Foto: Marija Edita Feldi/Global

Fakultet političkih znanosti imao je čast ugostiti profesora jednog od najcjenjenijih novinarskih škola u SAD-u, dr. Staceyja Woelfela. Woelfel predaje u Missouriju (Missouri School of Journalism), a osim toga direktor je Centra za dokumentarno novinarstvo Jonathan B. Murray.

FPZG je iskoristio privilegiju gostovanja Woelfela na fakultetu za projekciju jednog od njegovih najnovijih filmova. Riječ je o dokumentarnim filmu “Bisbee ’17”, u čijem stvaranju je Woelfel radio na poziciji associate producera. Film trenutno obilazi svijet gostovanjem na mnogim filmskim festivalima, a kandidat je i za nominaciju za Oscara, odnosno, Acadamy Awards. The New York Times “Bisbee ’17” proglasio je dokumentarnim filmom godine.

“Mislim da ste svi čuli za Stacyja Woelfela i da ga ne treba najavljivati, ali ipak ću ga pitati što trebamo znati prije gledanja filma,” rekao je Igor Mirković, glavni urednik Televizije student.

Prije 101 godinu (1917.), u malom pograničnom gradu SAD-a, dogodio se štrajk rudara. Rudari su zahtjevali veće plaće, poštivanje ljudskih prava i smanjivanje razlika među rudarima američkog i stranog podrijetla. Vlasnici rudnika i lokalne vlasti ocijenile su štrajk opasnim za stanovnike. Sumnjali su i na povezanost s nacistima i komunistima.

Stoga su jedno jutro izvukli štrajkaše i sve koji su bili povezani s njima iz kuća, utovarili ih u stočne vagone i poslali u pustinju New Mexica – da umru. S obzirom da je većina izgnanih rudara bilo meksičkog podrijetla, postoji sumnja da je bila riječ o etničkom čišćenju gradića. Nakon toga o izgonu se nije govorilo. Šutilo se u školama, u obiteljskim kućama, na cesti. Sve do stote obljetnice tog događaja, kada su stanovnici Bisbeeja odlučili rekonstruirati događaj u čast žrtvama.

“Željeli smo napraviti jedan dobar dokumentarac, s dobrom pričom. Mislim da bi dokumentarci trebali biti jednako zaimljivi kao i fikcija. Film traje prilično dugo, ali se nadam da će vas zainteresirati do kraja,” rekao je Woelfel.