StoryEditor

KAZALIŠTA I DVORANE OTVORILI VRATA U borbi za svakog gledatelja jedva se pokriva hladni pogon

‘Kako ništa ne može zamijeniti živu izvedbu, nastavit ćemo s radom na predstavama, to je jednostavno naša misija i društvena odgovornost od koje ne smijemo odustati‘, rekla je ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković
Autor:
Global.
22/10/2020 u 11:44 h
Rad kazališta propisan je posebnim preporukama koje dopuštaju igranje predstava uz obavezno nošenje maski i sjedalo razmaka među posjetiteljima koji nisu iz istog kućanstva
Rad kazališta propisan je posebnim preporukama koje dopuštaju igranje predstava uz obavezno nošenje maski i sjedalo razmaka među posjetiteljima koji nisu iz istog kućanstvaPETRA ORESKOVIC/GLOBAL
Kulturni festivali, kao i kazališta, ove jeseni otvaraju svoja vrata nakon višemjesečne stanke i odgoda programa izazvanih pandemijom koronavirusa. Epidemiološke mjere Stožera civilne zaštite novu sezonu učinile su drukčijom pa na predstavama više nisu "maskirani" samo glumci nego i gledatelji, dezinfekcija ruku postala je obvezan dio odlaska na manifestacije, a brojevi posjetitelja su ograničeni. Manje posjetitelja znači manje prodanih karata pa dolazi do financijskih gubitaka što organizatore dovodi u nezahvalan položaj.

270 posjetitelja na 1000 sjedala

Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb 2020., koji se trebao održati u lipnju, ali je odgođen zbog pandemije i posljedica potresa, dočekao je povratak u dvorane. Tako se 30. izdanje poznatog festivala animiranog filma nakon četiri mjeseca "kašnjenja" održalo uživo. Producentica festivala Matea Milić objasnila je da je da su odmah znali da isključivo virtualno održavanje festivala za Animafest nije opcija. "Festivali su mjesto susreta autora i publike, a više od 300 filmova koje smo ove godine prikazali zaslužuju filmsko platno, a ne ekran laptopa ili mobitela", rekla je Milić. https://www.instagram.com/p/CF9t7OFJkRv/ Kapacitet dvorana bio je smanjen radi održavanja propisanog razmaka između posjetitelja. Tako se u glavnu dvoranu, Kino SC, u kojoj je više od 1000 sjedećih mjesta, moglo smjestiti samo 270 posjetitelja. Posjetitelji su se morali registrirati, dezinficirati ruke, izmjeriti tjelesnu temperaturu te nositi zaštitnu masku pri ulasku i izlasku iz prostorije, pojasnila je Milić promjene s kojima se organizacija, ali i publika, susrela na ovogodišnjem izdanju Animafesta. Umjesto tradicionalnih besplatnih projekcija za polaznike zagrebačkih vrtića i škola, koje svake godine u kino dovedu oko 1500 djece, održale su se projekcije online u njihovim učionicama.
POSEBNE PREPORUKE ZA RAD U KULTURI NALAŽU obavezno nošenje maski i sjedalo razmaka među posjetiteljima koji nisu iz istog kućanstva
"Veselimo se da je filmove iz Natjecanja filmova za djecu i mlade gledalo oko 5000 djece čije su reakcije bile odlične", rekla je Milić. Promjena se vidjela i u broju gostiju iz inozemstva kojih je ove godine bilo manje. Za razliku od 2019. godine, kada je festival posjetilo gotovo 300 međunarodnih gostiju, ove ih je godine došlo nešto više od 50. "Ipak, smatram da je i to odličan rezultat s obzirom na okolnosti i sretni smo da im je naš festival toliko važan da su se odlučili na dolazak unatoč preprekama", zaključila je Milić.

#Budimooduševljeni

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) nastavilo je kazališnu sezonu s komunikacijskom kampanjom pod sloganom #BUDIMOODUŠEVLJENI, navela je voditeljica odnosa s javnošću ZKM-a Danica Juričić Spasović. Naziv kampanje osmišljen je prema uzoru na hešteg #BUDIMOODGOVORNI, koji se masovno dijelio za vrijeme karantene. Kampanja ZKM-a "na depresiju prouzročenu smanjenim društvenim životom uzvraća optimizmom kakvim upravo umjetnost vraća i daje življenju, jer show must go on, kao i život", prokomentirala je Juričić Spasović. Ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković istaknula je da ZKM neće bezbolno proći krizu prouzrokovanu pandemijom, ono gradsko kazalište i financira se isključivo od Grada Zagreba za plaće, hladni pogon i program, a Ministarstvo kulture financira samo pojedine programe, istaknula je ravnateljica.
Show must go on, kao i život‘, prokomentirala je Juričić Spasović iz ZKM-a
Zbog smanjenja kapaciteta gledališta, otkazanih gostovanja te smanjenog broja polaznika Učilišta ZKM-a prihodi su u odnosu prema lani pola milijuna kuna manji. Ipak, svi će se planovi kazališta održati, ali u posebnim uvjetima i drukčijim načinom rada, s manje gledatelja. "Kako ništa ne može zamijeniti živu izvedbu, nastavit ćemo s radom na predstavama, to je jednostavno naša misija i društvena odgovornost od koje ne smijemo odustati", objasnila je ravnateljica ZKM-a.

Igrat će se i za jednog posjetitelja

U novu sezonu kreću i nezavisna kazališta čiji prihodi uglavnom ovise o prodaji ulaznica. Buga Marija Šimić, voditeljica Male scene, govori da su već znali održati predstavu i za jednu osobu pa im neće bit problem igrati predstave i pred upola manje publike. "Svaki gledatelj je važan", istaknula je Šimić i dodala da će, ako treba, raditi dvostruko više da zadovolje potrebe publike za kazalištem uživo. "Kazališta i općenito kulturna događanja nikada nisu bila žarišta i u Europi su proglašena mjestima minimalnog rizika", istaknula je Šimić i pozvala publiku da ne zazire od odlaska na predstave.

Osnovana Udruga neovisnih kazališta NEOKAZ

Udruga neovisnih kazališta NEOKAZ još je u osnivanju, ali nakon novih epidemioloških mjera koje je Stožer civilne zaštite objavio 12. listopada, putem profila na Facebooku glumca Marka Torjanca poslali su apel organizatorima kulturnih događanja da ne otkazuju kazališne predstave. Ističu da se ograničenja okupljanja više od 50 ljudi u zatvorenom prostoru ne tiče kazališta, čiji je rad propisan posebnim preporukama koje dopuštaju igranje predstava uz obvezno nošenje maski i sjedalo razmaka među posjetiteljima koji nisu iz istog kućanstva. "Gledatelji na kazališnim predstavama ne govore niti su u ikakvoj bliskoj rizičnoj interakciji", istaknuo je Torjanac u svojoj objavi i dodao da novoosnovana Udruga smatra da je "posebno važno i zbog psihičkog zdravlja zajednice održavati ona događanja koja nisu zdravstveni rizik". "Veselimo se što se možemo boriti za veću vidljivost nezavisne scene i predstavljati i zastupati jačanje nezavisne kazališne scene u Hrvatskoj", istaknula je Buga Marija Šimić za Global.

U pripremi je organizacija Zagreb film festivala

Jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija, ujedno i najveći međunarodni filmski festival u Hrvatskoj, zagrebački je filmski festival (ZFF) koji svake godine u studenom publici predstavlja najbolje od recentne nezavisne filmske produkcije. ZFF bi se trebao održati od 8. do 15. studenoga i svoja će vrata svakako otvoriti, rekla je Jelena Svirčić iz press-službe ZFF-a i dodala da će, očekivano, biti prilagođeni epidemiološkim uvjetima toga trenutka, dok zasad nemaju više informacija o načinu provedbe festivala.
19. travanj 2024 16:38