StoryEditor

GLAZBENI TRENDOVI Uspjeh rezerviran za inovativne umjetnike

Uz sve veću konkurenciju na glazbenom tržištu, glazbenici često moraju birati što ispravno za njihov uspjeh - vjernost tradiciji ili primjena raznih ‘formula uspjeha‘
Autor:
Alen Vlahović
alenvlahovic@live.com
11/09/2017 u 15:54 h

Danas je uvriježeno konstatirati da "svi mogu pjevati" i da je konkurencija sve veća. No koliko je veća konkurencija zapravo vrsna?

Razni glazbenici, što u svijetu, što u Hrvatskoj, svoje vizije, ideje i kreativnost prilagođavaju potražnji na tržištu. Oduvijek je ponuda ovisila o potražnji. Možemo je pronaći u svim sferama života još od davne povijesti.

Inovatori i imitatori

"Ako se vratimo u osamdesete vidjet ćemo koliko se mijenjala glazba po žanrovima i u samom žanru. Nekad su glazbenici ti koji svojom popularnošću, ali i idejama i kreativnošću stvaraju nove ili modificiraju postojeće žanrove. Ponekad, mnogo češće mijenjaju stil pod utjecajem glazbe koju su drugi stvorili i učinili popularnom", smatra Tihomir Preradović, glazbeni producent koji već dugo godina surađuje s mnogim izvođačima na hrvatskoj glazbenoj sceni.

‘Svatko je u povijesti glazbe postavio nešto novo što su drugi slijedili‘, kaže producent Preradović

Preradović misli kako ipak najviše profitiraju oni koji postave nešto novo što publika prihvati, a svi ostali samo su više ili manje uspješni sljedbenici ili imitatori.

"Svatko je u povijesti glazbe postavio nešto novo što su drugi slijedili", kaže Preradović, a kao povijesne ličnosti ističe glazbenike poput Beatlesa, Jamesa Browna, Davida Bowieja i mnogih drugih.

Vjerni tradiciji

Da u glazbi postoje i konstante bez oscilacija te vjernost istom, zacrtanom smjeru, potvrđuje i klapa Šufit koja je dugo u samom vrhu dalmatinske glazbe.

"S obzirom na to da je klapa Šufit najveći dio svog rada vezala uz Festival dalmatinskih klapa Omiš, koji gaji izvornu tradicijsku dalmatinsku pjesmu, taj izričaj je ostao duboko ukorijenjen u članovima klape", rekao je vokal klape Zdeslav Mišurac.

"Naravno da smo se i mi okušali u dalmatinskom popu, ali tako da smo, bez obzira na ubacivanje instrumentalne pratnje, odlučili ostati vjerni tradicionalnom, serenadskom zvuku. Na našu smo sreću, 2012. godine stvorili pjesmu ‘Ne diraj moju ljubav‘ koja je postala ultimativni hit i tako se približili širem auditoriju, ne žrtvujući naš umjetnički izričaj", ističe Mišurac.

Popom do popularnosti

U moderno glazbeno doba potrebno je uvidjeti razliku između promjene glazbe kojom manipulira tržište i glazbene inovativnosti, kako bi se dobio što bolji proizvod. Jedan od inovativnijih bendova koji su prvi uspjeli na moderan način zvuk tambura približiti pop-sceni, pa tako i mlađoj populaciji je i Slavonia band.

"Drago nam je što smo uspjeli tamburu staviti na višu razinu, gdje joj je i mjesto. Stvarno je po cijeloj Hrvatskoj, pa čak i svijetu, ova vrsta pop-tambure jako slušana", kaže bubnjar Slavionia banda Krešimir Horvat i dodaje kako se u posljednje vrijeme pojavljuje sve više tamburaških sastava koji rade takvu glazbu.

Niti jedan pošten put nije kriv, samo ostaje pitanje koliko su glazbenici spremni na promjene kako bi stigli do uspjeha i jesu li te promjene upravo one će šira publika prihvatiti kao inovativne.

20. travanj 2024 08:51