Foto: Katarina Šapina/Global

Četvrti svibnja ili May the 4th međunarodni je Dan Zvjezdanih ratova – oni koji govore engleski već su (točno) zaključili da je to zato što datum zvuči kao uzrečica “May the Force be with you!” ili “Neka sila bude s tobom“.

U Zagrebu se prvi put ovo slavlje ipak održalo 6. svibnja. Program je organizirala udruga Mos Croatia Spaceport, a odvijao se na Ribnjaku. Prvi se put takvo događanje održava kod nas.

Program za sve generacije

“Prošle smo godine imali kraće okupljanje na Trgu bana Jelačića, kada je došao znatan broj djece i roditelja pa smo odlučili da stvar možemo i proširiti. Rekla sam, sljedeći put moramo ljudima ponuditi još više”, rekla je Azra Imširović, glavna organizatorica Star Wars dana.U sklopu programa održane su brojne radionice kao što je origami, vježba mačevanja lightsaberima, te force training. Na pitanje djeteta kako da pogodi metu u igri, voditelj mu je rekao jednostavno: “Lako je. Samo koristi Silu!”

“Nije nepoznanica da kada čovjek voli nešto, odašilje to oko sebe. Svi smo događaj odradili volonterski, zato što smo to željeli, i to se onda osjeti i prema van i zarazi i ‘obične’ posjetitelje koji su recimo došli u pratnji svojoj djeci. Tako se moglo vidjeti i mame kako se hvataju lightsabera i zabavljaju”, prokomentirala je Imširović pozitivno ozračje cijelog događaja.

Natjecanje kostimiranih obožavatelja

Iako je većina programa bila namijenjena najmlađima, bilo je sadržaja i za starije posjetitelje, poput cosplay natjecanja. Za neupućene, cosplay je kostimiranje u likove iz filmova, serija, knjiga i stripova.

Brojnoj djeci u publici to je bilo ostvarenje snova jer su mogli vidjeti svoje heroje uživo, a stariji su uživali gledati vrhunski napravljene kostime – od Dartha Vadera, Padme i princeze Leie, do Jawa. Dodjelom nagrada za najbolje kostime Star Wars dan je završio. Okupljeni su polako kretali kući, mislima još u galaktici negdje daleko, daleko.