Foto: Romeo Ibrišević

GLOBAL JE MEDIJSKI POKROVITELJ JUBILARNE IZVEDBE “PACIJENATA”

Rijetko se tko može pohvaliti da je našu najveću koncertnu dvoranu, onu Vatroslava Lisinskog, uspio u godinu dana rasprodati čak deset puta. To je uspjelo otkačenom mjuziklu “Pacijenti”, autora Mire Gavrana i Tončija Huljića, u režiji Igora Barberića.

I upravo 2. listopada Lisinski će zatresti jubilarna izvedba, a razigrano suvremeno djelo o zavrzlamama u jednoj duševnoj klinici u kojoj pacijente liječe glazbom, na svojim leđima nosi mahom mlada ekipa izvođača. O tome kako se mjuzikl uopće našao u Lisinskom, osvrnuo se za Global ravnatelj dvorane Dražen Siriščević.

Nadmašilo očekivanja

“S velikim smo ambicijama ušli u projekt ‘Pacijenata’, ali i s malo straha. Zašto? Jer dvorana Lisinski bila je poznata po velikim produkcijama, a bili su tu i veliki mjuzikli. No takva je produkcija zamrla i gotovo se dvadeset godina ništa u tom smislu nije događalo. Ideja je bila Mire Gavrana i Tončija Huljića da vratimo mjuzikl na velika vrata, a riječ je o autorima koji iza sebe imaju velike uspjehe. Kad se radi takvo nešto, koliko god realizirali projekata, nikad ne znate što će se dogoditi s novim djelom, ali svi smo ušli zajedno u tu priču. Na sreću, naša su očekivanja i premašena i ovo je golem iskorak”, ističe Siriščević.

‘Uvijek je dobro vidjeti da se mladi interesiraju za kazalište, a mjuzikli često znaju prevagnuti između sjedenja kod kuće i odlaska na dramsku predstavu’, ističe redatelj Igor Barberić

Dodaje da možda zvuči skromno da se u Lisinskom igra deseta izvedba, ali treba znati da je Lisinski mnogo veći od, recimo Komedije, pa i Opera HNK prima gotovo tri puta manje posjetitelja od Lisinskog. Zato je, kako kaže, velik uspjeh i napor održati tako veliku produkciju, ali i velika radost. Također, nada se da su s “Pacijentima” stvorili i zdrave temelje za nove slične projekte.

Foto: Romeo Ibrišević

A da publika, pogotovo mlađa, sve više voli pogledati mjuzikle potvrđuje i redatelj Igor Barberić.

“Može se reći da u mjuziklima generalno prevladava mlada energija. Brz tempo radnje, emocija pojačana glazbom i, ako produkcija ima novca, dobar light show. Šalu na stranu, uvijek je dobro vidjeti da se mladi interesiraju za kazalište, a mjuzikli često znaju prevagnuti između sjedenja kod kuće i odlaska na dramsku predstavu. ‘Pacijenti’ su mladi. Riječ je o originalnom hrvatskom mjuziklu koji zakone žanra okreće malo naopačke”, kaže Barberić.

Da mjuzikl ima pristup koji je uz vrhunske izvođače sposoban privući publiku, misli i ravnatelj Siriščević.

‘Jednak broj kilometara morate proći da biste došli do cilja i u operi i u mjuziklu, a mlada ekipa Pacijenata pokazala je da to itekako može i zna’, kaže Dražen Siriščević

“Drago mi je da sam na ‘Pacijentima’ gotovo svaki put vidio da nam dolaze ljudi koji nikad nisu bili u našoj dvorani. Dolaze prvi put, privuklo ih je. I to je ono što smo htjeli – dovesti novu publiku i pobuditi u njima znatiželju i za druge programe”, dodaje ravnatelj.

Mladi talenti

A ono što je “Pacijente” posebno izdvojilo svakako je – mlada postava, u kojoj su mnogi prvi put zaigrali u tako velikom projektu.

“Očaran sam radom svih tih mladih ljudi. Naime, ako se sad vratimo godinu dana unatrag, a premijera je bila lani u listopadu, pripreme su trajale cijelo ljeto prije toga, bile su to cjelodnevne probe. Jednak broj kilometara morate proći da biste došli do cilja i u operi i u mjuziklu, a mlada ekipa ‘Pacijenata’ pokazala je da to itekako može i zna. Nekim smo mladim talentima i otvorili i prostor da pokažu svoje mogućnosti pa se nadamo da će s tim iskustvom i u nekim novim projektima moći napraviti nešto pozitivno za napredak glazbene umjetnosti”, zaključuje Siriščević.

Jubilarni “Pacijenti” s izlaženjem novoga Globala čekaju svoju publiku, a Global će kao medijski pokrovitelj sretnike među svojim čitateljima nagraditi i ulaznicama za taj spektakl.