovi nikoga teritorijalno ne ograničavaju pa mogu igrati kvizaši iz cijele Hrvatske i šire.

“Prednosti su što ekipa ne mora biti iz Zagreba da bi igrala kviz u Vintage Industrialu ili SC Petkom”, naglašava Lypolt, koja pozitivnim smatra što na ovaj način kvizove često igraju miješane ekipe čiji su članovi iz različitih gradova pa i država. Ipak, smatra Lypolt, većini nedostaje druženje uživo i klupska atmosfera.

Ekspanziju pub kvizova, unazad par godina, uzrokovale su televizijske uspješnice poput Potjere i Milijunaša koje su u velikoj mjeri popularizirale kulturu kvizova u Hrvatskoj. Jedna od ljubiteljica dobrog kviza je i studentica politologije Senna Šimek, koja još od srednje škole aktivno sudjeluje u pub kvizovima.

Bolje je uživo

Dolaskom u Zagreb na studij, kvizovi su postali sastavni dio njezinog tjednog rasporeda, zbog čega joj trenutna situacija teško pada, ali se kao i većina kvizaša prilagodila pa sada svoje znanje testira putem interneta.

Foto: Privatna arhiva

“Pub kvizovi su za mene oblik druženja, način provođenja jedne večeri u tjednu uz pokoje pivo, a tu je i aspekt razvijanja novih prijateljstava i poznanstava”, kaže Senna i dodaje kako online kvizovi ne mogu zamijeniti druženje uživo jer “nije baš naročito zanimljivo piti pivo sam i pričati s laptopom”.

S druge strane, ističe buduća politologinja, ovakav način igranja nudi bezbroj mogućnosti sudjelovanja i svakodnevno se mogu pronaći termini s kvizovima raznih tematika.

“Naravno, tu postoji element nemogućnosti kontrole googlanja, ali na koncu, što imaš od pobjede ako si ju ostvario varanjem”, pita se studentica i priznaje da joj je fakultet znatno pomogao u širenju znanja jer je politologija, kaže, idealna za naučiti svašta o svačemu.

Senna smatra da ne postoji univerzalna shema pitanja na koja treba znati odgovore kako bi bio spreman za pub kvizove te da nema osobe koja zna premalo da bi sudjelovao u kvizu.

“Svatko zna nešto što možda baš nitko drugi ne zna, a osim toga, zar nije važno sudjelovati”, zaključuje Senna.