Foto: Helena Hoić/Global

“Imao sam narudžbe gdje sam u mjesec i pol dana morao napraviti 18 lutaka. Nitko te ne pita hoćeš li ili nećeš stići”, priča Jakov Gavran, akademski glumac i lutkar.

Izradom lutaka bavi se već nekoliko godina, a svoju ljubav prema lutkarstvu odlučio je podijeliti i s onim najmlađima. U Kulturnom centru Dubrava tijekom proljetnih praznika održala se lutkarska radionica Super Dubravko u sklopu programa “Oprostite, ja se odmaram” gdje djeca uče raditi lutke koje će kasnije i animirati.

Dječje lutke već počinju dobivati smisao. Od skice do izrade glave, očiju, nosa i kapaka trebala su dva dana. Gavran je radionicu izrade lutaka držao i starijima, primjerice tetama u vrtiću, koje će znanje kasnije prenijeti djeci. Osim što je radio za dječju scenu Teatra Gavran, glumac i lutkar sada radi za Dječje kazalište Dubrava gdje sam izrađuje lutke.

Svaka lutka ima svoj karakter

Na radionici su lutke “oživjele” za četiri dana, no na njima se može raditi i duže – mjesec ili dva.

“Ipak, četiri dana sasvim su dovoljna za izradu lutke lakšom tehnikom, a da djeci bude zabavno, kreativno i da stignu završiti projekt”, objašnjava Gavran.

Izrada lutaka ne svodi se samo na rezanje i lijepljenje, već se tu mora paziti na stotinu detalja. Komad tanke spužve činit će kapak, a položaj kapka bitan je jer objašnjava karakter lutke. Ako se kapci stave ukoso prema unutra, lutka izgleda ljutito, ali ako se stave na pola oka, lutke će izgledati kao da škilji.

Gavran je izradio i Super Dubravka pa otkrio da on nije trebao izgledati onako kako izgleda sada. Prvih nekoliko dana samo je skicirao, a onda počeo tražiti materijale i stvarati poznatu lutku.

Skica lutke (Foto: Helena Hoić/Global)

“Ideš po gradu, gledaš gdje ima kojih materijala. On je trebao imati zelenu kosu, ali nisam našao zeleno krzno, nego narančasto”, objašnjava Gavran.

Prvo se radi konstrukcija od spužve, dodaje, pa kostur koji je napravljen od letvica za rolete jer su izdržive i gipke. Tek onda slijedi rad na estetskom izgledu koji je, kaže Gavran, najzabavniji dio.

Nabava materijala predstavlja problem

Jedan od najvećih problema kod izrade lutaka je nabava materijala, pogotovo u Hrvatskoj. Teško je pronaći određene stvari, a i skupo je. Izbor je mali pa se nekad mora naručivati iz inozemstva.

“Vani je puno lakše nabaviti, ima puno veći izbor materijala i različitih drugih tehnika koje mi ne možemo ni zamisliti”, pojašnjava Gavran.

Osim djeci, Gavran je radionicu izrade lutaka držao i starijima, primjerice tetama u vrtiću, koje će znanje kasnije prenijeti djeci

Iako u Hrvatskoj lutkarstvo nije toliko raširen posao, mjesta za napredak uvijek ima, smatra Gavran. Kod izrade lutaka učenje nikad ne prestaje. Svaki dan se uče nove stvari, nove tehnike, nove boje, novi tehnološki napreci.

“Nažalost, u Hrvatskoj, većina ljudi koje sam vidio da rade lutke naučili su od istih profesora od kojih sam učio i ja. Jednostavno su stali, sve im lutke liče na onakve kakve smo radili, jako školski, jako točno”, komentira Gavran.